In urma confirmarii prezentei virusului H5N1 al gripei aviare in probele prelevate de la cadavrele unor galinacee din comuna tulceana Ceamurlia de Jos, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Animalelor Constanta a trimis in cursul zilei de ieri, trei specialisti in localitatea din judetul vecin, pentru a sprijini echipele de interventie, care intreprind operatiunile de lichidare a

focarului de infectie, a declarat pentru „Replica" Grigore Mertoiu, directorul DSVSA Constanta. Pe de alta parte, si in localitatea constanteana Silistea, o echipa de specialisti ai DSVSA a descoperit ieri cateva gaini moarte, corpurile animalelor fiind trimise la laboratorul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare pentru analiza, a adaugat Mertoiu.

Dupa mai multe zile de confuzie datorate incertitudinii cu privire la existenta gripei aviare pe teritoriul Romaniei, in cursul zilei de ieri, specialistii laboratorului national al Autoritatii Sanitar Veterinare au confirmat prezenta in corpurile pasarilor moarte din localitatea tulceana Ceamurlia de Jos a temutului virus H5N1, vinovat de producerea maladiei cunoscute sub numele de gripa aviara.

Potrivit spuselor lui Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, autoritatile nationale si locale au luat masurile cele mai drastice de securitate pentru izolarea virusului contagios si letal pentru zburatoare, pana vineri, 14 octombrie a.c., toate pasarile din comuna Ceamurlia de Jos urmand a fi eutanasiate.

Mai mult, ministrul Agriculturii a declarat ca a informat Comisia Europeana asupra prezentei virusului aviar pe teritoriul Romaniei. Tot la Ceamurlia de Jos au sosit si cativa specialisti britanici, in timp ce probele studiate de laboratoarele romanesti au fost trimise spre expertizare si unor laboratoare din Marea Britanie.

La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare, un echipaj format din 3 medici constanteni vaccinati impotriva gripei, care functioneaza in cadrul DSVSA, a plecat ieri la Ceamurlia. Medicii constanteni sunt echipati cu costume de protectie si dotati cu ustensile si substante pentru dezinfectat, ne-a declarat Grigore Mertoiu.

In schimb, pana in prezent nu s-a confirmat faptul ca lebedele si alte pasari salbatice gasite moarte in Delta Dunarii ar fi decedat in urma infectarii lor cu virusul H5N1.

Cateva gaini moarte gasite la Silistea sunt supuse analizelor

Pe de alta parte, criza aviara din judetul vecin i-a determinat pe reprezentantii autoritatilor constantene sa amplifice masurile de siguranta pe caile de acces si in localitatile expuse din judetul nostru.

Astfel, la nivelul DSVSA Constanta se analizeaza la aceasta ora oportunitatea infiintarii unui punct de dezinfectie in zona orasului Harsova, insa deocamdata nu exista nici un agregat specializat, disponibil pentru aceasta initiativa, a aratat Mertoiu.

De aceea, conducerea DSVSA a transmis forurilor tutelare de la Bucuresti o lista cu echipamentele necesare dezinfectiei, a specificat seful institutiei. Si in judetul Constanta exista o situatie mai speciala, respectiv cea din localitatea Silistea, unde in cursul zilei de ieri au fost descoperite cateva gaini moarte recent.

Acestea au fost preluate de echipajul DSVSA care actioneaza in zona respectiva si trimise spre analizare la laboratorul national al Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare.

In plus, specialistii Directiei Sanitar Veterinare Constanta au prelevat probe de sange de la pasarile din curtile cetatenilor de la care provin si gainile moarte, probe ce au fost de asemenea trimise la Bucuresti, a adaugat Grigore Mertoiu.