Inundatiile care s-au abatut asupra judetului Suceava au provocat pagube de aproape 100 de miliarde de lei.

Cel putin asa reiese din evaluarea pagubelor prezentata ieri de catre prefectul judetului, Orest Onofrei, care a precizat ca in perioada imediat urmatoare va intocmi un proiect de hotarire de guvern pentru alocarea de fonduri pentru despagubiri.

Potrivit centralizarii prezentate de prefect, inundatiile au distrus total sau partial 280 de hectare de finete, 673 de hectare de culturi agricole, 12 kilometri de drum judetene, 10 kilometri de drumuri comunale, 14 poduri, 27 de podete, 59 de case si 63 de anexe gospodaresti, 500 de metri de aparari de maluri, 150 fintini, 20 kilometri de

garduri si doua punti pietonale. Onofrei a spus ca o situatie mai deosebita este la manastirea Slatina, unde au fost afectate anexele gospodaresti, gardul, casa de oaspeti si o mare parte din teren. „Anumite lucruri nu se pot preveni.

Ceea ce trebuie sa faca autoritatile este sa inlature efectele de dupa. Pentru ca este foarte adevarat ca anumite cauze tin de faptul ca aceste case nu sint autorizate, sint amplasate in albia majora a riului. Dar sint si alte cazuri, fenomene care se intimpla o data la sute de ani", a spus Orest Onofrei.

El a mai spus ca nu se cunoaste in momentul de fata suma care va fi solicitata pentru despagubiri, insa acestea se vor cere diferentiat, pentru reabilitarea infrastructurii si pentru persoanele care au avut de suferit in urma inundatiilor.

Dupa ploile de la sfirsitul saptaminii trecute, un numar de zece localitati sucevene au fost afectate de inundatii in ultimele zile, cele mai grave situatii fiind in satul Gainesti din comuna Slatina si in Voronet.