Reprezentantii unei firme de comert din localitatea Poiana Sibiului au ajuns pe mana procurorilor dupa ce inspectorii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) au concluzionat ca firma se face vinovata de deducerea ilegala a unei cote TVA de peste cinci miliarde lei vechi in urma unor operatiuni comerciale fictive.

Astfel, la SC "Zebco" SRL din Poiana Sibiului, firma ce are ca obiect principal de activitate comertul cu ridicata al pieilor brute si prelucrate, inspectorii fiscali au constatat si stabilit diferente de impozite si taxe de platit catre stat in valoare de 531.288 RON (peste 5,3 miliarde lei).

512.572 RON din aceasta suma reprezinta cota TVA dedusa fara drept de catre reprezentantii societatii respective, iar valoarea de 18.716 RON reprezinta impozitul pe profitul realizat in urma operatiunilor verificate.

Diferentele pe care statul incearca acum sa le recupereze provin, potrivit reprezentantilor ANAF, din inregistrarea in contabilitatea firmei "Zebco" SRL a unor documente fiscale si operatiuni rezultate din tranzactii fictive cu lana bruta.

Reprezentantii acestei societati au achizitionat lana bruta de la "Nimpex" SRL, o firma care, la randul sau, colectase lana, pe baza unor borderouri de achizitie, de la diversi crescatori de oi din zona.

Problema a aparut din cauza ca administratorii "Zebco" SRL au trecut lana in actele de firma ca si cand aceasta materie prima ar fi fost achizitionata direct de societatea lor de la furnizori, fara cod fiscal, situatie care, potrivit inspectorilor ANAF, nu corespunde realitatii.

"Prin aceasta metoda, societatea "Zebco" SRL a introdus in sfera de aplicare a TVA aceste operatiuni, exercitandu-si ilegal dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata", se arata in concluziile reprezentantilor ANAF.

Acestia au mai precizat ca, potrivit legilor in vigoare, pentru abaterile grave constatate, au fost sesizate organele de cercetare penala pentru continuarea cercetarilor si stabilirea finala a raspunderilor in aceasta afacere.