Recent, fostul director al Directiei pentru Protectia Drepturilor Copilului, Augustin Botis, facea cateva aprecieri la adresa contabilului sef al institutiei pe care a condus-o timp de 370 de zile: "Doamnei Emilia Hotea am sa-i reprosez cateva lucruri. Se implica prea mult (?) sufleteste in activitatea pe care o depune si este o profesionista desavarsita.

" Insa prin noianul "limbilor de catifea", putini sunt cei care stiu cine este cu adevarat acest personaj.

Inca de la inceputul carierei profesionale, Emilia Hotea a manifestat un apetit catre posturi de conducere. Mai intai, contabil sef la OJT (de unde a fost "ejectata" - pentru buna purtare), apoi la Directia Sanitar Veterinara Maramures (de unde a plecat cu "tinichele penale de coada") si, in final, la Directia pentru Protectia Drepturilor Copilului (DPC).

"Lista neagra"

La Directia Sanitar Veterinara Maramures (DSV), Emilia Hotea a "lucrat cu abnegatie si tenacitate" timp 13 ani, perioada in care si-a insusit toate tainele contabilitatii. Beneficiind de protectia sefului Serviciului de Epizootologie (unii spun ca aceasta protectie era "mai mult decat colegiala"), Hotea a debutat, "timid", in universul micilor artificii contabile.

Din discutiile purtate cu actuali si fosti angajati ai institutiei am aflat cateva detalii interesante, detalii referitoare la reputatia pe care si-a creat-o "regina" contabilitatii maramuresene. O reputatie de neinvidiat. "Era contabila la cateva firme private, permitandu-si sa tina evidenta contabila la aceste firme pe calculatoarele institutiei.

Hotea a fost cea care a coordonat lucrarile la o cladire din spatele sediului DSV (cladire care adaposteste un laborator si Colegiul medicilor), lucrari executate de firme cu care avea relatii apropiate: CONSTRUCT FOREST, SPORNICUL. Dar ce este mai grav, este ca de banii din casa, pe care ii folosea in interes propriu.

Iesirile si intrarile de monetar in casa de bani a institutiei nu erau intotdeauna evidentiate contabil, fapt dovedit de unul dintre Registrele de casa, in care apare si ceea ce noi numeam . Acolo, Hotea trecea Iesirile acoperite ulterior cu chitante care nu aveau legatura cu cheltuielile respective. Erau fictive", sustine unul dintre fostii colegi ai lui Hotea.

Din acea "Lista neagra" vom spicui cateva date: "sefa (adica Hotea, n. red.) - 14 milioane lei, sefa - 4 milioane lei, Marin - 380 mii lei, taxi sefa - 1,6 milioane lei, sefa - 12 milioane, BRD - 4,2 milioane, sefa - 4,7 milioane, sefa Buda - 26 milioane, sefa Sabau - 10 milioane".

Punguta cu doi bani

Profitand de pozitia sa, Emilia Hotea ar fi achitat din visteria DSV datoriile pe care le avea in nume personal catre banci (asa cum reiese, avea datorii catre BRD). si nu numai. I-a castigat de partea sa pe unii dintre colegi, ajutandu-i cu bani sau cadouri.

Unii dintre fosti colegi afirma ca Hotea s-ar fi laudat ca a platit din banii institutiei chiar si gardul de la casa fostului director al DSV, Vasile Aurori, lucrare in valoare de 60 milioane de lei! O alta sursa de venituri o reprezentau decontarile pentru serviciile medicilor, care se faceau preferential, sumele fiind stabilite aleatoriu de Hotea.

Cat de adanc a varat Hotea mana in punga DSV nu stim, dar putem remarca faptul ca in acea perioada detinea un teren la Cicarlau, un teren la Tautii Magheraus, un teren in Baia Mare, doua apartamente si un magazin in zona Podului Viilor. Activitatea sa "eroica" pe taramul contabil nu a scapat de controalele organelor abilitate (Curtea de Conturi, Politie), care au surprins-o... descoperita.

