Societatea greaca de constructii Aktor, castigatoarea a doua licitatii in Romania - reabilitarea tronsonului Bistrita-Nasaud – Suceava - Iacobeni si efectuarea lucrarilor la Centrul Economic "Bucovina" (Suceava), joaca in Grecia la aceeasi masa cu cunoscutul afacerist Frank Timis.

Printr-o vanzare incrucisata de actiuni, la finele anului trecut, Timis a castigat 77 milioane de dolari in Grecia dar si-a pastrat influenta asupra unei societati la care este actionar semnificativ si Aktor.

Cu cateva exceptii, constructorii greci care contracteaza lucrari de mare anvergura in Romania si-au dovedit neseriozitatea. Societatea Aktor, una dintre cele mai mari din Grecia, nu face exceptie de la aceasta regula.

Infipta in doua proiecte mari din Romania- lucrarile de constructie la Centrul Economic "Bucovina" din Suceava, lucrare de aproximativ 5 milioane de euro si lucrarile la tronsonul Bistrita Nasaud (in valoare de aproximativ 1 milion de euro) din "felia" de DN 17 Cluj - Suceava, pana in prezent, Aktor da semne ca ar fi "depasita de situatie".

Daca in cazul lucrarilor de reabilitare a tronsonului Bistrita-Nasaud – Suceava, potrivit unor experti, intampina greutati din cauza faptului ca nu pot face organizare de santier (aspect de care nu au tinut cont in momentul in care s-au inscris la licitatie), lucrarile la parcul industrial din Suceava nu respecta calendarul stabilit.

Asta in conditiile in care, in luna mai 2005, lucrarile trebuiau sa fie finalizate in proprtie de 50%, in timp ce in realitate ele se aflau la stadiul de 28%. Din aceasta cauza, autoritatile locale sucevene au anuntat ca societatea greaca ar putea fi penalizata.

La finele anului trecut, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADN) a semnat o serie de contracte pentru reabilitarea a 236 km de sosea intre Cluj si Sadova, judetul Suceava.

Suma contractelor atribuite se ridica la peste 6.000 de miliarde lei, adica 165 milioane euro, fonduri suportate, partial, de Banca Europeana de Investitii (BEI). Castigatorii acestor contracte au fost 7 firme internationale: una din Spania, una din Germania, una din Israel si patru din Grecia.

Din cele 7 firme, 6 au fost implicate in atribuiri sau adjudecari de contracte care au trezit grave suspiciuni. Modul de atribuire a contractelor a fost contestat de unele dintre societatile care si-au depus oferta. Si asta pentru ca, in urma unor descalificari, firmele de pe locurile 6, 7 sau 8 au ajuns pe locul intai, apoi si-au adjudecat licitatiile.

Aktor "cu cantec", in teatrul lurarilor public

In urma licitatiei mentionate, societatea greaca Aktor si-a adjudecat tronsonul Bistrita-Nasaud - Suceava - Iacobeni, lucrare cu o valoare de peste 1.000 de miliarde de lei. Aktor este una dintre cele mai mari societati de constructii din Grecia.

In Romania, Aktor s-a aflat in mijlocul scandalului legat de consolidarea Palatului Justitiei din Bucuresti. La mijlocul anului trecut, grecii de la Aktor au depus o plangere la Inspectoratul de Stat in Constructii, precum si la forurile europene, privind licitatia consolidarii Palatului de Justitie.

Atunci, grecii de la Aktor au fost descalificati, pe nedrept spun ei, in urma unor jonglerii efectuate la Ministerul Justitiei si Ministerul Lucrarilor Publice. Aktor a cerut la vremea respectiva demisia ministrului Justitiei, Rodica Stanoiu. Contractul pierdut de Aktor se ridica la peste 20 de milioane de euro.

Grecii de la Aktor au castigat in 2002 o noua licitatie pentru realizarea lucrarilor de constructie la Centrul Economic "Bucovina" (Suceava), investitie evaluata la 4,99 milioane de euro.

Pana in prezent, potrivit contractului, lucrarile ar fi trebuit sa fie finalizate in proportie de 50%, insa potrivit evaluarilor efectuate de autoritatile locale, acestea se afla la stadiul de aproximativ 30%.

Ar fi de precizat faptul ca imediat dupa contractarea lucrarilor, grecii au dat o parte din lucrari in subantrepriza firmei Mega Electric din Bucuresti, "partenera" postului de televiziune Antenei 1, dupa cum se lauda pe site-ul de prezentare a societatii.

Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gavril Marza, si-a exprimat in nenumarate randuri nemultumirea vizavi de modul in care grecii lucreaza si pentru ca au depasit termenele de executie a lurarilor.

Mai mult, Marza a mentionat ca, dupa expirarea termenului de finalizare a lucrarilor, firma greceasca va primi penalizari. Si asta, desi constructorul grec a solicitat prelungirea termenului de executie pana in luna octombrie a acestui an.

Aktor, mana-n mana cu Frank Timis

Intamplator sau nu, societatea Aktor se afla mana in mana cu controversatul om de afaceri Frank Tmis. Timis a facut, in octombrie 2004, dintr-un foc, in Grecia, prin celebrele sale vanzari incrucisate de actiuni, nici mai mult, nici mai putin decat fabuloasa suma de 77,3 milioane dolari.

Potrivit cotidianului britanic The Telegraph, Timis si-a vandut actiunile pe care le avea in Grecia, la societatea Hellas, cu activitati de minerit si exploatare aurifera.

Pachetul lui Timis (21% din actiuni) a fost cumparat de catre European Goldfields, societate la care, la un moment dat, Timis a fost membru al Consiliului de Administratie. El s-a inteles ca o treime din castig sa fie bani gheata si doua treimi, actiuni la European Goldfields.

Potrivit aceleiasi publicatii, cumparatorul lui Timis are acum 65% din actiunile Hellas, restul pachetului fiind detinut de nimeni alta decat societatea greaca Aktor.

Hellas, societate controlata in continuare de Timis prin actiunile pe care le detine la European, dar si de Aktor, a fost evaluata la 500 milioane dolari, pe baza rezervelor sale de aur si cupru. Vom reveni.