Pus pe capatuiala si pe pradat banul public, Petre Nicolae, fire subtila si perversa, a intuit ca desfiintarea acestei regii autonome de gospodarire comunala ii va aduce prin angajare preferentiala a unor firme private la diverse lucrari de reparatii, comisioane grase, pe care le va negocia de cele mai multe ori cu intreprinzatorii in carciumile din oras.

Nu conta prestanta sa, pe care oricum nu o are, nu conta faptul ca era o persoana publica in care cetatenii isi investisera increderea prin voturile ce i le acordasera: Petre Nicolae in avarismul si lacomia sa s-a inhaitat in afacerile oneroase in care a girat banul public nu numai cu „stimabilul domn TEMO”, patron al unei statii de betoane, ori cu „onorabilul Gheorghiu”,

de asemenea patron al unei statii de betoane, dar si cu tiganii analfabeti de etnie maghiara.

Tiganul Gabor face jocul lui Petre Nicolae

Dupa ce a dat o teapa de vreo 7 miliarde de lei la Spitalul de recuperare a bolilor neuropsihice din localitate cu concursul primarului Petre Nicolae, care a luat un comision gras, tiganul Gabor Ianos Turda primeste „de lucru” pe tava si la mica intelegere, pentru ca asociatia familiala a acestuia, falimentara in judetul de bastina, Cluj, sa prospere cale de cateva sute de kilometri.

Adica tocmai pe malul lacului Techirghiol, unde Gabor, desi a cautat magarul lui Techir, l-a gasit numai pe Petre Nicolae, un primar dispus la multe ilegalitati. Si uita asa intreprinzatorul clujean, prin bunavointa edilului, a fost selectat „din oferte”, la data de 14.07.2000, sa repare acoperisurile cinematografului si bibliotecii.

Astfel, a fost incheiat contractul de prestari servicii nr. 3910 din 18.07.2000, in valoare de 149.552.134 lei, inclusiv TVA, manopera si materialele pentru constructia cinematografului si 123.215.069 lei pentru repararea bibliotecii orasenesti.

Ulterior, proiectul se extinde si prin executarea de lucrari la Casa de Cultura din localitate si se incheie in acest sens cu patronul Gabor Ionas un act aditional la contract in care, insa, se omite sa se treaca atat cantitatile de materiale, cat si valoarea lucrarilor.

La data de 20.09.2000, intre cele doua parti se incheie procesul-verbal de receptie privind reparatiile invelitorilor acoperisurilor la cinematograf, biblioteca si Casa de Cultura, pentru care patronul Gabor emite Primariei Techirghiol o factura de 1149.344.036 lei, confirmata si semnata de indata de catre primarul Petre Nicolae.

Control de la Curtea de Conturi

Reprezentantii Curtii de Conturi Constanta, cu ocazia controlului periodic efectuat la Primaria Orasului Techirghiol, au constatat o serie de ilegalitati si incalcari ale legii, ilegalitati patronate de primar. Astfel, din verificarea actelor si documentelor privind reparatiile efectuate de AF Gabor Ianos Turda au rezultat o serie de abateri financiare grave.

In primul rand, la nivelul Primariei nu a fost intocmit un proiect pentru reparatiile ce urmau sa se efectueze, bazat pe specificatii temeinice, in baza caruia sa se poata estima cantitatea si valoarea lucrarilor de reparatii.

Au fost incalcate astfel prevederile OG nr. 12/1993, republicata, Regulamentul aprobat prin HG nr. 63/1994, republicat si modificat prin HG nr. 568/1998 si alte acte normative. De asemenea, nici macar in momentul suplimentarilor lucrarilor de reparatii nu s-a intocmit un studiu sau o analiza privind valoarea estimativa a acestora.

Primarul Petre Nicolae a considerat ca fiecare obiectiv care a fost supus „reparatiei acoperisului” se incadra in plafonul maxim de pana la 500 milioane lei, pentru a nu se mai organiza nici o licitatie care ar fi creat probleme.

Asociatia familiala a tiganului Gabor si comisionul sau de 30 la suta ar fi zburat pe apa sambetei, incalcand prevederile HG nr.

568/1998 in care se stipuleaza negru pe alb ca „achizitionarea de bunuri sau servicii prin organizarea de licitatii publice este obligatorie pentru bunurile si, respectiv, serviciile de acelasi fel, a caror valoare totala pentru satisfacerea necesitatilor persoanei juridice pe un intreg an bugetar este de peste 500 milioane lei.

Pentru achizitionarea de bunuri si servicii a caror valoare este inferioara limitei specificate la alineatul precedent, se poate folosi procedura selectiei de oferte de pret”.

Primaria a fost tepuita lejer de Gabor

Din verificarea concordantei dintre preturile materialelor si a manoperei din oferte cu cele din situatiile de lucrari executate, prezente la decontare, a rezultat conform inspectorilor Curtii de Conturi ca executantul Gabor Ianos a modificat in mod unilateral preturile. Cu alte cuvinte, treaba tiganeasca pe banii Primariei si cu aprobarea tacita a edilului sef Petre Nicolae.

Si uite asa, prin umflarea preturilor si a masuratorilor, diferentele intre cantitatile facturate si cele reale executate au fost de 34.905.520 lei pentru lucrarile privind glafurile, sarpanta si astereala. De asemenea, a mai rezultat un consum nejustificat la lucrarile de vopsitorie a invelitorilor din tabla in suprafata de 1.

375 mp, fata de normele si normativele utilizate de executant si acceptate de beneficiar, respectiv un plus de 524 kg miniu de plumb in valoare de 31.440.000 lei si 606 kg vopsea anticoroziva in valoare de 43.632.000 lei.

Hotie la drumul mare

Analizand consumul facturat de 826 kg miniu de plumb si 908 kg vopsea anticoroziva a rezultat ca la lucrarea privind vopsitoria invelitorilor de tabla au fost aplicate cinci straturi de miniu de plumb si 6 straturi de vopsea anticoriziva, in realitate aceste straturi fiind numai doua, lucru confirmat si de comisia de receptie, pentru care consumul a fost de 302 kg miniu de plumb si 302 kg vopsea

anticoroziva.

Totodata, consumul de manopera, nejustificat fata de normele de consum utilizate la intocmirea situatiilor de lucrari si modificarea pretului unitar al acestuia, fata de cel utilizat in oferta, a reprezentat o diferenta valorica de 30.253.725 lei. Una peste alta, tiganul Gabor Ianos a creat prin concursul nemijlocit al primarului Petre Nicolae, un prejudiciu bugetului local de 206.841.

086 lei, la care se adauga suma de 26.973.602 lei, dobanda de refinantare a Bancii Nationale a Romaniei la data de 2.05.2001, edilul sef fiind bun de plata.

Cand a vazut ca e lata si ca tiganul Gabor si-a tras mai multi bani decat le-a fost intelegerea, primarul Petre a dat-o pe negociere, a recuperat o parte din bani de la Gabor si s-a lipsit si el de comisionul primit spaga si a depus banii pana la ultimul leut, la Trezoreria Techirghiol, de frica puscariei. Vom reveni.