In urma cu doua saptamani, GAZETA a demarat un serial de presa care isi propune sa investigheze conflictul BCR Sighet - SC Industrializarea Carnii Sighet. Reamintim ca societatea sigheteana a contractat fonduri SAPARD pentru construirea unei fabrici de preparate din carne si a unui incinerator ecologic. In paralel, sucursala BCR a oferit societatii un credit.

Apoi, SAPARD a intocmit documentele pentru virarea catre societatea sigheteana a sumei de 390.000 de euro (in trei transe).

Numai ca in 28 mai, BCR Sighet a pus mana pe prima dintre transele SAPARD (cuvenite societatii) si a virat-o in contul platirii creditului! Reprezentantii societatii sustin ca in 11 iunie au fost indusi in eroare, fiind pusi sa semneze acte aditionale la contractul de credit (prin care se oficializa manevra), acte contrasemnate de echipa de conducere a sucursalei BCR Sighet, alcatuita din Iuliana

Stoica, Dorina Ardelean, Maria Chindris si Rita Gavaller. In urma verificarilor interne, in 29 iulie Centrala BCR a facut denunt penal la Parchet contra propriilor subalterni din Sighet!

Surse din Directia de Supraveghere a BNR au declarat ca ceea ce s-a gasit la Sighet este extrem de grav. Controlul BNR a identificat nereguli diferite de cele ale controlului BCR. BNR a facut apoi denunt penal la PNA. Din surse neconfirmate, procurorii PNA bat drumul Sighetului de peste o luna.

In 11 octombrie, la Tribunalul Maramures va avea loc procesul comercial intre SC Industrializarea Carnii SA Sighetu Marmatiei si BCR Sighet. Abatorul sighetean cere bancii toti banii, comisioanele (doar comisionul de punere a banilor la dispozitie a fost de 3.800 de euro), dobanzile si anularea actelor antedatate in fals in procesul indosariat sub numarul 4.699 din 2004.

Actiunile au fost filmate!

Directorul SC Industrializarea Carnii SA a declarat ca "totul a fost premeditat!", completand: "pentru 60.000 de euro garantati de noi, vor sa ne scoata la licitatie intreaga investitie (800.000 de euro), insa tot ce am facut in incinta BCR a fost filmat.

Exista doar probe si dovezi lamuritoare suficiente! Reprezentantii BERD mi-au confirmat ca ei nu cer rambursarea prematura a unui credit.

Cu toate acestea, conform intorsaturii luate de acest caz, BERD ne-a dat creditul bancar in 28 februarie, iar in 28 aprilie l-au cerut inapoi!" In legatura cu acest caz, s-au sesizat o serie de organisme: Mihaela Luca de la Comisia Europeana verifica drumul pe care l-a urmat creditul SAPARD, iar Corpul de Control al Guvernului a solicitat de la BCR toate actele privitoare la creditele ce privesc SC Industrializarea Carnii. "Intre noi, SAPARD, Fondul National de Garantare si BCR a existat o intelegere ca pana in 11 iunie sa ni se dea fie un nou credit, fie BCR sa ne dea banii inapoi. Este vorba despre banii luati abuziv, din rata SAPARD, in contul creditului contractat cu BCR Sighet.

Fondul National de Garantare pentru IMM-uri a cerut BCR sa rezolve situatia, in caz contrar refuzand sa-si exercite atributiunile, dar conducerea sigheteana a BCR a vrut sa ne . La evaluarea facuta de sucursala, abatorul a fost foarte mult subevaluat si au… sa treaca in valoare terenul aferent. E vorba de 8.000 de metri patrati! Au luat ce garantii au vrut.

