In urma inundatiilor care au distrus o buna parte a tarii, guvernul afirma ca va lua masuri drastice impotriva celor care au efectuat defrisari masive, deoarece, in foarte multe locuri nu mai exista paduri care ar fi putut limita efectele viiturilor, sau sa frineze eventualele alunecari de teren.

Padurile taiate in Oas sint proprietate privata

De la directorul Directiei Silvice Satu Mare, ing. Daniel Dragos aflam ca in padurile administrate de Directie pe raza intregului judet, sau in padurile pentru care au fost incheiate contracte de administrare cu DS, nu s-au efectuat defrisari atit de masive care ar putea pune in pericol viata sau bunurile populatiei.

Se zvoneste ca in Oas ar exista astfel de terenuri silvice, dar acestea sint proprietati private, pentru care nu exista contracte, nici de administrare, nici de paza incheiata cu DS Satu Mare. Controlul exploatarii acestora este sarcina Ispectoratului Silvic si Cinegetic.

Insa, chiar si daca in cadrul fondului forestier de stat nu au fost paduri rase pina la temelii, acest lucru nu inseamna ca in judetul Satu Mare toate sint in cea mai mare ordine. Dupa controalele anuale de primavara, Regia Nationala a Padurilor a efectuat un supracontrol in 3 din cele 6 ocoale ale judetului.

Masive taieri abuzive s-au constatat in cadrul Ocolului Silvic Tasnad, unde s-au gasit peste 900 mc de material lemnos taiat ilegal.

La doi padurari li s-au desfacut contractele de munca

Conform raportului de control din 25 iulie, cea mai mare parte a materialului lemnos a fost sustras in 3 cantoane din cadrul districtelor silvice Supur si Tasnad. Atit cei 3 padurari, cit si suspusii lor au fost cercetati de catre comisia de disciplina a Directiei.

Au fost efectuate retrogradari in functii, pina in momentul de fata pentru doi padurari a fost desfacute contractele de munca, al treilea aflindu-se in continuare in cercetare, urmind apoi sa se treaca la recuperarea prejudiciului.

Aceste taieri ilegale nu s-au comis de la un moment la altul. Ele au fost efectuate in timp, mai precis, conform celor stabilite de specialisti, in cursul ultimilor 2-3 ani.

Se verifica investitiile din ultimii ani

Privind mostenirea cu care si-a preluat functia, directorul Dragos nu doreste sa faca alte afirmatii. Taierile ilegale sint evidente, insa privind investitiile nejustificate despre care prinde aripi din cind in cind cite un zvon, interlocutorul nostru nu doreste sa faca afirmatii.

La ora actuala, la solicitarea organelor de control din cadrul ministerului de resort, toate actele privind investitiile mai mari au fost puse la dispozitia lor, iar la ora actuala Finantele de la Bucuresti verifica daca in toate cazurile au fost respectate prevederile legilor in vigoare.

In ultimii ani investitii mai mari au fost efectuate la reabilitarea fazaneriei de la Noroieni, finalizarea cabanei de la Sacaseni, la renovari in cadrul sediului Directiei, respectiv pentru renovarea cabanei de la Poiana Codrului.