Distractie mortala

Lucian Banu este un baiat de bani gata. Nu are alta avere decat agoniseala tatalui sau. Lucru care se observa in declaratia pe propria raspundere pe care a dat-o in momentul in care si-a depus candidatura. A semnat la finalul unei foi care are numai liniute la fiecare intrebare.

Pana a ajunge insa sa fie o piesa "de baza" in PD, pustiul de bani gata a avut probleme cu justitia, iar condamnarea sa nu a scos la lumina adevarul si nici nu l-a incurcat pana acum. Singura sa problema va ramane fantoma victimei sale, un prieten care a murit in urma rabufnirii orgoliului fiului lui

Mihai Banu.

In 1998, Lucian a vrut sa-si sarbatoreasca ziua de nastere. Asadar in ziua de 9 august, Lucian impreuna cu amicul sau Vlad Antoniu au colindat tot Bacaul pentru a se simti bine. Lucru care pare sa le fi reusit pana la un moment dat. Problema a aparut la un han din apropierea orasului unde cei doi s-au incaierat cu niste batausi de profesie.

Evident ca nu au facut fata. In acel moment, Lucian Banu si Vlad Antoniu au decis sa se razbune si au apelat la bunul lor amic Florin Ciuta, tanar practicant de arte martiale. In miezul noptii, cei doi l-au luat de acasa cu masina pe prietenul lor si s-au intors la locul in care au fost ciomagiti. Cel putin asa au povestit martorii.

Ce s-a intamplat exact o stiu doar cei implicati in conflictul care a avut loc dupa aducerea lui Florin.

In rechizitoriu sau in dosarul care s-a aflat pe rol nu se pomeneste nimic de altercatia dintre cei trei tineri si banda de la han. Se vorbeste doar de accidentul de masina care a urmat si care se presupune ca a condus la decesul lui Ciuta.

Din probele stranse la dosar de tatal karatistului, reiese ca Florin era plin de vanatai pe tot corpul, a fost lovit brutal in zona ficatului, iar un obiect ascutit (n.r. se presupune ca este vorba de o surubelnita) i-a perforat zona de sub barbie.

"Baiatul meu nu a murit in accidentul de circulatie"

“El nu a murit in accidentul de masina, ci a fost omorat inainte. Banu si Antoniu au incercat sa musamalizeze acest aspect, iar accidentul a fost o inscenare”, ne-a declarat Traian Ciuta.

Dupa cum am subliniat, in toata aceasta poveste exista o problema majora: nu se afla nici o informatie lamuritoare despre bataie in rechizitoriile intocmite de procurori si nici in filele dosarului de la politie.

Parchetul de pe langa Curtea de Apel are meritul de a redeschide dosarul inchis de omologii lui de la Parchetul de pe langa Judecatoria Bacau care au considerat ca Lucian Banu nu este vinovat de accident si nici de moartea lui Florin.

"Desteptarea redeschide cazul"

Bineinteles ca acest caz nu a fost reluat prea usor ci in urma anchetelor publicate de cotidianul “Desteptarea”, in urma carora s-a procedat si la o nou reconstituire a accidentului.

In rechizitoriu se spune doar ca fiul lui Mihai Banu a condus in acea zi autoturismul Espero Daewo fiind insotit de Vlad Antoniu si Florin Ciuta, iar pelerinajul prin oras s-a oprit intr-un stalp de pe strada Constantei in care soferul incepator a intrat frontal. Ancheta a stabilit ca Lucian conducea cu mai bine de 70 de kilometri la ora, evident peste limita admisa de lege.

In urma impactului, pasagerul aflat pe bancheta din spate a decedat, iar Antoniu a fost ranit si a necesitat ingrijiri medicale de peste 50 de zile. Cu toate ca autoturismul a fost distrus in proportie de 85 la suta, cei doi pasageri din fata nu au fost grav accidentati chiar daca in mod normal tocmai ei ar fi trebuit sa aiba leziunile cele mai grave.

