Societatea Alcomar Prod isi are sediul in comuna Baciu, unde se afla si bazinele firmei Real Service, a lui Ioan Sarca, ale carui invarteli le-am prezentat in editia trecuta. Alcomar Prod a fost infiintata in 1998 si, daca aruncam o privire la bilanturile depuse la Finante, ce indica o cifra de afaceri de noua miliarde lei in 2003, am putea crede ca avem de-a face cu o forta comerciala.

Dar iluzia se "sparge" cand vedem ca firma comercializeaza tone de combustibili, cu doi angajati. Iar cand intervine Garda Financiara (GF) si Parchetul, intelegem cheia afacerii: fals si evaziune fiscala. Alcomar este patronata de Vasile Radu, care l-a "corupt" sa-l ajute in combinatii pe fiul sau vitreg.

Activitatea principala a societatii a fost prevazuta ca fiind comertul cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi si gazosi si a produselor derivate. Societatea a desfasurat si activitati comerciale cu materiale de constructii si instalatii.

"Hocus-pocus" si se face motorina

In martie 2002, patronul Alcomar l-a cunoscut pe Gabriel Oprea, asociat la firma X-Trem Net din Oradea, care i-a propus sa achizitioneze de la el produse petroliere la preturi avantajoase. In aceeasi perioada, Vasile Radu a intrat in legatura cu Dan Crisan, asociat si administrator la societatile Cris Trans din Campeni si B.

Petro din Alba Iulia, care a fost de acord sa achizitioneze motorina de la Alcomar, in anumite conditii. Astfel a inceput traseul X-Trem Net – Alcomar – Cris Trans. Prin intermediul lui Oprea, clujeanul l-a cunocut pe Ioan Lazar, administrator al firmei Amal Trans din comuna Marghita, judetul Bihor.

Conform declaratiilor lui Radu, Lazar i-a spus ca poate sa-i livreze doar combustibil M de la rafinaria Suplacu de Barcau, insa i-a propus ca Alcomar sa factureze marfa catre X-Trem Net, urmand ca aceasta societate sa-i refactureze firmei clujene motorina.

Intelegerea dintre clujean si asociatii firmelor bihorene era ca marfa sa fie dusa de la Marghita, unde era depozitata, direct la Cris Trans din Campeni. Dupa ce administratorul acestei firmei ii confirma lui Radu ca a primit marfa, clujeanul emitea facturi in numele Alcomar Prod.

Numai ca facturile erau intocmite in fals, deoarece Cris Trans dorea in exclusivitate motorina, iar ceea ce venea de la Marghita era in special combustibil M. Comisarii finantisti au identificat doua tranzactii clare intre firmele enumerate, pe parcursul carora s-a realizat transformarea pe cale documentara a combustiilului M in motorina.

Furnizori fictivi

Conform facturilor inregistrate in contabilitatea Alcomar Prod, societatea s-a aprovizionat cu diverse produse petroliere (carburanti, combustibili, bitum si pacura) de la mai multi furnizori din tara, iar produsele au fost livrate, aproape in totalitate, la firmele Cris Trans si B. Petro.

In urma verificarilor efectuate pe parcursul urmaririi penale s-a constatat ca facturile de aprovizionare sunt emise in numele unor societati comerciale care nu sunt inregistrate la Oficiul Registrului Comertului, iar documentele au fost achizitionate de alte societati.

Lista furnizorilor fictivi cuprinde: Neoval din Harghita, Mara Impex din Craiova, Celtic Prod Com din Deva, Rubin Com din Prahova, Sadcom Prod si I.G.E.M.P. din Maramures, S&B Company, Larosy House si Agremin SA (preschimbata in Lafarge SA) din Bucuresti. Valoarea fara TVA a facturilor emise in numele acestor societati este de 6,8 miliarde de lei vechi, iar 1,08 miliarde reprezinta TVA-ul.

La judecata

Intre anii 2002 si 2004, societatea clujeana a facturat catre X-Trem Net cantitatea de 46 de tone combustibil M, iar firma oradeana a facturat catre Alcomar 407 tone motorina, 25,9 tone combustibil lichid usor si 6,2 tone combustibil M.

"Veniturile realizate de Radu Vasile in urma substituirii marfurilor totalizeaza peste un miliard de lei", consemneaza procurorul Daniel Morar, proaspatul sef al PNA, in rechizitoriul finalizat in martie 2005 Pe langa afacerile cu combustibili, comisarii au gasit si 10 facturi ce parafeaza tranzactii cu materiale de constructii si instalatii intre Alcomar si firme fictive.

Anchetatorii au stabilit un prejudiciu total, cauzat de societatea clujeana bugetului de stat, de 1,68 miliarde de lei. Faptele administratorului Alcomar Prod sunt cantarite de magistratii Judecatoriei Cluj-Napoca, care urmeaza sa stabileasca pedeapsa.

Vasile Radu a recunsocut ca nu a achizitionat produsele petroliere de la societatile enumerate mai sus si ca a intocmit facturile de achizitie pentru a exista in contabilitatea firmei aprovizionari cu motorina. Respectiva "motorina", care era de fapt combustibil M sau alt gen de combustibili, era apoi vanduta la Cris Trans.

Patronul Alcomar sustine ca Gabriel Oprea, administratorul X-Trem Net, i-a pus la dispozitie facturi in alb cu stampilele respectivilor "furnizori". Bihoreanul a fost citat de Judecatorie, dar nu s-a prezentat, astfel ca judecatorul a emis mandat de aducere pe numele lui.