Reglementari confuze pe piata medicamentelor

Noile reglementari si liste de medicamente compensate, adoptate de Ministerul Sanatatii in decursul acestei luni, arunca sanatatea clujeana in colaps. Listele de medicamente sunt pline de greseli, ordinele ministerului sunt agramate, medicii de familie risca sa ramana pe drumuri, iar farmaciile nu mai stiu ce anume poate fi eliberat sau nu pe baza retetelor.

In data de 12 mai, incompetenta ministerului va scoate in strada medicii de familie si bolnavii cronici.

"Cele mai mari probleme sunt cele legate de suma care poate fi alocata pe o reteta gratuita sau compensata. Asta a generat cele mai multe nemultumiri pe un segment important al populatiei. Este inadmisibil ceea ce se petrece cu bugetul sanatatii", a declarat presedintele sindicatului Sanitas si CNSLR Fratia Cluj, Stefan Roman.

Astfel, conform aceleasi surse, fondurile pentru sanatate n-au mai fost alocate din luna septembrie a anului trecut. "Din septembrie 2004, nu mai sunt bani la buget. Daca ministerul nu va rectifica bugetul pe 2005 in sens pozitiv, nu mai putem functiona. In plus, mai trebuie suplimentate programele de compensare", a mai declarat Stefan Roman.

El a precizat ca, in 12 mai, Sanitas este pregatit sa iasa in strada la nivel national pentru a revendica aceste schimbari. "Nu stiu ce bani existau in fondurile sanatatii in timpul ministrului Tanasescu sau nu, dar acum nu mai sunt bani deloc. Este nevoie imediata de o rectificare bugetara. Cu bugetul stabilit nu mai avem cum sa functionam", a conchis Roman.

Sah-mat in cabinete

"Sunt disperata de-a dreptul. Listele de medicamente compensate le-am primit intr-un haos total. Bolile cronice nu sunt definite la modul concret de noile modificari facute de minister si efectiv nu putem prescrie medicamente conform diagnosticului.

Am ajuns sa negociez cu pacientul care dintre medicamente si le poate permite si la ce anume renunta, in conditiile in care ar avea nevoie de toate medicamentele, pentru ca de asta depinde viata lui", a declarat medicul de familie Mihaela J. "Nici nu mai stii cum sa faci sa nu gresesti. Am facut deja o greseala pentru ca am inteles ca pot depasi cu o anumita suma valoarea initiala a unei retete.

Ma astept acum la o amenda de 10 milioane, pentru ca acesta este plafonul de penalitate in cazul in are medicul de familie greseste in haosul asta. Nu am nici o alternativa, pentru ca nu am dreptul de a refuza sa scriu o reteta compensata, doar de teama de a nu gresi. Daca mai gresesc si a doua oara, imi va fi suspendat dreptul de practica pe o perioada de 6 luni.

Eu ce vina am ca listele de medicamente compensate sunt intocmite fara nici o logica, iar reglementarile sunt aberante si contradictorii? Asta e meseria mea, dar eu sunt penalizat pentru ca angajatii MS nu si-au facut datoria atunci cand au intocmit legislatia si listele. Listele astea par a fi facute intre pauzele de cafea si tigara", a declarat si Raluca B, medic de familie.

Dezastrul listelor compensate

Numai pe prima lista a "compensatelor", lista A, exista zeci de greseli de calcul a sumei compensate de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Astfel, desi aceasta ar trebui sa contina doar medicamentele compensate in proportie de 90%, pe lista apar medicamente compensate 10%.

De exemplu, Flamexinul administrat in cazul poliartritei reumatoide infectioase, sau Voltarenul administrat ca un calmat in cazul durerilor reumatice, beneficiaza de compensare 10%, dar apar pe lista cu 90%. Cele mai mari probleme le intampina pacientii care merg sa-si ridice medicamentele de la farmacii.

Acestea, conform listei, ofera compensarea de numai 10, sau 20 de procente, netinand cont ca medicamentul se afla pe lista de compensare de 90%, asa cum a intocmit-o ministerul.

Boala tratata ca gluma

"Conform noilor liste si reglementari sunt practic scoase de pe liste femeile gravide si lauzele, chiar si acelea care au un salariu mai mic decat minimul pe economie sau nu au nici un venit. Din forma de exprimare a reglementarii, reiese ca se pastreaza serviciile gratuite, dar medicatia nu beneficiaza de compensare", au declarat surse din interiorul CJAS Cluj.

La fel, bolnavii cronici de hepatita, al caror tratament se ridica la 50 de milioane lunar, vor plati 20 de milioane pe luna pentru a se trata, conform ultimelor modificari. Bolnavii psihici, care pana acum beneficiau de medicamente gratuite, nu vor mai primi nici o compensare pentru tratament. Nici cancerosii in ultima faza nu mai primesc compensare pentru morfina care face durerile suportabile.

"Mai mult, programul financiar intocmit de minister, anul trecut, ne-a aruncat in criza, pentru ca au luat in considerare doar cheltuielile pe care le-am inregistrat in trimestrul III, adica in perioada concediilor, cand activitatea noastra era limitata. Acum, nu vom putea sa ne platim datoriile, asa cum am fost somati, din incasarile de la Casa de Sanatate.

Bolnavului nu-i poti spune sa plece acasa si sa moara, dar in curand n-o sa mai aiba unde sa vina sa i se puna un diagnostic", a declarat directorul economic al unei institutii medicale clujene, unice in regiune.

Medicul de familie este si contabil, si sofer profesionist

Medicul de familie a devenit peste noapte, de la inceputul lunii, si contabil, pentru ca in loc sa practice medicina, trebuie sa emita calcule de contabilitate avansata pentru a prescrie o reteta unui pacient.

Astfel, medicul pune diagnosticul, calculeaza procente de compensare, sume totale de 1 sau 3 milioane, deduce costuri si in final, plateste amenzi pentru ca a depasit cu 1% suma stabilita ca plafon maxim de un minister aberant si lenes. Pentru a se deplasa la pacienti acasa, trebuie sa emita foi de parcurs, fise de diurna, sau sa adune chitante de taxi pentru a-si putea deconta cheltuiala.

Nu se iau in considerare pentru a fi decontate biletele RATUC.

Astfel, din cele 30 de milioane cat se considera ca poate castiga un medic de familie, dupa ce acesta isi plateste asistenta, darile catre stat plus taxe de tot felul, dupa ce achita si intretinerea cabinetului, face investitii (daca mai are de unde) si plateste un contabil profesionist care sa se ocupe de toate inregistrarile contabile ale cabinetului, medicul de familie se vede pus in situatia sa efectueze si operatiuni de contabilitate pentru fiecare reteta emisa.