Directia pentru Protectia Drepturilor Copilului, cea mai mare institutie subordonata Consiliului Judetean, inghite anual peste 100 miliarde lei, insa directorul Botis sustine ca necesarul ar fi de 250 miliarde!

Documentele, declaratiile unor specialisti si realitatea din teren ne indreptatesc sa concluzionam ca obisnuinta de a solicita bani de la buget este rezultatul proastei gestionari, atat a actualei, cat si a precedentelor conduceri.

Pana nu se va face ordine la Directia pentru Protectia Drepturilor Copilului (DPC), respectiv un management la nivelul anului 2004, va continua „pomparea" de bani publici in aceasta veritabila „gaura neagra" a bugetului judetului.

"Bugetul pe acest an este de 106 miliarde, dar pentru a functiona fara probleme, avem nevoie de 250 miliarde. Peste 80 miliarde se cheltuiesc numai pe salarii.

Asta inseamna ca raman ceva mai mult de 25 de miliarde pentru intretinerea copiilor (hrana, imbracaminte, rechizite), reparatii, nevoi curente", asa si-a inceput Augustin Botis, directorul DPC, pledoaria saraciei care macina institutia. Altfel spus, „atat avem, asa ne descurcam". Insa realitatea nu sta intocmai ca in zugravita-prezentare a directorului.

Ani de zile, subiectul DPC a fost „frecat" in CJ pana la saturatie, de fiecare data spunandu-se ca primeaza interesul copiilor. Daca privim spre ce s-a realizat, rezulta banii cheltuiti ineficient si un slogan-directorial fara acoperire. Mai exista si „reversul medaliei" (pe care conducatorii institutiei se feresc sa-l declare public).

Recent, o comisie de audit, formata din trei reprezentanti ai DPC si trei ai Consiliului Judetean, a analizat situatia financiara din ultimul an a DPC. Concluzia: se cheltuie prea mult, nejustificat si cu incalcarea legii!

Datorii enorme

Datoriile DPC depasesc in acest moment 11,5 miliarde lei, in conditiile in care institutia se afla intr-un moment foarte dificil din punct de vedere financiar, adica nici o sansa pentru creditori sa-si recupereze acum banii. Cum s-a ajuns in aceasta situatie?

Un raspuns este continut chiar in nota de constatare intocmita de Comisia de Audit: DPC a cheltuit mai mult decat a primit. De exemplu, la sfarsitul anului 2003 s-au inregistrat depasiri de aproape 1 miliard lei la capitolul spor vechime si alte cheltuieli de personal, iar la cheltuieli materiale (sanitare, intretinere si gospodarire, alte cheltuieli) depasirile totalizeaza 3,8 miliarde lei.

Aceste depasiri reprezinta incalcari ale Legii 189/ 1998, privind finantele publice.

Concluzia exercitiului financiar este ca: "in faza de elaborare si executie, bugetul nu a fost corect fundamentat si dimensionat", ceea ce a dus la incalcarea legii, prin "angajarea de cheltuieli fara asigurarea resurselor financiare". Adica au cheltuit fara a sti de cati bani dispun!

Premiantii!?

Pentru primul semestru al anului s-au constatat "depasiri de cheltuieli fata de creditele aprobate". Aici intervine partea cea mai interesanta. Plin de haz, Botis ne arata cum intr-o situatie de criza fara precedent reuseste sa „toace" miliarde, fara nici o justificare.

Intr-o institutie in care asistentii maternali nu si-au ridicat drepturile salariale pentru lunile mai-septembrie 2003, in care la unele case de tip familial singurele resurse de hrana pe care le-am gasit au fost unt, cas si lapte, in care centrele de plasament si casele de tip familial au telefonul "taiat" (neputand fi chemat un medic, un taxi, o ambulanta), aflam cu stupoare ca personalul (cel de conducere, evident) beneficiaza de sporuri (de vechime, de conditii de munca), de premii!

Mai mult, Botis a angajat cheltuieli suplimentare (din banii cui?) la aceste capitole, inregistrandu-se depasiri cu aproape 3 miliarde lei. Spre exemplu, fondul de premii a fost suplimentat cu 1,3 miliarde lei!

Animale in DPC

Ca tot suntem la depasiri de plan, remarcam o cheltuiala suplimentara de 2,5 miliarde inregistrata in dreptul obiectelor de inventar.

Ce obiecte de inventar s-au achizitionat in prima jumatate a anului, din moment ce toate casele de tip familial au fost dotate, zice-se, de Stefan Darabus, directorul HHC Romania, si nimic nu lipseste? Lista cheltuielile nejustificate continua cu cele efectuate fara alocare de credite (!).

S-au dat sporuri de 250 milioane lei, s-au dat indemnizatii pentru persoane din afara sistemului (adica angajari pe "sustache") de 64 milioane lei, alte drepturi salariale de 200 milioane.

Ba chiar 10 milioane pentru hrana animalelor! In concluzie, s-a cheltuit peste o jumatate de miliard fara aprobarea Consiliului Judetean, incalcandu-se prevederile OG 45/ 2003, privind finantele publice locale.

Augustul "Manole"

Dorind sa lase ceva posteritatii, directorul-poet al DPC s-a pus pe construit. A inceput cu renovarea subsolului sediului de pe strada Banatului, a refacut sarpanta (cheltuind 1,5 miliarde lei!) intr-o cladire apartinand Directiei de Sanatate Publica. In aceasta situatie, conform legii, proprietarul trebuia sa execute lucrarile respective, si nu chiriasul.

Mai recent, "augustul" director a realizat o importanta lucrare in Centrul de Copii Prescolari cu Deficiente de pe strada Dragos Voda, investind peste 1 miliard in renovarea unui centru, teoretic, inchis in iulie 2004, conform unui proiect derulat in parteneriat cu ASSOC!

Ce interes are Botis sa organizeze licitatii (cele mai multe castigate de Construct Forest Impex SRL si Tropen Com SRL, asupra carora vom reveni) pentru lucrari in centre inchise sau care nu-i apartin, judecati singuri.

Probleme "neauditate"

Desi surprind anumite aspecte ilegale in contabilitatea condusa de Emilia Hotea (contabila sefa care nu e straina de cheltuielile aberante dispuse de Botis), nota intocmita de comisia de audit evita vadit unele aspecte.

Niciunde nu se aminteste ca personalul caselor de tip familial este insuficient (2 persoane la 12 copii), in timp ce in administratie s-au facut angajari nejustificate (unele compartimente nejustificate - exista un compartiment de Achizitii, desi o data pe an se desfasoara licitatii, rolul personalului din compartimentul administrativ reducandu-se spre... zero, cele doua referente intocmind acte de secretariat DPC!).

Nu se aminteste nici despre un contract catastrofal in valoare de 1,2 miliarde anual incheiat de DPC cu o firma de service-calculatoare, cheltuiala ilogica in conditiile in care institutia avea in structura de personal un specialist in retele de calculatoare (Radu Micle, pe care Botis l-a... concediat)!

Nu mai amintim despre organigrama "supraponderala" sau despre concedierile abuzive din "era Botis" (care fac obiectul a zeci de litigii de munca).

Ah, era sa uitam de proiectele PHARE!

Ultimii bani s-au cheltuit anul trecut, dar nimeni nu s-a interesat cum. Chiar si asa, este evident ca DPC traverseaza o situatie de criza. Botis pare a fi depasit de problemele permanente, iar Consiliul Judetean, cel putin declarativ, nu mai este dispus sa-l tolereze.

Este acesta inceputul sfarsitului carierei de director a augustului sau sfarsitul?