Pentru Miron Cozma, artizanul mineriadelor, cosmarul generat de deznodamantul judiciar al actiunilor sale, este departe de a se fi terminat.

Cu toate ca a fost pus in libertate, dupa balba fostului presedinte al tarii in chestiunea gratierii pedepsei de condamnare la 18 ani inchisoare in cauza mineriadei din septembrie 1991, Miron Cozma ar putea reveni luna aceasta dupa gratii.

Miron Cozma, alaturi de alti 4 fosti lideri de sindicat, urmeaza sa se prezinte, in data de 12 septembrie, la Bucuresti, la probabil ultimul termen al recursului formulat in dosarul Costesti.

Dupa cum se stie, in acest dosar Cozma a fost deja condamnat de Curtea de Apel Bucuresti, in urma cu 2 ani de zile, la 10 ani de inchisoare.

Ceilalti lideri de sindicat gasiti vinovati de instigare la subminarea puterii de stat, este vorba despre Romeo Beja, Vasile Lupu, Dorin Lois, Sterian Casapu si Ionel Ciontu au primit, la randul lor, condamnari de 5 ani inchisoare.

Cu toate ca exista suficiente probe care sa-l incrimineze pe Cozma si gruparea sa, procurorii sustin ca o parte dintre acolitii fostului lider de sindicat, care ar fi putut dezvalui multe din misterele mineriadelor, nu pot fi gasiti pentru a fi adusi la proces.

Este si cazul lui Ioan Florin Penciuc, fostul sef al garzilor de corp ale lui Miron Cozma, un om despre care exista date concrete ca a stat la baza multor decizii controversate ale liderului sindical din Valea Jiului.

Din pacate, Penciuc, condamnat la randul sau, in mai multe procese de natura penala, a disparut fara urma din Romania, fiind in prezent cautat prin Interpol.

Deznodamantul recursului din 12 septembrie il poate aduce din nou dupa gratii pe Miron Cozma.

De altfel, acest lucru nu este exclus nici chiar de Cozma care, potrivit avocatului sau Adrian Roseti, a depus in dosarul cauzei o cerere de contopire a pedepselor primite pentru mineriadele din 1991 si 1999.

In cazul in care cererea va fi aprobata, dar recursul nu va fi admis de catre magistratii instantei supreme, se va mentine condamnarea la 18 ani a fostului lider sindical din Valea Jiului, care ar urma sa se intoarca dupa gratii.

In cazul in care recursul va fi admis, calvarul tot nu se va termina pentru Cozma.

Asta deoarece in cercetarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de casatie si Justitie se mai afla in lucru alte doua dosare ale mineriadelor.

Este vorba despre mineriada din 13-15 iunie 1990 si ultima miscare de acest gen din istoria Romaniei, mineriada de la Stoinesti.