Inclusa intr-un program pilot national, finantat din fonduri Phare, sectia de oncologie a Spitalului Judetean Salaj - Zalau, isi desfasoara activitatea intr-o cladire care nu corespunde standardelor sanitare impuse de legislatia in vigoare. La 3.000 de bolnavi aflati in evidenta, costul tratamentului lunar pentru citostatice se ridica la un miliard de lei.

Numarul de cazuri de cancer, in Salaj, s-a dublat in ultimii 15 ani. Inceputurile oncologiei salajene nu sunt prea indepartate. In anul 1982 se infiinteaza primul cabinet de oncologie din judet ce functioneaza in cadrul Policlinicii Zalau.

Scopul principal al acestui cabinet a fost luarea in evidenta a bolnavilor din intreg judetul, stabilirea schemelor de tratament si controlul periodic al acestor bolnavi. Sectia de oncologie cu paturi, de sine statatoare, s-a infiintat in anul 1989 in cladirea in care in prezent se afla Policlinica Spital Salvosan Ciobanca.

Din anul 1995 a fost mutata din cladirea vecina si si-a pastrat locatia pana in prezent. Trebuie mentionat faptul ca activitatea se desfasoara in aceasta cladire, anexa a Spitalului Judetean Salaj - Zalau, care inainte indeplinea functia de camin de nefamilisti, un spatiu care nu indeplineste toate conditiile impuse de legislatia din sistemul sanitar.

Circuitul normal al activitatilor in sectia de oncologie nu poate fi urmat din cauza spatiului insuficient si prost dimensionat. Acesta este argumentul principal ce sta la baza cererilor de mutare a sectiei in cladirea principala a spitalului. Cadrele medicale din aceasta structura sunt de parere ca aceasta specialitate nu ar trebui neglijata deoarece importanta ei a avut o crestere accentuata in ultimii ani, o data cu cresterea numarului de bolnavi aflati in evidenta.

S-a dublat numarul de cazuri

Numarul de bolnavi a crescut din anul 1989 de peste doua ori, de la 1.200 la 3.000, in prezent, la nivel de judet. Seful sectiei de oncologie din cadrul Spitalului Judetean Salaj - Zalau, dr.

Ileana Pop, spune ca in ultimii ani se remarca o crestere foarte mare a cancerelor cu localizare, in cazul femeilor, la san (mamar), organe genitale, plamani (bronho-pulmonar), iar in cazul barbatilor, bronho-pulmonar, gastric si la nivelul cavitatii bucale. Printre cauzele enumerate de catre dr.

Ileana Pop, al acestor boli grave sunt fumatul, consumul de bauturi alcoolice, alimentatia deficitara, stresul si nu in ultimul rand, transmiterea genetica. Echipa de cadre medicale a sectiei de oncologie este formata dintr- un medic, dr. Ileana Pop si cinci asistente. in ambulator, pe aceeasi specialitate, lucreaza dr. Margareta Papp.

Pana la moarte

Bolnavii de cancer sunt urmariti din momentul luarii in evidenta pana la deces, inclusiv cei care in urma interventiilor chirurgicale au reusit sa scape de aceasta boala. Controalele se fac periodic la trei, sase luni sau un an. in sectia de oncologie, se interneaza atat bolnavii cronici cat si cei care fac chimioterapie.

Tratamentul bolnavilor cronici consta in perfuzii, transplanturi de sange si administrarea de antibiotice, iar al celor acuti prin perfuzii cu citostatice. Oncologia poate asigura un numar de 25 de paturi pentru bolnavii sai. Pe langa bolnavii internati pentru reevaluare aici se mai interneaza si suspectii pentru stabilirea bolii neoplazice. Numarul de internari intr-o luna este de aproximativ 70.

Prin examenul anatomo-histopatologic, mamologic se determina boala si stadiul acesteia. „in ultimul timp exista examinari si investigatii foarte complexe si de o inalta specificitate pentru stabilirea diagnosticului de neoplasm, investigatii, care in marea lor majoritate se fac la Cluj pentru ca aici nu exista aparatura necesara realizarii lor. Un exemplu ar fi tomografia computerizata si rezonanta magnetica.

Alte analize, cum ar fi ecografia tridimensionala, ecografia Doppler si mamografiile se pot face si in spitalul mare", afirma seful sectiei de oncologie. In ambulatorul de specialitate se fac un numar foarte mare de tratamente hormonale.

Lunar, un miliard pentru citostatice

Medicamentele pentru tratamentul bolnavilor de cancer se asigura gratuit prin programul national „P2.2 Preventia si controlul in patologia oncologica". Tratamentul citostatic lunar care se administreaza bolnavilor internati pe sectia de oncologie precum si tratamentul ambulator cu citostatice se ridica la putin peste un miliard de lei vechi. Raportul lunar privind evidenta si necesarul de medicamente sunt trimise Casei Judetene de Asigurari de Sanatate care asigura fondurile pentru medicamentele necesare. In legatura cu reactiile pe care le au majoritatea celor care sunt diagnosticati cu cancer, dr. Ileana Pop, declara ca „bolnavii cu cancer, diagnostic stabilit prin metode de investigatie moderne, in momentul prezentarii la consult oncologic si preluarea lui in tratamentul complex al acestei afectiuni spera la o vindecare si o ameliorare a boli prin consiliere psihica si metodologica a medicului oncolog care trebuie sa lupte pentru prelungirea supravietuirii si cresterea calitatii vietii tuturor bolnavilor pe care ii are in ingrijire".

Salajul intr-un program pilot

Judetul Salaj a fost introdus intr-un program pilot, Registrul National al Bolnavilor de Cancer, un program pilot finantat de Uniunea Europeana prin Phare. in cadrul acestui program se vor culege date si informatii despre bolnavii oncologici pentru toate afectiunile si de pe cuprinsul intregului judet.

Beneficiul adus bolnavilor este urmarirea, diagnosticul mai precoce al afectiunilor neoplazice si, implicit, tratarea cu succes intr-un procent mult mai mare al acestei boli. Programul se deruleaza prin Directia de Sanatate Publica a judetului Salaj. Seful sectiei de oncologie a Spitalului Judetean Salaj-Zalau, dr.

Ileana Pop, ii atentioneaza pe toti cei care manifesta vreun simptom sa apeleze cu incredere la serviciile cadrelor medicale de specialitate pentru ca tratamentul acestei afectiuni sa aiba eficacitate maxima.