Mai bine de 8.000 de euro au disparut in conturile editurii de apartament Neremiae Napocae dupa un scandal penal. Banii vin din fonduri europene si erau destinati tiparirii unui catalog al bisericilor de lemn monumente istorice din judetul Salaj. Firma a incasat banii dar nu a respectat prevederile contractuale.

Plangerea penala depusa la Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) Salaj a fost inaintata la parchet cu propunerea de neincepere a urmaririi penale. Pentru a nu face valva, fundatia a tiparit catalogul din alte surse de finantare.

IPJ Salaj se spala pe maini

Tiparirea celor 400 de cataloage era inclusa in proiectul depus de fundatia Humanitas „Sfanta Vineri" din Zalau, judetul Salaj, pentru a fi finantat din fonduri Phare 2000. Proiectul a castigat finantarea, banii au fost virati in contul fundatiei, iar catalogul a fost tiparit.

Din banii personali ai presedintelui fundatiei, Ioan Ghiurco, dupa ce cei 340 de milioane de lei, echivalentul a 8.400 de euro, disparusera fara urma in conturile editurii Neremia Napocae.

Nu este lipsit de importanta faptul ca proiectul a fost finalizat cu mult inainte ca Ghiurco sa se hotarasca sa depuna plangere penala la IPJ Salaj si la IPJ Cluj. Plangerea lui Ghiurco, inregistrata la IPJ Salaj cu nr. P/312089/2004, a fost pasata in 21 februarie a.c.

Parchetului de pe langa Judecatoria Zalau, cu propunerea de neincepere a urmaririi penale. Motivul este, potrivit comisarului sef de politie Iosif Ghiurca, faptul ca „fapta nu este prevazuta de legea penala, intrucat este vorba de nerespectarea unei clauze contractuale a unui contract civil".

In plangerea formulata de Ghiurco, directorul editurii clujene, Cristian Matos era acuzat de inselaciune. Termenul-limita pentru editarea cataloagelor respective a expirat in 31 ianuarie. Ministerul Integrarii Europene, cel care adminstreaza fondurile Phare 2000, nu a gasit nimic suspect. „Din punctul de vedere al ministerului (Integrarii Europene-n.red.

) nu e nici o problema", a declarat purtatorul de cuvant al Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Vest, Lia Valendorfean. Lucru firesc de altfel, daca avem in vedere ca reprezentantul ADR-NV in Salaj, Ovidiu Ghiurco, este chiar fiul presedintelui fundatiei Humanitas.

Fara contract

Catalogul bisericilor de lemn din Salaj, monumente istorice, a fost realizat pentru Fundatia Humanitas de catre DIrectia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National (DJCCPCN) din judet. Documentatia redactata a fost trimisa fundatiei fara a se semna vreun contract.

Directorul institutiei, Gheorghe Roman-Chende, recunoaste senin ca „a fost o scapare" si ca a „mers pe buna credinta" atunci cand a realizat catalogul pentru fundatie si ca nu a incheiat nici un contract de cesiune a drepturilor de autor pentru lucrarea respectiva.

Elaborarea catalogului, care a inventariat un numar de 68 de biserici de lemn, a inceput in 2003 si a fost finalizat la inceputul anului trecut.

A fost tiparit abia la sfarsitul anului, dupa ce banii necesari, acoperiti de altfel de contributia europeana care s-a evaporat, au fost asigurati de presedintele fundatiei Humanitas din buzunarul propriu.

In ce priveste contributia Directiei pentru Cultura Salaj, al carei director sustine ca este autorul catalogului, trebuie precizat ca lucrarea inaintata de DJCCPCN Salaj trebuia oricum realizata, la solicitarea Ministerului Culturii, care a demarat in 2002 o actiune de inventariere a tuturor bisericilor de lemn din tara,

in baza legii 182/2000. Actiunea a fost derulata in colaborare cu Centrul de Memorie Culturala. Lui Chende i-a fost solicitata inventarierea bisericilor din Salaj, independent de proiectul Fundatiei Humanitas.

„Mi l-a bagat pe gat"

Atat Chende cat si presedintele fundatiei Humanitas, preotul Ioan Ghiurco, sunt foarte duri in acuzatii cand e vorba de directorul editurii clujene, Cristian Matos. Editura Neremia Napocae a fost recomandata de o subordonata a lui Chende, consilierul in probleme legate de monumentele istorice Valeria Lehene.

Cu toate acestea, Chende il considera pe Matos „foarte neserios", in vreme ce Ghiurco ii atribuie calificative foarte dure. Dupa ce Ghiurco a facut plangere la Inspectoratele Judetene de Politie atat din Cluj cat si din Salaj, Matos a fost somat prin executor judecatoresc, la solicitarea fundatiei, sa procedeze la respectarea contractului asumat.

Decizia IPJ Salaj nu a parvenit inca fundatiei, in vreme ce IPJ Cluj nu a transmis inca nici un raspuns oficial. „Lehene (consilierul pe probleme de monumente istorice al DjCCPCN) mi l-a bagat pe gat. Nu auzisem de el", a declarat Ghiurco referindu-se la directorul editurii Neremia Napocae. In total, proiectul fundatiei, cu numarul 00PH/1833, a costat 64.

000 de euro, din care 50.000 de euro finantare nerambursabila prin programul Phare 2000, releva documentele Agentiei Regionale de Dezvoltare Nord-Vest, unde a fost depus proiectul spre aprobare.

Neremia, specializata pe arheologie

Directorul Neremia Napocae, Cristian Matos, are antecedente mai vechi in ce priveste editurile. Matos era inca student in momentul in care a infiintat editura Fortuna, specializata pe arheologie, in septembrie 2002, si Neremia Napocae, in ianuarie 2002. Editura a fost infiintata de Matos prin Asociatia Tinerilor Arheologi „Fortuna".

Prima carte tiparita de Matos a fost „Circulatia Monetara in Dacia si provinciile invecinate, de la Traian la Constantin I", autor Cristian Gazdac. Prima editura a lui Matos a disparut intre timp, astfel ca evidentele DJCCPCN Cluj nu o mai cuprind.

Ce e curios insa e faptul ca evidentele Registrului Comertului nu cuprind la sectiunea editurilor din Cluj nici editura Neremia Napocae si nici editura Fortuna. Sediul editurii e necunoscut, fiind probabil, ca in majoritatea editurilor clujene, chiar la domiciliul directorului.

Telefonul mobil al lui Matos a fost inchis in permanenta in cele trei zile in care am incercat sa-l contactam.

Mihai PRODAN