Daca ne luam dupa statistici, numarul accidentelor de munca inregistrate la Compania Nationala a Huilei Petrosani a fost intr-o continua scadere in ultimii ani, lucru datorat nu atat strategiilor puse la cale de administratie, cat mai ales restructurarilor care au rarit, de la un an la altul, randurile minerilor.

Cu toate acestea, mineritul ramane un domeniu de activitate periculos, care si anul acesta a facut victime in randul celor care au ghinionul sau privilegiul de a lucra la una dintre unitatile miniere din Valea Jiului.

Nici minerii, nici familiile lor nu au uitat sunetul sfasietor al sirenelor care anunta, cu doar cativa ani in urma, tragediile de la Vulcan, Petrila, Lupeni, Uricani sau Livezeni, unde sute de ortaci si-au pierdut viata in subteran, de-a lungul zbuciumatei istorii a mineritului din Valea Jiului.

Potrivit specialistilor in siguranta muncii, problemele de securitate in ceea ce priveste mineritul s-au mutat la suprafata, cel putin trei dintre angajatii Companiei murind anul acesta in evenimente produse nu in subteran, ci la silozurile de la suprafata.

Ileana Bodea, seful biroului din Petrosani a Inspectoratului Teritorial de Munca Hunedoara, a participat la anchetarea a zeci de accidente in sectorul minier, si s-a numarat printre specialistii care au initiat un plan complex de management al riscului in acest domeniu de activitate.

Pentru ea, accidentele de anul acesta au ca numitor comun minimalizarea riscurilor existente in activitatea de la suprafata minei. "Dupa evenimentele din 2001 - 2002 a existat o campanie in care au fost implicate toate institutiile, astfel incat sa incercam reducerea accidentelor de munca, dar nu putem spune ca nu mai avem accidente mortale si accidente grave.

Pana mai mor oameni in minerit, e clar ca mai trebuie facut ceva. Ceea ce ar trebui sa traga un semnal de alarma pentru responsabilii din acest sector e faptul ca majoritatea accidentelor de anul acesta s-au produs fie la puturi, fie la cladirile de la suprafata exploatarilor miniere, ori asta inseamna ca se minimalizeaza riscurile.

Toata lumea si-a concentrat eforturile de prevenire pe activitatea abatajelor si a fronturilor de lucru, insa evenimentele de anul acesta ne demonstreaza ca se poate muri oriunde, daca nu tii cont de riscuri. Esential este ca cei care se ocupa de instructajul oamenilor sa tina cont de toate aspectele activitatii.

Pe langa ceea ce se intampla in subteran, avem peste 30 de activitati care se supun altor acte normative de protectie a muncii, si oamenii trebuie sa fie instruiti si pentru respectivele activitati, care necesita o instruire speciala.

S-a insistat foarte mult pe activitatea din subteran, pentru ca cele mai multe accidente au fost provocate de explozii sau acumulari de metan, si s-a dovedit ca aceasta strategie a dat roade, dar pentru activitatea de la suprafata si activitatile conexe cred ca mai e mult de lucru", a declarat Ileana Bodea.

Unul dintre accidentele grave care a avut loc de curand in Valea Jiului arata clar ca nimeni nu e ferit de probleme, daca nu tine seama de regulile meserie. Adjunctul unui sef de sector si un miner sef de schimb si-au pierdut viata la Mina Petrila, pe cand incercau sa desfunde un siloz folosit pentru depozitarea carbunelui, fiind striviti sub cateva tone de minereu.

Ei au murit pentru ca au minimalizat pericolul, poate si pentru ca operatiunea pe care o efectuau era extrem de importanta pentru fluxul de exploatare.

Restructurarea aduce noi probleme de securitate

Nici una dintre administratiile care s-au perindat la conducerea Companiei Nationale a Huilei Petrosani nu a recunoscut faptul ca desele restructurari de personal, care au dus la externalizarea a peste 1.500 de mineri numai in ultima perioada, creeaza serioase dificultati in asigurarea securitatii muncii in subteran.

Din nou, ceea ce se intampla la exploatarile miniere contrazice optimismul debordant al sefilor Companiei. "Restructurarea si reorganizarea aduc oameni noi pe functiile de conducere si e foarte important sa asiguram acest transfer de experienta si cu cei care detin la momentul actual posturile de coordonare si conducere.

E foarte important ca restructurarea sa tina cont de asigurarea structurii minime de personal si de acoperirea posturilor de care depinde securitatea si vietile oamenilor.