"La controlul din martie 2001, nu avea nimic in casa de bani. A luat bani imprumut si chitante aiurea, ca sa justifice cheltuielile. Chiar si de la angajati a cerut bani. Era vorba de peste 80 milioane", afirma sursele noastre. Apoi a venit momentul cercetarii penale.

Prietenul Botis

In vara lui 2003, prin Ordinul Ministrului Agriculturii, Emilia Hotea a fost destituita din functia pe care o avea la DSV pentru abuzurile comise.

Insa, desi legea prevede ca timp de 7 ani persoana demisa nu mai poate ocupa functii de conducere, dupa doar catea luni de la demiterea din DSV, Hotea a fost angajata de Augustin Botis ca si contabil sef la DPC! Numirea s-a facut fara concurs, doar in baza unei dispozitii verbale a lui Botis, dispozitie in urma careia Hotea primea un spor de 25% pentru vechime in munca, in conditiile in care a

venit in DPC fara carte de munca (documentul fiind retinut pentru cercetare - cartea de munca a lui Hotea a ajuns la DPC dupa 1 an de la "angajarea" decisa de fostul director Botis). Irationamentul lui Botis este o ilegalitate de natura penala.

Cercetata penal

Pentru prodigioasa activitate la DSV, Emilia Hotea s-a ales cu 5 (cinci!) dosare penale, conexate in doua procese. Unul dintre procese a fost solutionat in martie 2004, procurorii ajungand la concluzia ca "s-au intrunit elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu, incalcandu-se Legea contabilitatii si alte acte financiar-contabile".

Decizia procurorilor s-a bazat pe faptul ca Hotea decontase prin contabilitate lucrari de 22 milioane lei in dreptul unei firme fictive (SC IMPEX MERKAL SRL Bucuresti) si efectuase plati pentru delegatiile unor angajati, fara documentatie justificativa! Numai ca, asa cum deja suntem obisnuiti, dosarul s-a finalizat cu Neinceperea Urmaririi Penale (celebrul "NUP").

Dosarul "Miliard"

Acesta fiind profilul actualului director economic al DPC, nu ne miram de licitatiile cu cantec pe care le-a instrumentat (la unele a fost chiar seful comisiei de licitatie, existand o incompatibilitate cu functia sa); de datoriile imense acumulate de DPC; de faptul ca sarpanta sediului este reparata de firma CONSTRUCT FOREST (celor care nu-si amintesc, mentionam ca este una si aceeasi cu firma

care va incasa 1,3 miliarde de lei pentru o lucrare estimata de cativa specialisti la maximum 800 de milioane de lei); ca a fost angajata fara Carte de munca (in timp ce contabila Ana Pop se afla in concediu de boala), ca a facut la sfarsitul anului 2003 licitatii fara a cunoaste sursa de finantare (Consiliul Judetean nealocand bani in acest sens); ca DPC a functionat patru luni fara organigrama,

perioada in care s-au facut 80 de angajari, uneori pe posturi care nu exista; ca a angajat numeroase cheltuieli de investitii peste bugetul aprobat de Consiliul Judetean; ca nu trece la recuperarea imenselor debite pe care institutia le are (in timp ce DPC are datorii de 12 miliarde de lei); ca procesele intentate conducerii institutiei pe tema organigramei sunt castigate de angajati.

Nu ne mai mira nimic. Nici macar "naivitatea" demisului Augustin Botis, de a nu recunoaste adevaratele "fapte de arme" ale Emiliei Hotea, aceasta economista-model. Al doilea dosar in care e cercetata Hotea se pare ca a ajuns undeva, intr-un sertar.

Din informatiile pe care le avem, dupa ce Politia a finalizat cercetarile, dosarul a ajuns la Parchet de unde a fost retrimis pentru cercetari Politiei. Oamenii legii sustin ca dosarul va fi finalizat, altii afirma ca sunt interese mari si dosarul va lua calea "uitarii". O supozitie interesanta, ca si faptul ca Hotea si-ar pregati plecarea de la DPC taman la Muzeul Judetean (!).

