Inspectorii de la Serviciul Administrare Urban din Primaria Timisoara au inventariat pentru a doua oara in ultimele doua saptamani rampele clandestine, unde diferite persoane au ales sa isi arunce gunoiul. De data aceasta echipele de control au emis 38 de somatii si au intocmit 14 procese-verbale.

Persoanele fizice sau juridice risca amenzi intre 50 si 100 de milioane de lei vechi, si poate tocmai de aceea fac micile deponeuri pe parcursul noptii, la sfarsit de saptamana, cand cred ca nu ii vede nimeni. Rampele sunt cel mai des intalnite in cartierele marginase, dar nu este o regula deoarece si zonele considerate centrale sunt "infestate" de acest comportament al concitadinilor.

La ultima verificare facuta de Primarie s-au adunat de pe domeniul public peste 250 de metri cubi de deseuri, preponderent materiale de constructii. In fiecare luna, inspectorii din cadrul municipalitatii inventariaza lunar cate 40 de rampe clandestine, locuri care trebuie apoi curatate, proces care costa Primaria aproape un sfert de miliard de lei.

Apelul facut de liderii comunitatii de a arunca resturile menajere doar in europubele ramane, astfel, fara succes. Trebuie precizat ca pe site-ul societatii care asigura curatenia in oras sunt trecuti peste 300 de datornici persoane juridice la plata serviciilor prestate de firma. Lista depaseste 1.200 de nume.

Acum aproape zece ani, firma de salubritate din Timisoara a incercat implementarea unor containere pentru selectarea deseurilor, asa cum se procedeaza si in tarile din Europa. O organizatie non-guvernamentala locala a si obtinut fonduri Phare pentru a educa populatia in acest sens.

S-au dat saci speciali si hartii cu explicatii administratorilor de blocuri, pentru a le transmite apoi mai departe locatarilor.