Mediasul este coplesit de multimea somerilor care ies pe portile fabricilor in fiecare saptamana. Fara mult asteptatii investitori straini, pecetea pe falimentului paste cel putin cinci mari societati din „capitala gazului" romanesc.

La Medias, se pierd in ultimile doua luni ramuri industriale importanete fara ca cineva sa mai poata interveni in vreun fel – pentru perioada imediat urmatoare se anunta un record de „productie", de aproape 1.000 de someri.

Dupa aproape 80 de ani de activitate, timp in care sigla "Geromed" a luptat sa devina una dintre cele mai renumite societatii comerciale romanesti, fabrica se pregateste sa isi reduca considerabil efectivul de lucru dar mai ales nivelul de activitate, din cauza pierderii ca pe banda a contractelor.

Pe langa Geromed se afiliaza si Vitrometanul, plus alte cateva societati, chiar si din industria usoara.

Motivele cel mai des invocate de catre conducerile societatilor sunt scumpirea gazului si neputinta de a retehnologizare intr-un timp foarte scurt, asa cum prevad normele UE In acelasi timp contractele de care se agata fabricile la ora actuala au fost distruse.

Ce le ramane de facut este sa astepte sa le intinda vreun investitor strain o mana de ajutor.

Situatii asteptate

Asa cum specifica primarul orasului Medias, Daniel Thellmann comunitatea locala incearca sa sprijine orice investitie in zona. "In momentul de fata am avut o discutie cu un manager german care va incerca sa aduca una din societati pe linia de plutire.

Am avut o serie de disponibilizari care sunt in contradictie cu acest oras. Viziunea noastra este sa pastram locurile de munca. Privim cu ingrijorare orice concedieri in serie. Au venit sa ceara ajutor. Aceasta se manifesta din partea noastra printr-o implicare in incasarea debitelor in limita legii mai tarziu.

In repetate randuri, am incercat sa mergem pe linia de ameliorare", declara Thellmann.

Geromed fara geamuri

Geromed a anuntat ca prin proiectul de concediere vor disponibiliza maxim 500 de persoane din totalul de 840. Sindicalistii vad viitorul "Geromed" intr-o lumina nu tocmai favorabila si nu se feresc sa o spuna, mai ales ca urmeaza o micsorare in masa a numarului de muncitori.

Potrivit angajatilor, reducerea acestor posturi nu se face din cauza imposibilitatii de a instala utilaje performante, ci din cea a lipsei de capacitate a companiei de a mai putea sustine productia si cheltuielile aferente pe fondul necesitatii de reducere drastica a costurilor de functionare.

Dan Nistor, reprezentantul sindicatului din cadrul "Geromed" este de parere ca pana la sfarsitul acestui an, societatea si-ar putea inchide portile din cauza dificultatilor, cauzate in mare parte de scumpirea gazului la nivel national.

"Singura noastra sansa pentru a iesi din impas este concesionarea unei sonde proprii care sa deserveasca productia noastra. Situatia este grava, ca sa nu spun chiar disperata. Cuptorul de tras geamuri, se va opri, in mod cert, in maxim doua luni.

Conducerea societatii a anuntat ca hotararea este irevocabila nu mai exista cale de intoarcere. Desi am primit asigurari ca doar in noile conditii "Geromed" mai are sanse sa functioneze, oamenii sunt convinsi ca, destul de curand, fabrica isi va inceta definitiv activitatea.

Am purtat discutii si cu reprezentantii Primariei Medias si cu cei ai AJOFM, fara, insa, a se schimba ceva. Am fost la un pas de a iesi in strada, dar conducerea ne-a facut sa renuntam, deoarece noi vrem binele oamenilor si nu a patronatului.

Primarul orasului a incercat sa aduca investitori, dar nu pot veni deoarece 95% din capital este romanesc si nu au nici un interes". Problemele, de fapt, se muleaza in jurul angajatilor, singurii care au de suferit in urma unor decizii de genul celor luate in ultima vreme la majoritatea fabricilor din Medias.

