Ungureanu-tatal: Era un copil care facea zburdalniciile obisnuite

Singurul copil la parinti, actualul ministru a avut, inca de mic, personalitate, fiind lasat sa aleaga singur in tot ce facea. „Avea foarte multa personalitate, a fost un copil obisnuit, care facea zburdalniciile obisnuite. De mic i-am acordat incredere si l-am lasat sa aleaga singur in privinta viitorului. Acest lucru l-a determinat sa faca ceea ce vedea ca se face in casa.

Atit eu, cit si sotia mea, am muncit mult si am fost seriosi. Mihai a prins acest lucru", ne-a povestit profesorul universitar Stefan Ungureanu, tatal ministrului de Externe. Inca de mic, Mihai Razvan Ungureanu a avut o slabiciune pentru limbile straine, mai precis pentru engleza si germana. „Il fascina mai ales engleza, fiind acum a doua limba pe care o vorbeste si in care gindeste.

Ii place insa si germana, motiv pentru care i-am pus meditator inca de cind era mic", a adaugat Ungureanu-tatal.

Avea o minte organizata, insa a fost „piscat" la note la matematica

Mihai Razvan Ungureanu a facut gimnaziul si liceul la Colegiul National „Costache Negruzzi", terminind ca sef de promotie. Succesul actualului diplomat nu i-a surprins insa pe fostii sai dascali.

La aceasta unitate de invatamint doar doi dintre cei care i-au fost profesori mai predau inca: profesorul de chimie Ioan Martinus si directorul Colegiului „Negruzzi", profesor Ilie Gheorghe, care i-a predat matematica elevului Ungureanu Mihai Razvan. Cunoscut drept un dascal exigent, profesorul de matematica este unul dintre putinii care au „indraznit" sa-i puna mai putin de zece in catalog.

Cea mai mica medie pe care a avut-o in toti cei opt ani de gimnaziu si liceu este la matematica – 8,67. La celelalte discipline figureaza in catalogul ingalbenit din anul 1985 doar cu note de 10. „Avea o minte organizata, fiind un elev model din punctul de vedere al tinutei profesionale si este o mindrie pentru liceu. Putea urma orice facultate ar fi dorit", isi aminteste profesorul Martinus.

Avea trei pasiuni: chimia, istoria si muzica

Cea care i-a fost diriginte opt ani de zile, Ecaterina Petreanu, director al British Council Iasi, are numai vorbe de lauda pentru clasa in care a invatat ministrul. Una dintre cele mai mari matematiciene din lume, Eleni Ionel, a fost colega cu ministrul de externe la Negruzzi. „Erau o echipa formidabila. Toti imi erau dragi, pentru ca erau copii destepti. Daca erai un profesor cu o minte deschisa aveai ce invata de la ei."

Razvan Ungureanu a cintat in formatia liceului la chitara bass, pina in clasa a XII-a.

„Era foarte ocupat cu studiul, dar isi gasea mereu timp si pentru pasiunile lui: chimia, la care mergea la olimpiade, istoria, pe care a iubit-o atit de mult incit a mers mai departe la facultate cu ea, si muzica, pe care nu a lasat-o nici in clasa a XII-a", ne-a declarat fosta lui diriginta.

Parintii, suprinsi ca fiul lor a ales istoria

Dupa ce a absolvit liceul in anul 1987, Mihai Razvan Ungureanu si-a luat parintii prin surprindere. Brusc, el a ales sa urmeze cursurile Facultatii de Istorie de la Universitatea „Al. I. Cuza". „Mihai a avut rezultate bune la aproape toate obiectele studiate, fara prea multe eforturi.

Cu putin timp inainte de terminarea liceului, eu si sotia ne-am gindit ca va alege partea tehnica sau medicina, asa cum era atunci la moda. Alegerea Facultatii de Istorie a fost un soc pentru toata lumea. Mai ales ca la acea vreme, istoria era strinsa in corsetul materialismului stiintific si istoric", si-a amintit tatal ministrului de Externe.

Imediat dupa ce a fost declarat admis la facultate, Mihai Razvan Ungureanu a plecat in armata.

Studia ore in sir la Arhivele Statului

Atit cunoscutii, cit si fostii colegi de facultate considera ca Mihai Razvan Ungureanu a fost un student obisnuit, ca toti ceilalti. A ramas, intr-un limbaj mai putin academic, un „soarece" de biblioteca, fiind specialist in istorie moderna, istoria minoritatilor si, nu in ultimul rind, in istoria mentalitatilor.

