Insuccesul formatiunii politice a lui Petre Roman – Forta Democrata din Romania – de a accede in Parlament, si deci pierderea fotoliului de senator al acestuia, a facut ca proiectul de lege propus de FDR, privind platirea tuturor impozitelor de catre cei bogati, sa ramana fara laudatori.

Mai mult, la nici trei saptamani de la instalare, vicepremierul Adriean Videanu a iesit in fata cu un proiect conform caruia fiecare cetatean, indiferent de statul sau social, ar putea fi obligat sa-si declare averea pe care o detine. Videanu sustinea ca astfel vor fi blocate 80% din incercarile de evaziune fiscala.

La polul opus, Roman nu s-a declarat multumit de proiectul fostului sau coleg din PD, precizand ca „acesta acopera in fapt averile uriase, agonisite pe cai ilegale in ultimii 15 ani“.

Liderul FDR a propus saptamana trecuta scoaterea de la naftalina a proiectului sau privind controlul platii impozitelor si taxelor pe averea dobandita, sau, dupa cum a fost numita, Legea transparentei fiscale.

Unul din cei care si-au aratat sprijinul pentru acest proiect, depus de Roman la Parlament in octombrie 2004, a fost presedintele de atunci, Ion Iliescu. Fostul coleg de FSN al lui Roman aprecia ca „acest proiect are un rol esential si din perspectiva aderarii Romaniei la UE“. Alte opinii nu au fost, la acea vreme, atat de favorabile.

Presedintele PNL Constanta, Puiu Hasotti, explica pe atunci ca nu are timp sa citeasca proiectele partidelor neparlamentare.

Odata cu schimbarea Puterii, Roman spera ca proiectul sau sa fie luat in seama de actualul for legislativ.

Proiectul, care ar acoperi o lacuna legislativa referitoare la acumularea de averi de catre persoanele fizice, stabileste infiintarea unei institutii independente de specialitate - Oficiul National Antifrauda - care ar avea atributiile de control si de constatare a concordantei intre venituri si impozitele datorate conform legii.

„In mod normal, acest proiect de lege ar trebui sa fie sustinut de intreaga clasa politica din Romania“, declara Petre Roman intr-un interviu acordat saptamanalului Impact de Constanta, la sfarsitul anului trecut.

Totusi, in conditiile in care un membru al coalitiei guvernamentale, Adriean Videanu, are un alt proiect pe aceasta tema, este greu de crezut ca transparenta fiscala a lui Roman nu va intra in negura timpului.