De la inceput, autorul accidentului a negat ca este vinovat si a mers pe varianta cazului fortuit, mai precis pe depresurizare cauciucului din drepta fata. Din pacate, roata cu pricina a disparut pe parcursul anchetei si nu s-a mai putut dovedi exact ce si cum s-a petrecut. Povestea a fost preluata de procurorii de la Parchetul de pe langa Judecatoria Bacau.

Astfel, soferul a fost scos initial de sub urmarire penala, dar solutia a fost infirmata mai tarziu de Parchetul de pe langa Curtea de Apel.

Intrebari la care nu s-a raspuns

Lucian Banu nu a stat nici macar un minut in arest, cercetarea fiind facuta in stare de libertate. Se pare ca pozitia politica dar si financiara a tatalui sau l-a scos din incurcatura. Numai ca fapta evidenta nu a putut fi musamalizata. Dupa tergiversarea nepermisa a procesului, Judecatoria Bacau a decis peste cativa ani, mai precis pe 26 aprilie 2002, sa-l pedepseasca pe fiul lui Banu.

Hotararea a ramas definitiva abia in septembrie 2003. Nu au primit raspuns anumite intrebari logice: de ce hainele lui Florin erau rupte si prezentau doar urme usoare de sange, nu cumva fusesera spalate inainte ca victima sa fie scoasa din masina imediat dupa accident? De unde avea vanataile nenumarate pe tot corpul si de ce avea gaura sub barbie facuta cu un obiect ascutit?

Cine l-a lovit? De ce nu se pomeneste nicaieri in dosar de altercatia de la han? Sunt semne de intrebare la care Lucian Banu ar fi trebuit sa reactioneze cu raspunsuri pertinente. Nu a facut-o insa.

Viata cumparata cu 200 de milioane

Dupa ani de judecata si cercetari, decizia instantei a fost mai mult decat indulgenta. Lucian Banu a fost condamnat la un an si opt luni de inchisoare. Nu a executat nici o secunda deoarece condamnarea a fost cu suspendare. Pretentiile tatalui lui Florin Ciuta nu au fost nici ele satisfacute.

Acesta ceruse initial un miliard de lei, judecatorii au stabilit insa valoarea daunelor morale la 200 de milioane de lei, suma pe care taticul lui Lucian a achitat-o fara sa stea prea mult pe ganduri. Cam atat s-a platit pentru o viata. Traian Ciuta a ramas profund dezamagit de felul in care a fost finalizat o parte din procesul in care se afla din 1998.

"Vreau sa stiu cine mi-a omorat copilul"

"Am vrut sa atac hotararea dar am primit-o chiar in perioada cand au fost zilele libere de Paste, plus un intreg week-end. Cand m-am dus a fost prea tarziu. Oricum eu voi continua procesul cu Vlad Antoniu. Vreau sa stiu cine mi-a omorat copilul si nu ma las orice s-ar intampla. Cei doi au fost complici la acest fapt'', ne-a declarat tatal lui Florin.

Lucian Banu nu putea candid decat daca pedeapsa sa era gratiata. Asa ca baiatul lui Banu a scapat basma curata chiar daca justitia a constatat ca este vinovat de uciderea unui om. Mai mult, cazierul lui nu are nici o pata. El a fost spalat printr-o lege si o ordonanta care au condus la gratierea multor infractori.

Singura pierdere pentru familia Banu au fost cele 200 de milioane de lei, plus alte patru milioane de lei pentru cheltuieli judiciare, fara sa mai punem la scocoteala avocatii.

In ziarul partidului , Mihai Banu a declarat ca fiul sau a gresit in cazul accidentului si a platit. Ce a platit? Nimic.

Taticul a scos de la ciorap 200 de milioane pentru o viata de om. Lucian Banu nu avea cum sa plateasca. Nu are nimic, fapt pe care l-a recunoscut la depunerea candidaturii. Poate doar crize de constiinta legate de un tanar care se afla in pamant pentru ca el a vrut sa se distreze.