Desi trebuia sa garantam in procent de 25 % (restul fiind asumat de Fondul National de Garantare si BERD), BCR ne-a cerut garantii suplimentare. Astfel, am fost obligati sa depunem ca gaj si doua apartamente! In temeiul actelor aditionale false, BCR Sighet ne-a intocmit procedura de executare silita, iar in 23 septembrie ne-a vizitat executorul judecatoresc. Actul aditional al contractului (2.784 B) este cel mai important, pentru ca include punctul 12.5, conform caruia: . Adica noi acceptam sa viram banii SAPARD in contul altei plati? Pai, e ilegal! Daca vedeam din timp ce am fost pusi sa semnam, indusi fiind in eroare, n-am fi facut-o niciodata!", a declarat directorul societatii sighetene.

BCR si-a pierdut (!) actele

Directorul societatii mai sustine ca: "BCR n-a mai asteptat sa intram in legalitate, desi este un proces pe rol in acest caz. Daca ar fi dupa ei, ne-ar vinde fabrica urgent.

Domnul Cinteza, seful supravegherii de la BNR, ne-a spus: " Conducatorul societatii sighetene are si o dilema importanta: daca s-au incheiat acele contracte in trei exemplare, unde sunt cate 2 bucati din cele 6 acte originale pe care BCR sustine acum ca... le-a pierdut?! Acte valorand 5 miliarde de lei, in temeiul carora vor sa ia acum fabrica.

"Acele acte au fost semnate in iunie, desi juristul bancii, doamna Gavaller, era in concediu de maternitate!", a afirmat directorul de la Industrializarea Carnii SA.

Silire cu premeditare

In paralel, intre banca si abator s-a derulat un proces in urma caruia Judecatoria Sighet a autorizat executarea silita a societatii Industrializarea Carnii SA, ultima facand recurs.

Inainte de apel, la abator a aparut executorul bancar Viorel Lar, care "in baza titlurilor executorii", constand in "celebrele" contracte contestate de societatea sigheteana (prin care firma a fost obligata la plata a 31.000 de euro plus dobanzile), a somat "ca in termen de o zi (!) sa se achite suma, in caz contrar urmand a se trece la sechestru si scoaterea activelor la licitatie publica." Tot atunci, in cadrul dosarului de executare 89, in baza contractelor de credit 2.783 si actele aditionale A, B, C si D, privind "obligatia la plata a 223.000 euro (9,1 miliarde lei)", in baza Legii bancare 58, articolul 88, abatorul a fost somat ca intr-o zi (!) sa plateasca sau... adio afacere. Verificand Legea bancara si codul de procedura civila, nu am gasit nicaieri stipulat termenul limita pentru astfel de plati.

Si niciodata n-am auzit ca o banca sa execute un datornic intr-o singura zi! De aceea a fost intarita suspiciunea ca totul e "cusut cu ata alba" si premeditat.

Documentul cheie

Referitor la actele aditionale, un document semnat de Nicolae Cinteza, (directorul Directiei Supraveghere a BNR - controlorul suprem al bancilor din Romania) in 27 septembrie consemna ca aceste acte, cheia intregii probleme, sunt intesate de nereguli grave.

Cert e ca la BCR Sighet s-a gasit ceva serios, din moment ce BNR a sesizat imediat PNA, iar Centrala BCR nu a aplicat sanctiuni administrative, ci a facut denunt penal la Procuratura Maramures impotriva conducerii sucursalei sighetene! Cazul are si o latura sugestiva pentru reculul pe care il are acest scandal pentru BCR: SAPARD va continua derularea creditului pentru Industrializarea Carnii SA, insa prin intermediul altei banci! Dupa aceasta reactie, oare se va face "curatenie" la BCR? ULTIMA ORA: In 8 octombrie, PNA a informat ca in urma sesizarii facute de Directia Supraveghere a BNR s-au luat masuri, iar procurorul Macovei de la Sectia Combatere a Coruptiei din cadrul PNA are in lucru, in faza finala, dosarul 259/P/2004, privitor la modul de acordare a doua credite (in cuantum de peste 300.000 de euro) de catre BCR Sighet catre SC "Industrializarea Carnii" SA.