"Apa trece pietrele raman", spune o vorba veche din romani. In punctele de frontiera din tara, zicala se potriveste de minune. Pentru ca sefii de vami raman cam tot aceiasi, indiferent de conducerile care se perinda la nivel de ministere.

Vama e patronata de un sistem foarte bine pus la punct, care pare a fi indestructibil si care a ramas aproape neafectat de nici o schimbare socio-politica din Romania. In care regulile sunt bine stiute si de la care orice abatere determina eliminarea din sistem.

Regulile nescrise care patroneaza acest cerc relatii aflate intr-o acuta interdependenta fac ca sistemul sa se regaseasca aproape copie la indigo in toate vamile din Romania.

Ocuparea unei functii de conducere in vama se produce dupa sustinerea unui concurs de atestare a calitatii profesionale a pretendentilor, concurs la care nu se poate inscrie oricine si care supune candidatii la probe de determinare a nivelului de pregatire profesionala, dar si a aptitudinilor de management a unui colectiv.

Nu asa s-a produs la Vama Oradea, unde noul adjunct al sefului Biroului Vamal a primit postul fara sa fi dat vreun examen. Florin Oros a fost numit, dovada ca in sistemul vamal din Romania nu s-au schimbat prea multe.

Aurel Baciu, fostul adjunct al Vamii Oradea, isi terminase mandatul si era nevoie de un suflu nou. Chiar daca „performantele" sale profesionale nu-l indicau ca un candidat serios pentru post, Baciu si-a luat inima in dinti si a participat la concurs. Fara sorti de izbinda, insa.

A castigat o persoana din exterior, si totusi din interior. Din exterior pentru ca nu a dat concurs si din interior pentru ca lucreaza in sistem de aproape zece ani.

Respins admis

"Pentru a schimba sistemul vamal este nevoie de oameni care sa vrea acest lucru" spune prefectul de Bihor, Ilie Bolojan, interpelat de GAZETA vizavi de ciudata numire la Biroul Vamal oradea. "In sistemele cu mari probleme, cum este si cel vamal, schimbarea poate fi facuta mai bine de oameni din afara sistemului" a continuat prefectul.

Numirea lui Florin Oros in postul de sef adjunct al Vamii de interior Oradea are o istorie aparte. Noul adjunct a intrat „in paine" incepand cu data de 22 septembrie 2005, desi nu a sustinut nici un concurs. Asta pentru ca dosarul pe care l-a inaintat la Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV) a fost respins.

"Dosarul meu a fost respins pentru ca in evidenta eram trecut cu studii superioare abia de un an si cateva luni", explica Florin Oros (foto). „Iar legea spune ca este nevoie de minimum doi ani pentru a putea candida. Eu am absolvit doua facultati, prima in 1995, iar a doua in 2000.

Numai ca, probabil au fost alte interese pentru a nu fi trecut mai devreme in categoria celor cu studii superioare" mai spune Oros, incercand sa lamureasca situatia confuza creata.

In perioada 16-17 septembrie, la sediul Agentiei Nationale a Functionarilor Publice s-a desfasurat un concurs la care au participat doar trei concurenti cu dosarele acceptate de ANV.

Comisia de evaluare a stabilit insa ca nivelul de pregatire al lui Aurel Baciu, Carmen Goia si Doina Arusoaie nu este suficient de ridicat pentru a asigura continuitate pentru postul de sef adjunct la Vama Oradea. Dupa ce au avut parte de trei concurenti care au picat cu brio, conducerea ANV a fost nevoita sa ia o decizie.

Si, l-au ales pe Florin Oros, al carui dosar a fost respins anterior. Oros a fost numit asadar interimar pentru o perioada de trei luni. "Mandatul lui Aurel Baciu, fostul sef adjunct s-a incheiat joi 21septembrie, motiv pentru care postul respectiv a fost scos la concurs.

Cei trei candidati al caror dosare au fost acceptate de conducerea ANV nu au reusit sa treaca examenul. Atunci s-a luat hotararea ca Florin Oros sa coordoneze activitatea la Biroul vamal Oradea pe o perioada de trei luni de zile" spune Calin Vesa, directorul Directiei Regionale a Vamilor Oradea.

