Mai sint 2 zile pina la inceperea noului an scolar. Pentru a vedea care este starea acestora, ne-am oprit la citeva scoli. Prima scoala ivita in cale a fost Scoala nr. 3 din Carei. Ieri, scoala nu era pregatita sa primeasca vizitatori si cu atit mai putin pe copiii ce urmeaza sa-si inceapa de luni cursurile, pentru ca aceasta se afla in plin proces de curatenie. Mopuri si mizerii, toalete fara usi, carti si banci amplasate peste tot pe coridoare.

Citeva fetite din clasa a VII-a au fost surprinse facind curatenie, mobilizate de unul din profesori. Directoarea scolii - Demeter Eva - a dat asigurari ca toate acestea vor fi remediate si scoala va fi curata si pregatita pentru deschiderea anului scolar. "Impreuna cu personalul din scoala am igienizat, am zugravit scoala cu oamenii nostri.

Consider ca in fiecare scoala colectivele de elevi isi aranjeaza salile de clasa. Am schimbat mobilierul pentru ca am primit sponsorizare. Personal, consider ca e un fapt pozitiv daca elevii si parintii se implica. Si in 2 zile va asigur ca totul va fi aranjat.

Sintem in aceasta situatie pentru ca noi la 1 iulie eram in focurile examenelor" - ne-a declarat directoarea promitind ca va rezolva in doua zile ceea ce nu a reusit in doua luni.

La Liceul Teoretic Carei cursurile ar fi putut sa inceapa de ieri

La citiva pasi de Scoala nr. 3 se afla Liceul Teoretic Carei. Aici elevii puteau chiar si ieri sa inceapa cursurile, pentru ca totul este proaspat curatat, igienizat si pus la punct. Doar intr-o sala de la etajul 2 se executa lucrari pentru amenajarea unui nou cabinet de informatica. Directorul Emil Boldur a declarat: "In acest moment, putem spune ca avem treburi ce necesita a fi finisate.

Ultime retusuri la cantitatea mare de munca ce s-a facut in aceasta vara. Igienizarea, curatenia si renovarea scolii s-au facut si ni se prelungeste autorizatia de functionare. Planul de scolarizare e facut si tot ce am realizat am facut cu mijloace proprii. De la buget s-au primit geamuri si materiale pentru curatenie.

Avem totusi o problema cu canalul de scurgere de pe acoperis care e fisurat si unul din colturile cladirii e umed. Insa primaria ne are in vedere cu aceasta problema si speram sa se rezolve cit de curind." La intrarea in liceu, e plasata cartea de vizita a acestuia.

Fotografii cu elevii ce au obtinut rezultate, o situatie statistica care arata ca majoritatea absolventilor sint studenti la Cluj si proiectele pe care le au in derulare.

Scoala cu clasele I-VIII din Doba este si ea pregatita sa-si astepte copiii pentru inceperea anului. Totul e proaspat, curat si clasele sint ingrijite. Manualele sint pregatite pe banci pentru fiecare elev in parte, chiar nominalizate iar sala multimedia (cabinetul de informatica) va oferi si copiilor de la sat mijloace moderne si tehnologie.

Directoarea scolii - Anca Potra a declarat: "Am inceput reparatiile si curatenia inca de la inceputul lunii august. Pentru deschiderea anului scolar sintem pregatiti. Problema noastra este avem insuficiente manuale de limbi straine si ne concentram asupra Scolii Vechi.

Aceasta e cuprinsa in acest moment intr-un program de reabilitare si speram sa o utilizam pentru gradinita si pentru clasele I-IV".

La Scoala din Decebal nu exista apa potabila

La Scoala cu clasele I-VIII din Decebal, gardul care imprej-muieste cladirea se afla in reparatii, spatiul verde din curte e neingrijit, toaletele nevidanjate si chiuvetele sparte iar la intrarea in scoala nu mai exista placa cu denumirea scolii. In afara acestor neajunsuri, salile de clasa au fost curatate intr-o saptamina de femeia de serviciu Facichi Maria.

Aceasta ne-a spus ca miine se va trimite om care sa vopseasca toaletele si sa le vidanjeze. Scoala nu are apa potabila iar copiii sint nevoiti sa-si aduca apa de acasa. In aceasta scoala invata aproximativ 150 de elevi.

Ulterior am fost contactati la redactie de Burdea Rodica - profesor coordonator in procesul instructiv-educativ al acestei scoli, care ne-a informat ca s-a luat decizia ca directiunea scolii din Decebal sa fie mutata in Vetis. "Prin faptul ca am devenit judet pilot, s-a facut acest transfer de decizie. Eu nu mai am putere de decizie incepind cu luna ianuarie a acestui an.

De acum scoala din Decebal va fi o sectie a Scolii din Vetis. Responsabili nu mai sintem noi."