Premierul estonian Kaja Kallas a declarat că pe 31 mai a avut loc o „dezbatere aprinsă” între liderii UE dacă mai au vreun rost discuțiile telefonice cu dictatorul rus Vladimir Putin despre războiul din Ucraina, scrie Kyiv Independent.

Vladimir Putin si Emmanuel MacronFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Ea a subliniat că, în ciuda bunelor intenții ale UE, Putin nu vrea să facă niciun pas spre pace.

De altfel, un parlamentar estonian a criticat dur conversaţiile interminabile pe care le au cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron cu preşedintele Vladimir Putin şi i-a sfătuit să meargă la Kiev pentru a ajuta Ucraina să câştige războiul.

Într-o convorbire de 80 minute cu Putin, Scholz şi Macron „au insistat asupra unei încetări imediate a focului şi a retragerii trupelor ruse”, se arată într-un comunicat al guvernului german.

Macron şi Scholz i-au spus lui Putin că este nevoie să „vină la negocieri directe serioase cu preşedintele ucrainean şi să găsească o soluţie diplomatică a conflictului”.

Deși Putin ar fi zis că este deschis negocierilor, partea rusească a dat vina mereu pe Ucraina că a blocat negocierile.

„A fost acordată o atenție specială stadiului negocierilor care sunt înghețate din cauza Kievului. Președintele Vladimir Putin a confirmat deschiderea părții ruse de a relua dialogul", se arată în comunicatul guvernului german.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus vineri că Ucraina este de vină pentru înghețarea discuțiilor despre pace dintre cele două țări, susținând că nu este clar ce își dorește Kievul.

Asta în contextul în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat constant în ultima vreme că nu vrea pace cu costul integrității teritoriale.

"Ucraina și oamenii săi sunt clari. Nu avem nicio pretenție asupra teritoriilor nimănui, dar nu vom renunța la ale noastre", a spus Zelenski într-un interviu pentru BBC.

Zelenski a mai spus în mai că „există lucruri de discutat cu liderul rus”, dar „ceea ce vrem de la această întâlnire... Ne vrem vieţile înapoi. Vrem să recuperăm viaţa unei ţări suverane în interiorul propriului său teritoriu'', a spus vineri Zelenski.

Pe de altă parte, Putin a recunoscut independența regiunilor separatiste Donețk și Luhansk la începutul războiului.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că „eliberarea” Donbasului este o „prioritate necondiționată” pentru Moscova, în timp ce alte teritorii ucrainene ar trebui să-și decidă singure viitorul.

„Eliberarea regiunilor Doneţk şi Luhansk, recunoscute de Federaţia Rusă ca state independente, este o prioritate necondiţionată”, a declarat Lavrov într-un interviu acordat postului de televiziune francez TF1, potrivit RIA.

Urmărește AICI LIVE toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 98