Mii de persoane au fugit din regiunea ucraineană Harkov, scena contraofensivei ucrainene, în Rusia în ultimele 24 de ore, a declarat duminică guvernatorul regiunii ruse Belgorod, aflată la granița cu Ucraina, potrivit AFP.

Orașul Belgorod din Rusia este aproape de granița cu UcrainaFoto: DreamsTime

„Nu a fost cea mai ușoară noapte, nici cea mai ușoară dimineață. În ultimele 24 de ore, mii de oameni au trecut granița", a declarat Viaceslav Gladkov într-un mesaj video, postat pe canalul său Telegram.

La începutul acestei luni, armata ucraineană a anunțat mai întâi o contraofensivă în sud, înainte de a efectua o străpungere surprinzătoare și fulgerătoare a liniilor rusești în nord-est, în regiunea Harkov, în cursul acestei săptămâni.

Începând de sâmbătă, regimul de la Kiev a raportat câștiguri teritoriale semnificative în fața armatei ruse în est, unde aceasta a anunțat că își retrage trupele din anumite zone pentru a „întări" regiunea separatistă Donețk, aflată mai la sud.

Majoritatea persoanelor care au trecut granița în regiunea Belgorod au mers să stea la rude în Rusia, a declarat Gladkov.

„În prezent, 1.342 de persoane se află în 27 de spații de cazare temporară înființate în regiune", a spus el.

„Per total, situația este sub control", a declarat Gladkov, asigurând că duminică după-amiază nu mai existau cozi lungi la frontieră, spre deosebire de noaptea precedentă.

(foto articol © Sergey Lavrentev | Dreamstime.com)

---------------