Primarul din comuna Urechesti, Nicolae Talaba, a confiscat microbuzul destinat exclusiv transportului elevilor din comuna si l-a transformat in mijloc de propaganda pentru sine si partidul din care face parte.

Potrivit informatiilor furnizate de cadre didactice si locuitori din Urechesti, de aproximativ o saptamana figura lui Talaba (candidat PD la Primarie), cea a lui Basescu si sigla partidului sau sunt lipite pe microbuzul clar inscriptionat „Transport scolar“. Acest fapt incalca flagrant legile electorale, in primul rand, dar si pe cele morale.

Inarmat cu o candoare.... copilareasca (sa nu spunem puerila), primarul Nicolae Talaba a incercat sa ne convinga ca are lipici la cei mici: „Copiii ma iubesc, mi-au cerut multe afise. Nu stiu ce-au facut cu ele, probabil au lipit si pe microbuz. Nu eu i-am pus!“.

O alta dovada de tupeu infinit este Vasile Dumbraveanu, viceprimarul PD din Urechesti, care ne-a declarat senin: „Copiii au lipit doua-trei afise pe microbuz, nu eu sau primarul. Noi nici n-am stiut ca au pus afisele pe geamuri. Cand le-am vazut le-am dat jos imediat“.

Microbuzul a fost repartizat comunei Urechesti in anul 2002 de catre Consiliul Judetean Bacau, ca parte a programului national al Ministerului Educatiei pentru transportul elevilor. Consiliul Local plateste carburantul si am fi curiosi sa vedem deconturile din aceasta luna, avand in vedere ca microbuzul electoral s-a fatait zile intregi pe ulite.

Probabil, nu va fi nici o problema avand in vedere ca sotia viceprimarului Vasile Dumbraveanu este contabila Primariei.

Cea mai urata contra electorala pe care PD a aplicat-o adversarilor politici l-a avut drept unealta pe Ilie Manea, angajat al unei firme de cablu care are sediul, culmea!, chiar in Primarie. Acesta a recunoscut ca a mazgalit afisele unui alt partid, acceptand fara comentarii sa plateasca amenda de 3 milioane lei. „Am bani sa platesc, ar fi spus Manea in prezenta mai multor martori.

De-acum am sa rup toate afisele partidului din comuna, ca n-au ce sa-mi mai faca, m-au amendat o data!“.

Dar aceasta nu este singura isprava a cuplului PD Talaba-Dumbraveanu. Mai multi proprietari de magazine din comuna ne-au declarat sub protectia anonimatului ca au fost amenintati, de viceprimar mai ales, sa dea jos afisele cu PSD si sa le puna pe cele cu PD. Oamenii se tem ca, daca nu vor urma ordinele celor doi, vor avea viata grea cu administratia locala.

De asemenea, locuitorii se arata indignati ca au aparut afise cu PD chiar si la troitele de la raspantii, intr-o totala lipsa de respect pentru cele sfinte. O explicatie pentru locurile... nepotrivite de afisaj poate fi aceea ca, in toata comuna Urechesti, Primaria nu a amplasat decat un singur panou de afisaj.

Legea spune ca trebuie sa existe cel putin un panou electoral pentru fiecare circumscriptie.

„Am atras atentia viceprimarului din Urechesti asupra respectarii legii si am dispus ca toate afisele lipite pe mijloace de transport destinate scolarilor sa fie date jos. Conform prevederilor legale, art. 99, lit.i, afisarea mijloacelor de propaganda electorala in alte locuri decat cele permise de lege constituie contraventie.

Sanctiunile in acest caz sunt cuprinse intre 11 si 15 milioane lei. Am atentionat si Politia care are dreptul si instrumentul de aplicare a sanctiunilor“, ne-a declarat vicepresedintele Biroului Electoral Judetean, Mihaita Floarea.

Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean a cerut directorului Scolii din Urechesti sa dea jos afisele, insa cum microbuzul sta in garajul Primariei e greu de crezut ca va avea acces la mijlocul de transport.

Si seful PD Bacau recunoaste ilegalitatea „Nu sunt intru totul de acord. E o greseala. O sa sun la Urechesti sa il intreb pe primar ce s-a intamplat. Ori respectam legea ori nu?“, a recunoscut chiar si presedintele PD Bacau, Vasile Nistor.