La inceputul anilor '90, moda jocurilor numite de intrajutoare a cucerit Romania, iar majoritatea care au mizat pe un castig rapid au ramas cu buzele umflate. Unul dintre patronii unui astfel de circuit financiar pe termen scurt a fost Ovidiu Budeanu.

In 1992, acesta a pus bazele firmei Playborg, societate care avea inchiriat un sediu in Pasajul Revolutiei. Secretara de atunci a companiei de buzunar era nimeni alta decat actuala sa sotie, Codruta Turcu, care era si asociata totodata.

Budeanu a pornit in afaceri cu o suma modica obtinuta din bisnita pe care o facea cu marfurile aduse prin contrabanda cu vaporul, locul sau de munca inainte de Revolutie.

Suma investita a fost o nimica toata pe langa banii pe care i-a scos. Cazul nu a ajuns niciodata in instanta, iar cei inselati au batut marunt din buze, blestemandu-se pentru credulitatea loc. In fata acuzelor de inselatorie, Budeanu s-a aparat prin contractul pe care l-a facut cu pacalitii.

Printre articolele din contract exista un anume punct 5 prin care jucatorul era informat ca organizatorul jocului poate sa-l inchida oricand.

Referitor la teapa pe care le-a tras-o bacauanilor, Budeanu ne-a declarat: ''Trebuie sa fie bine inteles cuvantul joc. Astfel este clar ca nu poate castiga toata lumea. Iar eu am tras heblul in momentul in care mi-am dat seama ca nu mai pot controla situatia. Am spus ca mai bine ma injura cateva sute de bacauani decat mii sau zeci de mii. Pentru ca aici s-ar fi ajuns.

In acest joc piramidal trebuia sa intre intreg orasul''.

Datorii

Cele 22 de firme la care Ovidiu Budeanu sau familia sa sunt actionari au datorii la bugetul de stat pe peste 200 miliarde lei iat la bugetele locale de peste 32 miliarde lei, din care 31 miliarde la bugetul municipiului Onesti

Prodbac SA Bacau. Firma cu datorii de peste 6,5 miliarde lei impotriva careia a fost deschisa procedura de faliment. Priceput in a fenta statul, Budeanu a "maritat" sediul firmei, noul proprietar fiind tot o firma de-a sa.

SC PAS SA Bacau. Firma cu 4 miliarde lei datorii. La data de 20.10.2003 s-a deschis procedura de declarare a falimentului. Budeanu a facut recurs si a recuzat intreg completul de judecata.

SC Petromet International. Datorii de peste 2 miliarde lei. S-a deschis procedura falimentului si s-a facut actiune de angajare a raspunderii administratorului (Ovidiu Budeanu, n.r.), care a fost respinsa de instanta.

SC Prodbac Turism. Societate cu 1 miliard datorii. Faliment deschis la 20.10.2003. Budeanu a facut recurs si a recuzat intreg completul de judecata.

SC Cotidian. - Fosta Partizanul, furnizorul numarul unu de incaltaminte al Armatei.

Desi oficial nu se afla in faliment, societatea este intr-o situatie fara iesire. A fost cumparata de Budeanu in 1999, pe cand avea 1.255 de angajati, mii de metri patrati de teren si sute de metri patrati de cladiri intr-o zona excelenta din municipiu.

La data privatizarii, SC Cotidian avea 47 miliarde lei datorii, iar la aceasta data a acumulat peste 150 miliarde lei, in timp ce personalul s-a redus progresiv pana la circa 400 in prezent. Cand Budeanu a cumparat societatea, erau 1.250 de salariati. Acum mai sunt doar 360.

Desi Cotidian pare sa-i aduca pierderi lui Budeanu, acesta a pus la punct o inginerie fianciara pentru a scoate profit printr-o "suveica" des folosita: prin firma Promode deturneaza castigurile (mici, mari, cate sunt) de la Cotidianul, evitand astfel sa-si plateasca datoriile la bugetul de stat si la cel local.

Imediat dupa ce a devenit patron la SC Cotidian, Ovidiu Budeanu a inchis gradinita intreprinderii. Sute de copii din Cartierul Nord nu au mai avut acces la educatie.

Continuare ->>>>>