Investitiile ucrainene nu sunt suficient de mari, iar, in aceste conditii, dezvoltarea productiei se amana pentru o data incerta.

"Anul 2005 nu a fost atat de bun precum ne-am fi asteptat dupa privatizare, cu toate ca, fata de anul trecut, cifra de afaceri a crescut", ne-a declarat administratorul Fortpres CUG, Dorin Ilies. El a spus ca, la nivelul lui 2004, cifra de afaceri a fost de 5 milioane de dolari si a preferat sa pastreze tacerea asupra cifrei de afaceri pe 2005 a combinatului pe care il conduce.

"Peste 90% din productia noastra merge la export. In acest moment, producem utilaje terasiere, adica piese pentru excavatoare, sau componente pentru macarale", a precizat Ilies. Acesta a mentionat ca principalii beneficiari ai Fortpres sunt Germania, Italia, Franta si, pe ultimul loc, Ungaria.

La Fortpres CUG lucreaza 410 angajati, cu numai 60 de persoane mai mult fata de numarul angajatilor din 2004.

"Am angajat 100 de oameni, dar fluctuatia de personal este foarte mare. Li se pare mic salariul", a completat Ilies. Venitul mediu brut al unui angajat de la Fortpres este de 11 milioane de lei, dar, cu toate acestea, specialistii cauta locuri de munca mai bine platite, de regula aflate in afara Romaniei, sustine Ilies.

Investitii "subtiri"

In noiembrie 2004, Industrialnii Soiuz Donbassa Donetk a cumparat de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) 92,8% din actiunile societatii, pentru care a platit 13 milioane RON.

Prin semnarea contractului de vanzare-cumparare cu AVAS, firma ucraineana s-a angajat ca, pana la sfarsitul lui 2007, sa realizeze investitii tehnologice si de mediu in valoare de peste 3 milioane de euro.

"Anul acesta, partea ucraineana a investit cam un milion de euro, iar banii s-au dus pe reabilitarea unor cladiri", a precizat Ilies. Cheltuielile de intretinere a cladirilor sunt foarte mari, iar productia nu se ridica la un nivel suficient pentru a acoperi toate nevoile societatii, a completat Ilies.