Chiar si informatorii comunisti au avut o perioada de pionierat. Mijlocul anilor ’40 ii scoate din anonimat pe toti cei care isi faceau o datorie morala din a-i urmari pe ceilalti. O dispozitie a administratiei din 8 august 1946 le ofera notarilor din primarii posibilitatea de a-i turna pe cei care nu simpatizau cu regimul "rosu".

Cristel Valerian, notar in Tautii de Sus in vara lui 1946, a fost unul dintre cei care si-au infundat consatenii.

Greu de crezut ca unii dintre romani erau "turnatori" din convingere. Cu toate acestea, documente pastrate in arhivele secrete, purtand parafa "confidential" sau "strict secret", ne demonstreaza ca multi au devenit informatori ai securitatii de bunavoie si nesiliti de nimeni.

Pentru acesti oameni, perioada comunista a fost un moment prielnic, in care au putut tese intrigi din cele mai absurde. O condamnare pentru lansarea de zvonuri alarmiste astazi pare o gluma proasta, dar in urma cu cinci decenii era un delict grav.

Condamnarea istoriei

Privind spre trecut, este greu de concluzionat daca paranoia "turnarii" oponentilor comunismului a fost declansata de autoritati si o anumita categorie de romani au imbratisat-o fortati de imprejurari sau chiar autoritatile au inceput sa teasa plasa de intrigi in care Romania s-a zbatut peste cinci decenii.

Totul a inceput o data cu "lupta de afirmare" a Partidului Comunist Roman (PCR). Dupa inlaturarea guvernului Antonescu, au ajuns la guvernare partidele care alcatuiau Blocul National Democrat (Partidul National Liberal, Partidul National Taranist, Partidul Social Democrat si Partidul Comunist Roman).

In octombrie 1944, PCR-ul si Partidul Social Democrat ies din alianta constituita si formeaza Frontul National Democrat, iar BND se desfiinteaza. Comunistii nu s-au multumit cu aceasta ruptura politica, ci au continuat sa-si puna in practica planurile de marire (in aceasta perioada consolidandu-se si practicile "turnatoriei" celor care nu erau "cu ei").

Astfel, cei care si-au facut o datorie morala din a-i spiona pe ceilalti au putut sa-si valorifice "talentele", punand bazele informatorilor Securitatii.

Inregimentare politica

Anul 1946 a fost prielnic pentru obligativitatea inregimentarii politice in partidul rosu. In august 1946, fiecare primarie primea o dispozitie prin care se cerea intocmirea unor liste cu toti functionarii, precizandu-se orientarea lor politica. Acesta este inceputul perioadei in care s-a inceput cautarea romanilor cu "radacini sanatoase".

Conform documentelor inregistrate la Arhivele Statului din Baia Mare, raspunsul la aceasta cerere administrativa difera de la o primarie la alta. Un cuvant greu de spus l-a avut zelul celor care au intocmit aceste liste. A fost clipa in care au iesit din anonimat viitorii informatori, sau cel putin cei care aveau potential.

In comunele maramuresene, "vinovati" de lipsa de orientare politica catre comunism erau Adrian Lupan (preot greco-catolic Dumbravita), Barsan Vasile (preot in Rus), Ciocotisan Gavril (invatator in Sindresti).

Cei din Dumbravita au fost intrecuti in zel de oficialii primariei din comuna Baita care, pe 10 august 1946, la doar doua zile de la inregistrarea dispozitiei, reusisera sa trimita lista cu apoliticii comunei. In mai putin de doua zile, administratia comunei a reusit sa identifice 17 functionari care nu se regaseau pe listele FND-ului.

Printre acestia se numara cinci padurari, patru invatatori si un preot. Verdictul: vinovati de neapartenenta la comunism.

Notarul informator

Dintre notarii care raportau supusi, umili, servili, listele cu persoanele care au indraznit sa nu faca parte din Partidul Comunist, Cristel Valerian, notarul din Tautii de Sus, a fost cel mai zelos. In august 1946, acest notar s-a dovedit a fi unul dintre cei care au insusirile bunului informator.

In 10 august 1946, notarul Cristel Valerian semneaza o hartie adresata Preturii Plasii Baia Mare (forma de organizare administrativa, n. red.), care poarta mentiunea "Confidential". Era raspunsul la dispozitia care-i cerea lista cu orientarea politica a functionarilor.

Maniera in care este scris raspunsul, dar mai ales informatiile prezentate de Cristel, il prezinta pe acesta ca pe un personaj croit dupa nevoile comunistilor, adica fiind unul din precursorii celor care mai tarziu vor condamna la inchisoare, pe criterii politice, oameni care nu au nici o legatura cu viata politica.

Notarul din Tautii de Sus s-a simtit obligat sa detalieze raspunsul trimis Preturii, realizand o scurta prezentare a celor de pe lista. Valerian sustine ca nominalizatii sunt "cauza neintelegerilor din comuna, fiind dusmani politici declarati".

Lista lui Cristel Valerian contine patru membri, din care pe primele doua locuri sunt nominalizati Gheorghe Strene, preot paroh greco-catolic, in varsta de 40 de ani, si Ioan Pop, directorul scolii din localitate. In opinia notarului, cei doi sunt vinovati de certuri din cauze familiale "ce nu cadreaza cu morala publica" si recomanda anchetarea lor.

Ca pedeapsa, notarul sugereaza autoritatilor comuniste mutarea "dusmanilor politici declarati" din comuna! Ce legatura are cearta celor doi cu orientarea politica nu stie decat notarul, a carui urma s-a pierdut in mormanul de documente.

Dar nu ar fi nimic surprinzator daca numele sau s-ar regasi pe slistele cu securisti sau macar pe cele cu informatori, el fiind probabil unul din cei care si-au realizat activitatea cu daruire si abnegatie. Oameni ca si Cristel Valerian au fost pionierii luptei impotriva spiritului romanesc. Ei au distrus tot ce inseamna valoare, sustinand intriga de cea mai joasa speta.

Raportul notarului zelos

"Conform dispozitiilor date in urma conferintei avute la 8 august 1946 am onoarea a va raporta ca urmatorii functionari nici pana azi nu s-au incadrat in F.N.D. si continua a fi adeversarii acestui Bloc, din care cauza este un intreg focar de neintelegeri si dusmanie si anume:

1. Strene Gheorghe, preot paroh greco catolic, 46 de ani

2. Pop Ioan, invatator, director, 40 de ani

3. Babici Gavril ,invatator, 25 de ani

4. Babici Alexandru, sef de echipa C.F.R., 32 de ani

Mai mult ca cei de la punctul 1 si 2 intretin o dusmanie mai veche intre ei din cauze familiare ceea ce nu cadreaza cu morala publica si cea obsteasca, conform menirilor si pentru curmarea acestor certuri ar fi bine sa se instituie o comisie de ancheta dupa care si unul si altul sa fie mutati din comuna.

" ("Raportul politic" al notarului Cristel Valerian – transcriere ad-literam)

La ordinul dumneavoastra Nr. 1464/1946 si in legatura cu dispozitiile date la Conferinta Administrativa din 8 august 1946, avem onoarea a va inainta alaturat tabelul despre functionarii si angajatii din comuna Dumbravita si satele apartinatoare care nu sunt incadrati in nici un partid politic din FND. (fragment din raspunsul notarului comunei Dumbravita, trimis la 20 august 1946)