„A coordona o activitate nu este totuna cu a conduce" adauga Vesa.

Sustinut de Bolojan?

„A fost o surpriza si pentru mine" spune noul „number two" din vama de interior, care neaga speculatiile privind interventia „din umbra" a prefectului de Bihor in favoarea sa. Totodata, Florin Oros neaga si apartenenta politica similara, potrivit zvonurilor, cu cea a lui Ilie Bolojan.

„Nu sunt membru de partid asa cum s-a scris intr-un ziar al carui nume nu mi-l reamintesc. S-au scris tot felul de prostii cum ca as fi omul lui Bolojan, ceea ce nu este adevarat" a mai spus Oros. Zvonul lansat a fost negat si de primul om al judetului. „Nu am nici o legatura cu aceasta numire.

Biroul vamal nu este un serviciu deconcentrat, deci nu pot avea absolut nici o influenta in luarea unei decizii, care vine din interiorul ei. Oricum, intr-un sistem cu mari probleme, orice nume nou este binevenit. Chiar si in conditiile in care el vine din interior si nu din exterior" afirma Ilie Bolojan.

Mai e mult pana departe…

Chiar daca prefectul are dreptate atunci cand spune ca orice modificari la nivelul conducerii unui serviciu, care de-a lungul anilor a dat nastere unor miliardari de carton este binevenita, parca modul cum se fac acestea ar trebui sa fie mult mai transparent.

Avand in vedere managementul defectuos de care vorbeste toata lumea, inclusiv presedintele tarii, un nume nou la conducerea unei vami este, evident, un castig.

Dar, cand felul in care este instalat seamana izbitor de mult cu cel practicat pana nu demult, atunci parca stampila pe „DA" a fost un mare „NU" pentru schimbare. Ajunsi la putere, noii politicieni au pretins ca vor schimba din temelii vechile structuri.

Multe vorbe, putine fapte… Iar judetul Bihor este un caz care nu sare din tipar.

Cand doi se bat

„Eu propun Guvernului sa scoata la concurs toate posturile de sefi de vami" spunea Traian Basescu in declaratia publica din data de 12 august 2005. Judetul Bihor este una dintre „capitalele" sistemului vamal romanesc si era clar una dintre tintele presedintelui tarii.

Directia Presedintele Romaniei a incercat prin acest mod sa „incurajeze" conducerea ANV de a schimba macazul. Sa dea posturile la concurs, nu la… licitatie. Pana in acest moment, a fost scos la concurs postul de sef adjunct al Biroului Vamal Oradea. Numai ca, de castigat a castigat cine… nu a participat.

Curriculum nepatat

Florin Oros a absolvit Facultatea de Mecanica din Cluj Napoca in 1995. In anul 1996, a intrat in sistemul vamal si a fost angajat la biroul vamal Salonta. In anul 1997, s-a transferat la Biroul Vamal Bors, unde a ocupat functia de controlor vamal. In anul 2000 a absolvit Facultatea de Drept „Babes Bolyai" din Cluj Napoca.

A devenit inspector asistent abia in anul 2004. „Am terminat ambele facultati cu medii peste noua iar calificativele in fisa de evaluare au fost mai bune decat la toti candidatii" se lauda Florin Oros. „Este un baiat muncitor care si-a vazut tot timpul de treaba.

Nu a iesit in evidenta prin fapte reprobabile" spune Corneliu Sotoc, seful Vamii Bors despre noul sef adjunct de la Vama Oradea.

Conditii necesare pentru a fi sef de vama

Potrivit legii, pentru a ocupa functia de sef de vama trebuie indeplinite urmatoarele criterii:

1) studii superioare de lunga durata economice, juridice, administrative, tehnice sau universitare

2) conditii de vechime in specialitate (minimum 5 ani)

3) conditii de vechime in cadrul sistemului vamal (minimum 2 ani)

Regionala Vamala Oradea monitorizeaza 13 birouri vamale din patru judete: Bihor, Maramures, Salaj, Satu Mare. Trei birouri vamale - Bors, Oradea, Salonta - isi desfasoara activitatea pe raza judetului Bihor.