NUNTA LA PALAT

Cel mai mare eveniment monden din Iasul ultimilor ani s-a desfasurat pe parcursul a doua zile, cu precizia unui ceas elvetian. Fiul printului Dimitrie Sturdza, Stefan Dimitrie Ferdinand, s-a casatorit religios la Palatul Culturii cu Nina-Irina Tandarica.

Locul ales pentru oficierea cuniei religioase, dar si a petrecerii propriu-zise, nu a fost unul intimplator: legaturile familiei Sturdza cu fosta curte domneasca sint evidente: Mihail Sturdza a ajutat la refacerea Palatului in 1841 si, in acelasi timp, nici un alt loc din oras nu ar fi putut gazdui atitia oaspeti. In plus, nunta princiara a insemnat si refacerea unei parti din Palatul Culturii.

Semn ca istoria se repeta.

Sala Voievozilor a Palatului Culturii s-a trasformat ieri, la prinz, pentru citeva ore, intr-o „prelungire a bisericii «Sf. Nicolae Domnesc»“, dupa spusele Inalt PreaSfintitului Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, cel care, impreuna cu un sobor de preoti, a savirsit sfinta taina a casatoriei pentru cele doua fete princiare.

Cei peste 200 de invitati si-au facut aparitia, respectind tinuta impusa de organizatori. Pentru a putea oficia ceremonia religioasa in aceasta sala, in zilele premergatoare a fost amenajat un iconostas.

Daca la seara de bun-venit de la Ciric numarul celor prezenti a fost mai mic, in Sala Voievozilor au asistat la ceremonie si vedetele – fie ele din domeniul politic sau media. Din rindul oficialitatilor iesene, ieri s-au imbracat la patru ace primarul Gheorghe Nichita cu sotia, presedintele Consiliului Judetean, Lucian Flaiser.

Nu a lipsit presedintele filialei iesene a PSD, Ion Solcanu, impreuna cu sotia. Rindul familiilor princiare din Romania si din Elvetia a fost „ingrosat“ de o serie de personalitati ale scenei noastre publice: generalul Victor-Atanasie Stanculescu, atleta Gabi Szabo, soprana Mariana Nicolesco. De asemenea, au mai asistat la ceremonie numerosi oameni de afaceri.

Sositi mai tirziu, Ilie Nastase, Ion Tiriac, Mircea Geoana sI Ilie Sirbu s-au asezat pe ultimele locuri, rezervate presei. Nedumerit de alegerea facuta de invitatii de marca, Ion Solcanu i-a poftit impacientat in rindul al III-lea, acolo unde li se repartizasera locuri potrivit protocolului.

„Urmind ceea ce este placut si lui Dumnezeu si oamenilor“, au urmat felicitarile dupa cununia organizata cu mult fast (specialisti elvetieni au lucrat zile in sir). Cel dintit care le-a oferit un cadou mirilor a fost Mitropolitul Daniel: o icoana infatisind-o pe Fecioara Maria cu pruncul Iisus.

Ieri seara, dupa orele 20.00, nuntasii au mai defilat o data pe covorul rosu si au petrecut pe muzica Sofiei Vicoveanca, a lui Nicolae Botgros si a formatiei de la restaurantul Onyx. A fost nunta la care ar visa toata lumea. Din nefericire, putini au avut ocazia macar sa o vada.

Dimitrie Sturdza:

„Sint un socru mare fericit. Sint fericit ca baiatul meu a gasit o fata simpatica si bine crescuta. Palatul Culturii era singurul loc in care putea incapea atita lume. Ati vazut cit de multi invitati am avut. Sala aceasta a Voievozilor are si o insemnatate mare pentru noi Initial, ne-am gindit ca facem o prostie venind la Iasi sa facem nunta si aducindu-i pe straini aici.

Insa lumea e fericita si va pleca, cu siguranta, cu o cu totul alta imagine despre Iasi.

Fara sa para ca fac prozelitism, cununia religioasa ortodoxa este una dintre cele mai frumoase din cite exista. Corul a fost deosebit, a cintat extraordinar.

Au existat mai multe critici legate de faptul ca se oficiaza o ceremonie religioasa si se face o nunta in Palatul Culturii. Eu nu vad care este problema, atita vreme cit in palat se desfasoara si numeroase alte activitati, cum ar fi expozitiile.

Seara aceasta sper sa ne aduca tuturor multa fericire, si mai ales copiilor. Stiti, toata lumea de aici isi punea problema cit de multe bijuterii vor purta invitatii sau cu ce limuzine vor veni. Noi n-am facut nunta asta pentru ziare sau ca sa fie ziua mondena a Romaniei.

Patriarhia ar trebui sa se mute la Iasi. Iasul trebuie sa fie capitala spirituala a Romaniei. Iar daca Mitropolitul Daniel va deveni Patriarhul Romaniei si va ramine la Iasi, aceasta ar fi ocazia cea mai nimerita. Noi vrem sa cream o miscare, sa lasam ceva in urma.“