Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că Moscova apreciază legăturile sale cu țările din America Latină, Asia și Africa și că este pregătită să ofere arme moderne aliaților săi, transmite Reuters.

Vladimir Putin la deschiderea forumului Army 2022Foto: Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia

Vladimir Putin a ţinut un discurs la o expoziție de armament de lângă Moscova pentru a se lăuda cu capacitățile avansate ale Rusiei în materie de armament și pentru a-și declara dorința de a împărtăși tehnologia cu țările care gândesc la fel.

"Suntem pregătiți să oferim aliaților noștri cele mai moderne tipuri de arme, de la arme de calibru mic la vehicule blindate și artilerie până la aviație de luptă și vehicule aeriene fără pilot", a declarat Putin la ceremonia de deschidere a forumului Army 2022 de lângă Moscova.

"Aproape toate acestea au fost folosite de mai multe ori în operațiuni de luptă reale", a mai spus liderul de la Kremlin.

Vladimir Putin a ţinut acest discurs la aproape șase luni de când Rusia a început războiul în Ucraina, unde Moscova a suferit eșecuri repetate și pierderi grele.

Analiștii militari occidentali spun că performanțele slabe ale trupelor și armamentului rusesc ar putea face ca exporturile sale de arme să devină mai puțin atractive pentru potențialii cumpărători, cum ar fi India, care s-au bazat foarte mult pe tehnologia sa în trecut.

Putin vrea să extindă relaţiile cu Coreea de Nord

Discursul președintelui rus vine la scurt timp după ce Putin a declarat că Rusia și Coreea de Nord își vor extinde relațiile bilaterale, a informat luni agenția de presă a Phenianului KCNA citată de The Guardian.

Putin i-a transmis lui Kim Jong-un că cele două țări vor ”extinde relațiile bilaterale cuprinzătoare și constructive prin eforturi comune”, potrivit sursei citate.

Într-o scrisoare adresată lui Kim cu prilejul zilei eliberării Coreei de Nord, Putin a spus că legăturile mai strânse ar fi în interesul ambelor țări și ar contribui la consolidarea securității și stabilității peninsulei coreene și a regiunii din Asia de nord-est.

La rândul său, Kim Jong-un i-a trimis o scrisoare lui Putin în care evoca prietenia ruso-coreeană creată în cel de-al doilea Război Mondial odată cu victoria asupra Japoniei.

De atunci, ”cooperarea, sprijinul și solidaritatea strategică și tactică” dintre cele două state a atins un nou nivel în eforturile comune de a combate amenințările și provocările din partea forțelor militare ostile, se mai arată în scrisoare.

KCNA nu nominalizează ”forțele ostile” dar, cel mai probabil, formularea vizează SUA și aliații săi.

___