Marinel Kovacs e presedinte de… partid, Bondi Gyongyike e prefect pentru ca ungurii vor sa ne ia Ardealul, iar Basescu e suparat pe Tariceanu, din cauza ca premierul a majorat preturile. Nu e un scenariu cinematografic, ci perceptia taranilor maramuresenilor despre scena pseudo-politica romaneasca.

Romania. Anul de gratie al nu mai stim catelea. Se anunta posibilitatea ca guvernul sa-si dea demisia. Vor urma alegeri anticipate? Va reincepe abia finalizatul circ electoral? "Domnii ceia ce ne conduc" isi reamintesc ca tinerii, brava clasa muncitoare si taranii au, din cand in cand, o mare calitate: dreptul de a pune stampila.

In mediul rural, centrele de informare din diferite domenii s-au inmultit ca si ciupercile dupa ploaia de fonduri europene. Acum, teoretic, cei mai multi stiu, cunosc. Cei care pe vremea primului "escu" votau unicul nume de pe lista electorala, au primit in timpul mandatelor celorlalti trei "escu" dreptul de a alege informati. Dar, numai teoretic.

Astazi, in satele maramuresene, putini stiu cine este prim ministru, daramite cine sunt cei care conduc judetul.

Anticipatele si badita Traian

In viziunea oamenilor simpli, cauza declansarii "alejurilor anticipate" e extrem de clara: prim ministrul a iesit din gratiile presedintelui, din cauza ca a majorat preturile.

"Alegeri sa fac ca vor sa-l schimbe pa primul ministru, nu?", si-a dat cu parerea Andrei Moldovan, un tanar care pazeste vitele somcutenilor. Insa miezul jocului politic este dezlegat de un alt satean, Ioan Marc, care ne linisteste in privinta clauzei de salvgardare: "unii sa tem ca daca sa fac alejuri nu mai intram in UE. Europa n-are nimic cu alejurile.

Vinovatii is cei care o judecat la Curtea Constitutionala. Astea o fost aranjate de PSD, ca daca nu-s omologate lejurile, is lejuri de gateje. Tariceanu o deraiat un pic si de aia l-o tras badita Traian de urechi, sa-i spuie ma, nu mai tat scumpim, gata cu scumpetiurile. Ca de aci o pornit tat!"

In viziunea altora, motivul declansarii anticipatelor ar fi instaurarea unei dictaturi portocalii. "Guvernu’ vrea sa-i deie jos pa tati, sa ramaie ei Dumnezau", a afirmat Teofil Matei din satul Berchez.

Marinel, pres. de partid

Daca scenariile privind "anticipatele" sunt numeroase, taranii de rand se pun de acord la intocmirea unui top al celor mai influenti politicieni. Pe locul intai: Traian Basescu. Dar cum ramane cu ceilalti actori ai scenei politice judetene? Sunt "minunati" sau "buni", dar lipsesc cu desavarsire.

Aproape toti taranii maramureseni cu care am stat de vorba n-au auzit de mult prea iubitii conducatori ai judetului: Marinel Kovacs (presedintele Consiliului Judetean) si Bondi Gyongike (prefect de Maramures). Insa, cu un mic efort de concentrare nu se sfiesc sa emita o parere. Nevinovata.

"Marinel Kovacs? Cred ca e ceva presedinte de partid, nu? De Bondi, sau cum ii spune, n-am auzit. Oricum, io is satul de politica, ca ii ca pa vremea lui Ceausescu. Or promis multe, dar nu s-o ocupat de nimic", a opinat Andrei Moldovan. "N-am auzat nici de Bondi, nici de Covaci.

Ne conduc judetul? Nu stiu, ca aicea nu vine nici primaru’, d-apoi domnii de la judet", a afirmat mucalit Toader Cozmuta, din satul Posta.

Regula nestiintei are insa si exceptii, pentru ca fiecare sat are, pe langa betivul satului, gospodarul de frunte sau alte personaje celebre, si un "analist politic".

In comuna Satulung, specialistul "nambar uan" in politica ne-a oferit o viziune ampla asupra criteriilor pentru care Bondi a ajuns prefectul judetului, dar si asupra modificarilor care vor lovi scena politica romaneasca in perioada urmatoare. "Bondi o fo’ numita pa criterii politice, ca ungurii o tat vrut sa puna mana pa Ardeal, sa fie aici iarasi ce-o fost ’nainte.

Da’ cel mai puternic om de la judet ii acuma Mircea Man. Io le-as spune si la Bondi si la Kovacs sa sa lesa de meseria asta si sa sa apuce de agricultura. La nivel national, puterea ii la Basescu, ca si pa parlmentari i-o invartit de cap. Si putere are si armata, apoi biserica si apoi ziaristii. Cine a lua puterea? PSD nu, Partidul Conservator ii pa nicarii si UDMR s-a lipi de careva.

Conditiile pa care le pune UE? Nu-s grele. Numa’ cati bani s-o bagat pan’ SAPARD si o ajuns in vile si limuzine... Ca io scriu si poezii despre politica. Stati sa va spui: Hai sa dam mana cu mana / Cei mai lungi la cate-o mana / Sa-nvartim hora hotiei / Pe pamantul Romaniei / Si intre noi sa nu mai fie / Nici un om de omenie / Numa’ hoti de meserie", a completat Ioan Marc.

Cum nici in Declaratia drepturilor omului nu a fost introdus "dreptul de a contrazice", nu am influentat perceptia celor intervievati despre politica romaneasca. Oricum, dreptul la opinie e garantat de lege. Baiul e ca ai nostri guvernanti omit ca orice actiune trebuie precedata de informare.

E inadmisibil ca in Romania „anului cu anticipate", cei mai multi dintre cei care vor vota sa nu stie cine si de ce conduce.