Penitenciarul este cladit pe fosta mosie a profesorului Theodor Costescu, iar vechea cladire in care acum 70 de ani functiona Scoala de Meserii face parte integranta din structura acestuia.

Complexul de imobile ce vor alcatui structura Penitenciarului va cuprinde trei pavilioane pentru detinuti, un bloc alimentar, spalatorie, un tronson administrativ, o statie proprie de epurare a apei, terenuri de sport,

biserica, un parc auto ce va deservi nevoile penitenciarului, biblioteca, o moderna sala de vorbitor dar si un magazin propriu, din care detinutii vor putea cumpara alimente pe baza unui credit primit de acasa.

Conditiile de cazare vor fi asemanatoare cu cele din caminele studentesti. iar fiecare camera de detentie are grup sanitar propriu, televiziune prin cablu, precum si alte utilitati care confera un grad ridicat de confort, asigurand in acelasi timp conditii de viata cat mai normale unor persoane private temporar de libertate.

Directorul penitenciarului, colonel Emil Albisor spune ca “este necesar sa civilizam intr-o forma sau alta mediul penitenciar, sa facem in asa fel incat detinutul sa inteleaga ca este om, si ca are aceasta ultima sansa de a se comporta in libertate, conform principiilor umane”.

Constructia penitenciarului a demarat in luna aprilie 2000. De atunci, lucrarile au stagnat de multe ori din lipsa de fonduri. Atat modulele de detentie cat si cladirile anexe sunt construite chiar de detinuti.

Complexul de cladiri si anexe care ocupa o suprafata de peste sase hectare, va gazdui in momentul inaugurarii sale intre 650 si 1000 de detinuti, iar in zona vor fi create aproape 500 de noi locuri de munca.

Desi conditiile de detentie sunt acelea dintr-un camin studentesc, conditiile de siguranta sunt aceleasi cu cele din inchisorile de maxima securitate.