Managerul fabricii "Solectron" Timisoara, italianul Gianluca Testa, a fost demis din functie, dupa ce reprezentantii patronatului american au descoperit ca una dintre cele mai mari investitii ale lor din Romania, evaluata la 65 milioane de euro, a fost cuprinsa intr-un autentic cerc de interese locale.

Decizia de concediere a fost primita, miercuri, prin posta electronica, de la Divizia "Solectron" Europa.

Paradoxal, inlaturarea italianului de la conducerea "Solectron" are loc la doar cateva saptamani de la consemnarea unui oarecare succes managerial, respectiv inaugurarea unei linii de productie "Ericsson", ocazie cu care proaspatul demis isi facea planuri de viitor, spunand ca va incerca sa-i atraga spre Timisoara pe unii cei mai importanti clienti de profil din lume.

Planurile sale au fost, insa, date peste cap de bosii din conducerea concernului, care au renuntat la serviciile sale si au trecut afacerea de la Timisoara in mainile americanului de origine romana Mike Campan.

Instalat la conducerea "Solectron" in toamna anului trecut, Gianluca Testa si-a inceput mandatul prin concedierea a peste 600 de angajati, respectiv 20 la suta din personalul angajat, masura care a insemnat intrarea intr-un conflict dur cu sindicatul.

Scandalul s-a amplificat odata cu angajarea, printr-o firma de plasare a fortei de munca, a altor 1.000 de persoane, moment in care a fost declansat un lung sir de procese intre muncitorii concediati si conducerea intreprinderii.

Testa a fost acuzat de incalcarea legislatiei muncii, care stipuleaza ca personalul disponibilizat ca urmare a restructurarii locurilor de munca trebuie reangajat cu prioritate in cazul in care situatie revine la normal in urmatoarele 18 luni.

Asta a fost doar prima gafa manageriala, care trada oarecare interese, insa au urmat si altele, motiv pentru care patronii concernului "Solectron" l-au trimis la Timisoara pe Mike Campan, in calitate de senior supervizor, a carui misiune a fost si o discreta monitorizare a italianului.

Acest aspect a fost confirmat de liderul Sindicatului liber al angajatilor din "Solectron", Daniel Harbert, care a spus ca demiterea lui Gianluca Testa reprezinta o masura binevenita pentru viitorul intreprinderii. "Americanii din conducerea concernului au fost informati in permanenta despre ceea ce se intampla la Timisoara.

Mike Campan, trimis aici de cateva luni, a monitorizat activitatea managerului si, in cele din urma, s-a actionat in consecinta. Initial, noi, cei din conducerea sindicatului i-am acordat tot sprijinul. Am intrat in conflict dupa restructurare, cand am vazut ca pe posturile vacante s-au angajat alte persoane si nu fostii nostri colegi concediati.

A fost si tentativa de schimbare a firmei care asigura paza fabricii, pentru a aduce una fidela, insa nu a reusit, cum i-am blocat si intentia de a sa scape de angajatii care au contactat boli profesionale", a spus Daniel Harbert.