De cativa ani, rata criminalitatii in mediul rural a crescut in ritm considerabil. Oamenii se plang ca li se fura pana si portile din fier pentru a fi duse la fier vechi, animalele din cotete, iar despre infractiunile cu violenta nici nu mai trebuie sa mentionam, sectiile de Politie confruntandu-se zilnic cu astfel de cazuri.

Din ignoranta sau dezinteres, desi populatia a fost in continua crestere, ajungandu-se chiar pana la infiintarea de noi localitati, numarul politistilor din mediul rural nu a mai crescut din 1989. Promisiuni sunt multe, dar pana la realizarea lor mai este drum lung.

O nemultumire generala a populatiei din mediul rural constantean face referire la lipsa unei protectii reale si eficiente a avutului privat. Primarii isi plang durerea pe la portile Inspectoratului Judetean de Politie Constanta, in scris sau doar verbal, dar reprezentantii IPJ Constanta nu fac altceva decat sa ridice din umeri.

„Pentru Mihai Viteazu si satul Sinoe sunt doar trei politisti, dintre care unul este la scoala, iar unul va fi detasat pe litoral. Ramane astfel doar seful de post sa-si faca treaba in continuare. Iar infractorii si-o vor face cu siguranta pe a lor, si inca cu strasnicie", ne-a declarat Gheorghe Grameni, primarul comunei Mihai Viteazu.

In aceeasi situatie sunt insa toate satele si comunele constantene, problema fiind chiar la nivel national.

Teoretic, dupa cum declara comisar sef Adrian Rapotan, adjunctul sefului Inspectoratului Judetean de Politie Constanta, ar trebui sa fie minim trei politisti in localitatile din mediul rural, si asta in conditiile in care acestia trebuie sa asigure protectia pentru trei, patru localitati si printre activitatile lor zilnice se numara si munca de cercetare penala, evidenta populatiei, munca de prevenire.

„Toti primarii vor cate 6, 7 politisti, dar nici bugetul, nici statul de functionare nu permite o marire a efectivului la ora actuala. Au si ei dreptate, dar nu putem sa ii ajutam, caci statul de functionare nu a mai fost modificat din 1989. In plus, la inceputul acestui an ne-am confruntat cu un fenomen de pensionare in masa.

Totul vine de la buget, deocamdata functiile sunt inca blocate, desi avem promisiuni ca vor fi deblocate in curand", ne-a declarat comisar sef Adrian Rapotan.

In noua organizare, cei doi politisti vor lucra 24 de ore din 24

Cand se va intampla asta, nu se stie insa. Solutia pe care au gasit-o insa mai marii Politiei romane a fost aprobarea unui proiect de transformare a centrelor zonale in birouri de politie, care vor fi compartimentate, o parte a lucratorilor urmand sa se ocupe de patrulare, iar cealalta de activitatea de cercetare.

Adica cei doi politisti care vor ramane in localitati, dupa ce unul va fi detasat pe litoral, isi vor imparti frateste indatoririle. Toate bune si frumoase pe hartie, dar nu si in practica.

„Compartimentul de patrulare va lucra si pe timpul noptii, le vor fi puse la dispozitie chiar si masini, dar asta de la sfarsitul anului sau de anul care vine, la ora actuala politistii din mediul rural primind 60 de biciclete", ne-a declarat comisar sef Adrian Rapotan.

Pai, daca aceste modificari vor avea loc incepand de la 1 iulie a.c., cine va patrula pe timpul noptii, de vreme ce in majoritatea localitatilor nu vor mai ramane decat doi politisti? Raspunsul comisarului sef Adrian Rapotan, care recunoaste ca aceasta ar fi una dintre probleme, sunt tot promisiunile, ce se vor realiza cel mai devreme in 2006.

„Am facut o propunere ministerului de resort, sa primim doua promotii de absolventi ai scolii de subofiteri „Vasile Lascar" din Campina, adica si pe cea de la sfarsitul anului, dar ramane sa vedem ce ni se va raspunde", a declarat comisar sef Adrian Rapotan.

E adevarat ca pentru perioada sezonului estival vor fi detasati mai multi lucratori din toata tara, printre care 80 de subofiteri si chiar si lucratori din structurile civile, dar acestia se vor preocupa exlcusiv de zona litoralului.