Categoric, in prezent sunt mai multe categorii de muncitori care sunt la limita normativului, la multe mine nu se pot asigura concediile din cauza lipsei de personal, daca cineva intra in concediu medical sunt probleme, deci deci trebuie gandita neaparat asigurarea unei structuri minime de personal. S-au semnalat probleme la semnalisti sau masuratori de gaze, care sunt prea putini.

Orice restructurare afecteaza securitatea muncii, daca nu este foarte bine pregatita, si cred ca ar trebui ca, macar de acum incolo, sa se tina cont de acest lucru", a mai precizat Ileana Bodea.

Seful ITM Petrosani a mai spus ca cele mai multe probleme apar cu putin inaintea disponibilizarilor, pentru ca cei care pleaca sunt dezinteresati de munca pe care o fac, iar cei ce le iau locul nu au experienta si trebuie sa invete din mers.

Prefera subteranul in locul sanatatii

Boli de inima, afectiuni ale plamanilor sau chiar boli psihice figureaza tot mai des in fisele medicale ale celor care lucreaza in minerit pentru ca, indiscutabil, mina isi pune amprenta pe fiecare dintre cei care, zi de zi, isi castiga painea in fundul pamantului.

Diferentele de presiune, umiditatea sau caldura pe care le suporta lucratorii in subteran le macina sanatatea, chiar daca efectele se vad in timp. La toate acestea se mai adauga stresul si nesiguranta locului de munca, pe care fiecare le suporta cum poate. "Normal ca starea de sanatate a minerilor e din ce in ce mai precara, data fiind natura muncii lor.

Mai demult, cei care faceau munca grea erau muncitorii necalificati, muncitorii tineri, care nu mai vin din urma, asa ca cei care au o anumita varsta fac si munca fizica dificila. Degeaba minerul e brav, curajos, pentru ca evenimentele care se intampla isi pun amprenta asupra tuturor.

In plus, s-a dovedit ca, de cand au inceput restructurarile din 1997, problemele de natura psihica in randul acestei categorii profesionale sunt din ce in ce mai acute, asta si din cauza nesigurantei care planeaza asupra pastrarii locului de munca.

Am avut o unitate miniera unde numarul accidentelor tindea spre zero, ceea ce era un fapt inedit pentru noi, dar in momentul in care s-a pus problema inchiderii minei, unitatea a ajuns prima in topul evenimentelor, cu numarul cel mai mare de accidente raportat de mia de salariati.

Practic, nu s-a schimbat nimic in ceea ce priveste conditiile de munca, doar ca oamenii aveau o problema in plus", a mai declarat Ileana Bodea.

Si mai grav e faptul ca, desi isi cunosc problemele de sanatate, minerii prefera sa isi pastreze locurile de munca din subteran, decat sa se trateze. Chiar daca primesc aviz negativ pentru munca grea de la un medic, cei in cauza cauta un doctor mai indulgent si tot ajung in abataje, pentru ca, spun ei, au nevoie de bani.

Pentru cateva milioane in plus, un miner cardiac, spre exemplu, isi risca viata in fiecare zi, in loc sa lucreze la suprafata, unde si-ar putea ingriji sanatatea, chiar daca ar castiga mai putin.

Potrivit inspectorilor de specialitate, au existat cazuri de persoane care sufereau de claustrofobie (frica de spatii inchise), dar care tineau mortis sa lucreze in mina, desi puteau face oricand o criza.

Haz de necaz: campanie cu caricaturi

In acest context, cei care se ocupa cu securitatea si sanatatea in munca au lansat o campanie inedita, care a ajuns, la sfarsitul saptamanii trecute, si la Mina Petrila, unde minerii au vazut ca protectia muncii poate fi si vesela, daca nu chiar de tot rasul.

In locul anostelor indemnuri la respectarea nu stiu carui normativ de securitate a muncii, angajatii au putut sa isi reaminteasca multe dintre regulile invatate la orele de instructaj, vizionand caricaturile expuse in sala de apel.

Campania, intitulata "Atentie la viata - Instructiuni de folosire" constituie o premiera nationala, si a fost initiata de o fundatie din Galati, cu sprijinul Ministerului Comertului si Economiei, si vizeaza constientizarea si prevenirea muncitorilor din domeniile cu cele mai multe accidente de munca asupra riscurilor la care se expun.

Pana acum, expozitii similare au avut loc la Iasi, pentru constructori, la Sibiu, pentru cei ce lucreaza in domeniul lemnului, si la Galati, pentru metalurgisti. Initiatorii acestui inedit demers cred ca, prin satira, mesajul lor va fi mult mai bine perceput de angajati.