Noi stam aproape. si deloc tensionati. Spre deosebire de altii.

Curriculum Vitae

Nume: Hotea

Prenume: Emilia

Data nasterii: 30 septembrie 1958

Locul nasterii: Baia Mare

Domiciliul: strada Nicolae Iorga 5/5

Nume anterior: Talas

Stare civila: divortata

Studii: Facultatea de stiinte Economice

Experienta profesionala:

1981 - 1988: economist la Administratia Financiara Maramures

1988 - 1990: contabil sef la Oficiul Judetean de Turism

1990 - 2003: contabil sef la Directia Sanitar Veterinara Maramures

2003 - 2004: contabil sef la Directia pentru Protectia Copilului

Sanctiuni pe linie profesionala:

- transferata de al OJT la DSV

- destituita de la DSV prin Ordin al ministrului

- cercetata penal in cinci dosare

- sanctiuni administrative (amenda)

"Nu inteleg de ce sunt anchetata (?)" "Este adevarat ca sunt cercetata.

Pe langa dosarul finalizat, mi s-a facut denunt penal pentru abuz in serviciu, cum ca am folosit un alt tip de analiza a sangelui si am prejudiciat institutia cu 253 milioane de lei, ca nu am aplicat sanctiuni la 20 de doctori si am fraudat statul cu 150 milioane de lei si ca am incasat TVA pentru analizele de laborator, in total fiind 600 milioane. Nu inteleg de ce sunt cercetata (?).

Nu puteam sa dau sanctiuni fara a avea aprobarea directorului, iar TVA-ul l-am incasat dupa ce am primit cod fiscal de la Directia Finantelor Publice. Pe de alta parte, in urma verificarilor a reiesit ca am depasit plafonul de casa, cu peste 100 de milioane lei. Dar asta din cauza ca medicii nu plateau la timp si veneau dupa doua - trei saptamani.

A fost o greseala, recunosc, dar am facut-o pentru a plati salariile angajatilor. Cred ca am gresit legandu-ma de prea multi oameni si parandu-l pe Aurori (Vasile Aurori, director DSV, n.red.) la viceprimarul Ludescher. Nu am stiut sa ma apar. Am facut greseala vietii mele legandu-ma de persoane private. Am cerut firmelor care aveau datorii catre noi sa le achite. De aici mi s-au tras toate.

E normal (!) ca actualii angajati sa ma faca ultima delapidatoare. Ce sa zica bine despre mine, din moment ce au facut 5 denunturi penale? Despre proprietati, recunosc: am terenuri concesionate in Cicarlau si Tautii Magheraus. In Baia Mare am avut un teren si doua magazine inchiriate." - Emilia Hotea.

Operatiunea "Nufarul"

Confirmare oficiala

Pentru a ne edifica asupra controverselor care se leaga de numele Emiliei Hotea, actualmente contabil sef la Directia pentru Protectia Drepturilor Copilului, am solicitat Tribunalului Maramures un raspuns in ceea ce priveste faza de judecata in care se gaseste Dosarul 7.597/2003 al Judecatoriei Baia Mare, privind-o pe Emilia Hotea.

Din raspunsul primit rezulta ca: "partile in dosar sunt Emilia Hotea si Curtea de Conturi Maramures - Baia Mare. Din expertiza contabila depusa la dosar rezulta un prejudiciu total de peste 2 miliarde lei, din care 1,9 miliarde lei prejudiciu cauzat de Emilia Hotea.

Prin sentinta civila din 2004, Judecatoria Baia Mare a anulat procesul - verbal de contraventie incheiat de Directia de Control Financiar. Curtea de Conturi a declarat recurs, iar Tribunalul Maramures l-a respins, ca nefondat".

Nu comentam decizia magistratilor maramureseni, singura noastra nedumerire fiind - cum un conducator de instititutie care cauzeaza un prejudiciu de 2 miliarde lei este scos "nevinovat"?!