Fostii colegi isi amintesc faptul ca tinarul student avea o capacitate intelectuala debordanta si respecta pe toata lumea. In timpul practicii, Mihai Razvan petrecea mai tot timpul prin salile Arhivelor Statului. „Avea parul lung, strins intr-o coada, purta ochelari si se imbraca lejer.

La finalul programului, coboram impreuna Copoul si discutam atit probleme de viata, cit si din domeniul vast al istoriei", a povestit Silviu Vacaru, in prezent cercetator la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol".

La rindul sau, Florin Platon, decanul Facultatii de Istorie, a precizat ca trasatura particulara a actualului ministru de Externe a fost preocuparea ca, indiferent de ceea ce face, sa lase amprenta personala. Mihai Razvan Ungureanu a absolvit studiile ca sef de promotie.

In 2004 si-a dat doctoratul in istorie cu lucrarea „Convertire si Integrare in societatea romaneasca, la inceputul epocii moderne", absolvind cu distinctia „Magna Cum Laude".

Citeva dintre momentele ce i-au marcat destinul

Rezultatele si bursele obtinute in facultate l-au adus pe Mihai Razvan Ungureanu in atentia cunoscutului critic muzical Iosif Sava, care l-a invitat de doua ori in emisiunea „Serata Muzicala". Cei doi au discutat mult pe diferite teme, de la muzica sau filosofie, la fotbal sau istorie.

Acest lucru l-a pus in valoare pentru prima data pe actualul ministru, emisiunea avind o audienta remarcabila. Citiva ani mai tirziu, tinarul a primit o oferta tentanta de la Andrei Plesu (fost ministru de Externe), ulterior devenind secretar de stat, in perioada 1998 - 2001. „A fost un prim moment care i-a marcat destinul.

In acel an lui i s-a deschis o usa importanta spre o cariera de diplomat", a spus Ungureanu-tatal. In opinia acestuia, un al doilea moment a fost cel in care fiul sau a fost trimis, in calitate de secretar de stat, la o convorbire oficiala in Serbia. „Era in 1998, mai precis in perioada conflictului din Serbia.

Cu putin timp inainte de a pleca i s-a dat un teanc de documente, pe care s-a vazut nevoit sa le citeasca in avion. S-a pus rapid la punct si a facut fata situatiei. Personal, am perceput acest al doilea moment ca pe o noua incercare la care fiul meu a fost supus", a adaugat Stefan Ungureanu.

S-a casatorit dintr-o mare dragoste

Faptul ca are o functie importanta si numeroase responsabilitati uriase nu-l opreste pe ministrul de Externe sa fie un bun sot. In urma cu aproape zece ani, acesta s-a casatorit cu Daniela, medic. „S-a casatorit din mare dragoste. Pentru el cred ca a fost iubire inca din primul moment. Imi amintesc ca, la un moment dat, sotia sa a facut naveta", ne-a povestit cercetatorul Silviu Vacaru. In prezent, cei doi locuiesc intr-un apartament in Bucuresti.

Pentru parinti, mindria este umbrita de ingrijorare

Parintii ministrului tinjesc sa-si vada copilul mai des. „Il vedem destul de rar, insa ne da telefon in permanenta. Uneori trec si doua-trei luni cind nu vine in Iasi. Il iertam atunci cind intirzie. Ultima data l-am vazut acum doua saptamini, cu ocazia intilnirii dintre Basescu si Voronin, ce a fost organizata la IasI", a spus profesorul Ungureanu.

La toate acestea se adauga si ingrijorarea, de altfel fireasca, a parintilor. „Sintem mindri de el, dar si ingrijorati, pentru ca, de multe ori, nu stim unde se afla si ce face. Nu putem uita ca participa, deseori, la actiuni cu un grad mare de periculozitate. Ca parinti, ne facem griji atunci cind stim ce ritm ucigator de munca are.

Functia pe care o ocupa cere eforturi mari, pe care altii nu le-ar accepta. Nu ne ramine decit sa ne rugam la Dumnezeu ca el sa fie bine", a adaugat Stefan Ungureanu. Atunci cind ajunge la Iasi, Mihai Razvan Ungureanu trebuie neaparat sa-si vada parintii, care locuiesc intr-un bloc din zona Tirgu Cucu. Daca are timp, se plimba cu tatal sau prin Copou si ii cere sfatul pe diferite probleme.

In restul timpului cit ramine in Iasi locuieste intr-o garsoniera pe care si-a cumparat-o inainte de a pleca la Bucuresti. De altfel, chiar in aceasta dupa-amiaza, ministrul de Externe este asteptat in casa copilariei, unde ar trebui sa ia masa impreuna cu familia sa.