La Cluj, presedintele CJ, Marius Nicoara, este liberal. Desi PSD-ul este nemultumit de situatia existenta la nivelul CJ, consilierii judeteni PSD nu vad posibila, la aceasta ora, o alianta intre partidele din opozitie pentru "detronarea" lui Nicoara.

Consilierii PNL si PD sunt siguri ca modificarea legii nu va aduce nici un fel de schimbare a conducerii CJ, chiar in conditiile in care ar exista tensiuni in cadrul Aliantei D.A.

PPRM-ul este deocamdata neutru, iar consilierii judeteni UDMR recunosc ca initial ar fi preferat o alianta cu PSD-ul la nivelul administratiei locale, dar s-au inclinat catre Alianta pentru cele trei pozitii de conducere din Consiliul Local Cluj-Napoca si din CJ Cluj. Datorita acestora, vor sustine Alianta. Totusi, consilierii PSD, PPRM si UDMR recunosc ca in politica totul este posibil.

La inceputul anului, PSD avea zece consilieri judeteni, carora li se adauga independentul Victor Faragau, fost membru PSDR. Asadar, 11 voturi. Exceptandu-l pe Marius Nicora, presedintele Consiliului Judetean (CJ), Alianta D.A. avea zece voturi. PPRM (fostul si actualul PRM), beneficia de 7 voturi.

Prin migrarea fostului presedinte al organizatiei PSD Gherla, consilierul judetean Ionel Curt, la PNL, precum si prin renuntarea consilierului PPRM Teofil Maier, in favoarea PD, Alianta a castigat doua voturi.

De asemenea, Seban Gratian, consilier PSD, fost presedinte al Consiliului Judetean, spune ca partidul social democrat a pierdut si votul lui Faragau, care s-ar fi suparat pe cei de la conducerea partidului. Deci, Alianta a mai castigat un vot. In prezent, PSD are noua voturi, PRM sase, iar UDMR opt, in timp ce Alianta are 1

Avand in vedere coalitia existenta la momentul actual in CJ Cluj, dintre UDMR si cei de la putere, Marius Nicoara ar fi sustinut, teoretic, de 21 de consilieri, in vreme ce PSD si PRM au impreuna 15 voturi.

Daca noua lege a administratiei publice va permite inlocuirea presedintelui CJ cu jumatate plus unu din voturile consilierilor, atunci, la Cluj, pentru declansarea procedurii de inlocuire a lui Marius Nicoara, ar fi nevoie de 19 voturi.

Nemultumirile nu conduc deciziile PSD

Fostul presedinte al CJ, Serban Gratian, actualmente consilier judetean PSD, precizeaza ca modificarea numarului de voturi pe baza carora poate fi schimbat seful CJ nu este corecta. "El a fost ales intr-o legislatura, iar mandatul a fost de patru ani. La CJ Cluj este o mare stabilitate, chiar daca PSD-ului nu-i convine situatia din interior", spune Gratian.

In plus, el s-a plans de pierderea celor doua voturi care propulsau PSD-ul in fata, cu cei mai multi consilieri judeteni, fata de PRM, UDMR, PNL sau PD. El precizeaza ca, in ultima vreme, se fac tot felul de aliante interne intre consilierii judeteni. "Ne ocupam de tot felul de cumetrii in loc sa ne vedem de treaba si de angajamentele asumate", adauga consilierul.

Totusi, el adauga ca este mai stabil, dar recunoaste ca, in anumite momente politice, o astfel de modificare ar putea "provoca" consilierii judeteni. "Stabilitatea administratiei publice este foarte importanta. Sefia CJ a fost obtinuta pe baza unui algoritm.

Chiar daca nu ne convin jocurile politice prin care ea s-a obtinut, daca schimbam capitanul, o sa patim ca nationala, sa asteptam sa bata Finlanda", declara consilierul PSD Liviu Medrea. El adauga ca just este ca cetatenii sa analizeze rezultatele administratiei locale sub actuala conducere si, in cazul in care nu o sa vada rezultatele, n-o sa le mai dea votul.

"Marius Nicoara este un om foarte bine intentionat, dar si drumul spre iad e pavat cu intentii bune", mai spune Medrea.

Modificare nula pentru CJ Cluj

Membrii PNL nu vad vreo consecinta a modificarii Legii 215 pentru actuala conducere a CJ Cluj, deoarece Alianta D.A. are majoritate de voturi. "Este important ca presedintele CJ sa aiba sustinere politica, mai ales de la Bucuresti. Marius Nicoara are sustinere in CJ si din partea celorlalte partide, PRM sau chiar PSD", a declarat Ioan Petran, consilier judetean PNL.

Totusi, el recunoaste nemultumirea PSD-ului vizavi de faptul ca vicepresedintii CJ sunt membri URMR, dar spune ca, in politica, nemultumirile trebuie coroborate cu pragmatismul. In momentul de fata, consilierii judeteni PRM nu vad necesara schimbarea lui Nicoara din functie.

"Orice s-ar intampla, trebuie sa ne consultam la nivel de partid in cazul in care se va pune problema unei aliante pentru schimbarea conducerii CJ, in conditiile in care legea se va vota", concluzioneaza consilierul Marie Helene Malai.

UDMR, cheia sefiei CJ

Vacsa Aron Paul, consilier judetean UDMR spune ca partidul sau are doar de castigat de pe urma actualei formule de conducere. "UDMR va merge cu Alianta daca se va pune problema schimbarii actualei formule din fruntea CJ", spune Vacsa. El recunoaste insa ca desi UDMR a facut pasul spre Alianta, la nivelul sustinerii din CJ si din Consiliul Local Cluj-Napoca, ar fi preferat o intelegere cu PSD.

"Voiam sa mergem cu ei, dar ei nu au putut sa ne dea nici o garantie pentru un post de conducere la Primarie. Oferta Aliantei, doi vicepresedinti in CJ si un viceprimar, ne convin", conchide Vacsa.

Cu toate acestea, consilierul recunoaste, ca si ceilalti consilieri judeteni, ca in politica totul este posibil, dar ca o eventuala alianta pentru schimbarea sefiei CJ, ar fi o ultima solutie pentru UDMR.