La Geromed, o mare parte dintre angajati se afla in pragul pensionarii si vor fi trimisi in somaj dupa 22-25 de ani de activitate, petrecuti in cadrul aceleasi societati. De asemenea o problema mai mare ar fi cazurile sociale.

"Se intampla ca la noi in fabrica sa lucreze membrii aceleasi familii si pentru acestia am luptat ca macar unul dintre ei sa ramana la lucru. Am obtinut un salariul compensatoriu reprezentand valoarea unui salariu de baza", a declarat in continuare Dan Nistor.

Disperarea creste

Disperarea mediesenilor este indreptatita atata timp cat societati cu 1.300 – 1.400 de angajati in trecut ajung acum sa fie aproape de faliment. „In unele cazuri, de vina sunt invazia produselor second-hand de pe piata UE. Va pot spune ca unele fabrici puteau fi salvate, dar nu s-a vrut un sprijin din afara.

Momentan, unele din acestea sunt in proces de restructurare, si au sanse ca, pana la urma, sa fie revigorate", declara liderul sindical de la Cartel Alfa, Mircea Zlatar.

Efecte secundare

Bugetul administratiei locale este principalul care va fi afectat din cauza acestor dereglari de activitate. Pentru asta insa primarul orasului Medias nu este foarte ingrijorat la o saptamana dupa ce s-a aratat a fi interesat sa faca ceva pentru a schimba situatia.

"Bugetul va fi afectat prin incasarile de 49% din veniturile salariatilor, pe care nu le vom mai putea face. Situatia este care este, dar pe de alta parte se si angajeaza. Este o recalibrare a activitatii care trebuia sa se faca de mult timp. Fabricile sunt convins ca nu isi vor inchide obloanele.

Restructurarile astea erau necesare. Este un tribut, este politica proprie. Din experienta poprie piata se regleaza", Daniel Thellmann, primar orasul Medias. Pe langa acestea fabricile totusi incearca sa mai faca ceva, dovada stand Geromedul care are deschisa o sectie ce produce faianta din sticla.

Ca in orice situatie neadministrata corespunzator se gasesc si oameni care sa dea un sfat. "Primaria ca sa preintampine situatia aceasta putea sa dezvolte alte tipuri de servicii. Deoarece era de asteptat pentru toate aceste fabrici sunt energofage si nu vor mai produce niciodata nimic.

Se va intampla si la noi ca in Ungaria cand au intrat in UE", a spus fostul primar al Mediasului, Theodor Plopeanu.

Bula de oxigen - gazul

In Medias, singurele firme cu potential angajator si producator raman cele din domeniul gazului. Pentru acestea, deocamdata, nu a apus gloria economiei de piata, cu toate ca preturile pe care le practica in marea lor majoritate sunt propuse de Uniunea Europeana, ceea ce va duce la cateva schimbari.

"Deocamdata la noi nu se pune problema de disponibilizari. Chiar daca tarifele sunt stabilite de Autoritatea Nationala, noi supravietuim. In ceea ce priveste intreprinderile mari, acestea nu sunt arondate la noi pentru distributia gazului.

Oricum, singurul ajutor pe care il putem oferi este acela de a avea posibilitatea de a negocia pretul gazului, dar nu cred ca asta ii va ajuta prea mult", spune Jakab Elek, director Romgaz.

Singurul ajutor, neconcretizat inca, a venit din partea Transgaz, care, dupa cum spune directorul acestei societati, a incercat sa scoata Geromedul din impas printr-un proiect. "Este vorba nu numai de un contract care se afla in stadiu de proiect, dar mai ales ajustarea cheltuielilor pe care le fac ei cu gazul.

Pentru asta trebuie gasita o solutie de mijloc. Sa stiti ca nu imi doresc sa devin lider pe piata muncii, mai degraba as vrea sa reziste si marii consumatori de gaz, pentru ca atunci inseamna ca economia este in crestere", sustine Florin Muntean, director Transgaz.