Finalizarea proiectului de constituire a CUA vine dupa cinci ani de eforturi, in care administratiile locale din Turda si Campia Turzii au incercat sa convinga comunele din jurul celor doua orase ca o astfel de forma de asociere va fi necesara dezvoltarii infrastructurii in zona.

Ideea infiintarii CU s-a nascut ca proiect politic sub vechea guvernare PSD, intr-o forma de a compensa atunci faptul ca Turda nu a fost declarata "Zona Defavorizata". Constituirea acestei asocieri reprezinta si o ambitie a operatorilor de apa-canal din Turda si Campia Turzii, ce vizeaza extinderea serviciilor in comunele limitrofe.

In ideea finalizarii acestui proiect, consilierii turdeni au respins o asociere cu operatorul de apa-canal de la nivel judetean.

Fugind dupa stilul UE

Proiectul a fost inspirat dupa modelul francez, fiind o forma de comunitate de aglomeratie, asociere intre orase si unitati administrative mai mici, sate si comune. Prezent la sedinta de constituire, reprezentantul Uniunii Europene, dr. Kofi Marcus Agbekodo, a declarat ca in Franta a fost nevoie, pentru realizarea unor astfel de comunitati, de circa 115 ani.

Din punct de vedere al autonomiei fiscale, in Franta exista doua feluri de asociere, una fara fiscalitate proprie, in care fiecare localitate isi aduce aportul financiar la realizarea proiectelor comune, si una cu fiscalitate proprie, in care Consiliile Locale transfera competentele fiscale catre Comunitate.

In Cazul CUA, forma de fiscalitate urmeaza sa fie hotarata la prima sedinta a Consiliului General de Conducere.

Din punct de vedere al asocierii, in Franta exista trei forme, comunitati urbane, in care se asociaza numai orase, comunitate de aglomeratie, precum cea de la Turda, si asocieri de comune. In Franta, la ora actuala exista * 525 de asociatii intercomunitare, reprezentand 88% din totalul Consiliilor Locale.

Potrivit normelor europene, o astfel de comunitate este recunoscuta daca se constituie din unitati administrative limitrofe si nu contine in interior localitati independente. Aceasta recomandare din normele europene vizeaza orientarea fondurilor spre proiecte de dezvoltare a infrastructurii cu un grad inalt de eficienta.

Consultantul CUA, Ilie Brie, a remarcat faptul ca, in ciuda eforturilor facute de autoritatile romane, nu exista o legislatie coerenta in domeniul asocierilor.

"Legislatia nu face distinctie intre o asociere de Consilii Locale, ca structura de administratie locala, si asociatiile ordinare. Legile romanesti nu sunt inca armonizate cu legislatia din statele Uniunii Europene", sustine Ilie Brie.

Inflatie de vicepresedinti

Intalnirea de ieri s-a lasat si cu o inflatie de sefi pentru noua comunitate infiintata. Structura de conducere este constituita dintr-un Consiliu General, trei comisii de specialitate si o comisie de cenzori.

In Consiliul General au fost alesi, in calitate de presedinte Tudor Stefanie, primarul Turzii, prim-vicepresedintele Ioan Vasinca, primarul Campiei Turzii, 10 vicepresedinti, primarii localitatilor asociate, si directorul executiv Aurel Bercea, directorul Regiei de Apa Turda.

Nominalizarea tuturor primarilor in functia de vicepresedinte s-a facut in ideea de a aseza fiecare unitate administrativ teritoriala pe un nivel de decizie al comunitatii si de a diminua pozitia ierarhica a reprezentantilor celor doua orase.

La ora constituirii nimeni nu stia cu exactitate ce rol vor indeplini cei zece vicepresedinti: se vor coordona doi cate doi intre ei, vor coordona fiecare pe rand cate una din cele doua comisii sau vor forma grupuri diferite de decizie pe domenii.

Programul manifestarii trebuia sa includa si dezbaterea Organigramei, Regulamentului de organizare si Functionare al CUA, precum si Bugetul Comunitatii, insa deciziile s-au amanat pentru intalnrea urmatoare.

Ce isi propune CUA

Asociatia are ca obiectiv principal dezvoltarea economico-sociala si ameliorarea starii materiale a populatiei din zona. Scopul comunitatii este de a asigura, pentru si in numele consiliilor locale asociate, o gestiune eficienta a serviciilor, activitatilor si proiectelor care, prin natura lor si in contextul zonal, sunt identificate, recunoscute si declarate de interes comunitar.

Un alt scop este acela de a asigura surse complementare de finantare pentru realizarea obiectivelor sale. In vederea indeplinirii obiectivelor, Asociatia isi propune realizarea de proiecte de infrastructura regionala pentru imbunatatirea accesibilitatii si asigurarea facilitatilor necesare populatiei. De asemenea, poate infiinta societati comerciale.

Dividendele obtinute de asociatie din activitatea acestor societati se folosesc obligatoriu pentru realizarea scopului asociatiei, daca nu se reinvestesc in aceleasi societati comerciale.