Desi zilele acestea profesorii de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) „Gr. T. Popa", din Iasi, sint mai preocupati de luptele interne din cadrul Senatului Universitatii, Vasile Mihaescu, cunoscut sub numele de Bebe sexologul, se lupta cu procurorii bucuresteni pe teren propriu, adica la Judecatoria ieseana.

In fapt, Mihaescu a facut o plingere impotriva rezolutiei procurorilor de la Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), incercind sa „forteze" redeschiderea dosarului diplomelor false de la UMF. In perioada 1997-2000, nu mai putin de 63 de italieni au obtinut de la UMF licentele in stomatologie, desi unii urmasera doar scoli profesionale.

Italienii au sustinut licenta la Iasi la cererea Universitatii Ecologice, al carei rector era Dolphi Drimer. In anul 2003, magistratii au decis scoaterea de sub urmarire penala (SUP) atit a lui Drimer, cit si a actualului rector al UMF, Vasile Burlui, si a secretarelor Dana Bugeac si Jana Condurache, pentru fals si uz de fals.

Acuzatii grave la adresa procurorilor

Bebe Mihaescu le-a cerut procurorilor PICCJ redeschiderea dosarului si cercetarea unor fapte vizind infractiunile de luare de mita sau neglijenta in serviciu. Totusi, procurorul-sef al Sectiei de Urmarire penala si Criminalistica din cadrul PICCJ a decis ca plingerea ieseanului a fost tardiva.

In replica, Mihaescu li s-a adresat magistratilor de la Judecatoria Iasi, aratind ca atit luarea de mita, cit si neglijenta in serviciu sint doua infractiuni neluate in calcul in cercetarea penala initiala. Totodata, Mihaescu a subliniat faptul ca plingerea sa nu facea referire la solutia de SUP, ci sublinia faptul ca luarea de mita si neglijenta in serviciu au ramas necercetate.

„In cinci luni, cit a durat rezolvarea formala a denuntului meu, o parte dintre infractiuni s-au prescris, tergiversarea de catre procurori a dosarului fiind in favoarea infractorilor", a aratat acesta in fata judecatorilor.

„Persoanele cercetate in dosar erau pesediste"

Bebe Mihaescu a aratat in continuarea denuntului sau ca: „persoanele cercetate in dosarul diplomelor false erau personalitati politice pesediste (nu ma refer la secretare), iar dosarul a fost astfel instrumentat incit solutia sa le fie favorabila.

Acea solutie, care contrazice logica si bunul simt, a avut repercusiuni asupra UMF." Dupa aceasta, Mihaescu a subliniat ca, intr-un moment de schimbare a atitudinii Ministerului Public, ar trebui redeschis dosarul de la UMF Iasi, fiind prejudiciata nu numai institutia amintita, ci si invatamintul romanesc in general.

„La momentul actual, cind Ministerul Public isi recistiga verticalitatea, fapt dovedit de redeschiderea dosarelor mineriadelor si a marilor jafuri economice, consider ca e necesar sa fie analizat denuntul meu", a precizat sexologul.

In concluzie, Bebe a mentionat ca profesorii de la UMF au fost „marionetele" italienilor si ca acestia din urma au recunoscut ca au platit cite 50.000 de dolari pentru fiecare licenta obtinuta. Primul termen al acestui dosar, aflat pe mesele magistratilor de la Judecatoria Iasi, va avea loc la sfirsitul acestei luni.