De astazi, o gigacalorie costa peste un milion de lei vechi, cu 200 de mii mai mult ca pina acum.

Doar 40% dintre abonatii ENET sint cu plata la zi. Cei mai norocosi sint cei care si-au montat repartitoare.

Factura la intretinere va creste cu 30% fata de iarna trecuta

Incepind de astazi, focsanenii vor plati facturi cu aproximativ 30% mai mari fata de iarna trecuta la intretinere.

Practic, acestia vor trebui sa plateasca cu aproximativ 200.000 de lei vechi mai mult pentru fiecare gigacalorie consumata de azi, deoarece pretul national de referinta al energiei termice va creste la 1.075.000 lei /gigacalorie.

Ceea ce inseamna ca, municipalitatea focsaneana va scoate mai putini bani de la buget pentru a-i acorda ENET-ului sub forma de subventii, pentru a acoperi diferenta dintre pretul real al gigacaloriei si pretul national de referinta.

Conducerea ENET nu se asteapta la o crestere a incasarilor, deoarece doar 40% dintre abonati sint la zi cu plata facturilor.

Majorarea tarifului la gigacalorie va face ca intretinerea, in special pe perioada rece, sa ajunga o povara aproape imposibil de dus pe umerii populatiei din categoriile defavorizate. Cresterea la 1,075 milioane lei a pretului gigacaloriei va duce la cresterea cu 30% a facturii la intretinere fata de iarna trecuta.

Majorarile aduse an de an la utilitati si obligativitatea tarii noastre de a elimina pina in 2007 subventiile acordate pentru productia energiei termice au facut ca populatia sa resimta in fiecare an pe propriile buzunare costurile aderarii. De asemeni, pentru cei cu venituri mici, aceste masuri nu au facut altceva decit sa le mareasca datoriile acumulate in contul utilitatilor, motiv pentru care, in acest moment, multi dintre acestia sint chemati in judecata de catre ENET.

Indiferent ca au venituri mici sau medii, costul intretinerii din urmatoarele luni va scoate din buzunarele focsanenilor milioane bune de lei. De aici vin si temerile directorului societatii de termoficare a Focsaniului, Valter Popescu. "Venituri in plus nu ni se vor aduce. Ne ingrijoreaza insa faptul ca doar 40% dintre abonati sint cu plata la zi, si cred ca acest procent va scade pentru ca veniturile nu am auzit sa fi crescut", ne-a declarat directorul Valter Popescu.

Singurii care se pot apara de aceste scumpiri cu pretul de a sta in frig in aceasta iarna sint locatarii care si-au montat repartitoare de costuri. "Cei din asociatia mea au stat cu robinetii termostatati inchisi pina in noiembrie pentru ca nu primeau ajutoare. Din noiembrie vor da drumu la robineti atit cit le permite sa plateasca cu acele bonuri si sa nu depaseasca", ne-a declarat un administrator focsanean.

Caldura poate fi platita si la vara

Focsanenii pot opta de acum pentru plata facturilor la incalzire esalonat, pe tot parcursul anului. Conform noilor reglementari in vigoare, focsanenii au trei noi posibilitati de plata a facturilor la energia termica pe parcursul a 12 luni, facturile din sezonul rece urmind a se diminua, in timp ce facturile aferente perioadei aprilie- octombrie urmeaza sa creasca.

Conform OUG 143/18.10.2005, focsanenii vor putea adopta tariful monom, cu pretul national de referinta pentru energia termica, tariful binom B1 sau tariful binom B2. "Cei care vor alege sa utilizeze unul dintre cele doua tarife de tip binom vor realiza o economie de 2,5% din valoarea totala a facturilor pe un an.

Odata ales un astfel de tip de abonament, acesta ramine obligatoriu valabil 12 luni, iar pentru un astfel de tarif pot opta si beneficiarii ajutoarelor pentru incalzirea locuintei", ne-a declarat Gheorghe Costin, Directorul DMSSF Vrancea.Concret, o familie care opteaza pentru ariful binom B1 va plati mai mult in lunile de iarna decit in cazul in care au optat pentru tariful binom B2, iar vara va plati mai putin.

In oricare din variantele de tarif binom, suma ce urmeaza a fi platita de catre solicitanti in perioada sezonului rece va fi mai mica decit cea reala, realizata in baza consumului efectiv.

Tarif binom tip B1

Locuinta Apa calda Incalzire Componenta variabila

B1CA B1CI B1CV

lei/zi lei/zi/m2 lei/gcal

1 camera 0,17 0,01 76,5

2 camere 0,25 0,01 76,5

3 camere 0,35 0,01 76,5

4 camere 0,5 0,01 76,5

Pentru locuinte cu mai mult de patru camere se aplica valorile de la 4 camere.

Pentru o perioada de facturare, valoarea facturii, V, exprimata in lei, se determina cu urmatoarea formula:

V=(B1CA + B1CI x S) x N+Q x B1CV,

unde S=suprafata utila in m2

N= numarul de zile din perioada de facturare

Q=energia termica consumata in perioada de facturare,

exprimataim Gcal

Tariful binom tip B2

Locuinta Apa calda Incalzire Componenta variabila

B2CA B2CI B2CV

lei/zi lei/zi/m2 lei/gcal

1 camera 0,25 0,02 54,5

2 camere 0,36 0,02 54,5

3 camere 0,52 0,02 54,5

4 camere 0,7 0,02 54,5

Pentru o perioada de facturare, valoarea facturii, V, exprimata in lei, se determina cu urmatoarea formula:

V=(B2CA +B2CI x S) x N+Q x B2CV, unde S= suprafata utila in m2

N= numarul de zile din perioada de facturare

Q= energia termica consumata in perioada de facturare, exprimataim Gcal

7471 de vrinceni vor fi ajutati sa-si plateasca intretinerea

Peste 7.400 de vrinceni au trimis catre Directia de Munca, Solidaritate Sociala si Familie Vrancea solicitari pentru a primi ajutoare de incalzire a locuintei. 6205 dintre acestia sint abonati ai societatii focsanene ENET, in timp ce 1266 de persoane dintre solicitanti isi incalzesc locuintele cu gaze naturale. Directorul Directiei Muncii Vrancea, Gheorghe Costin, spune ca pina la sfirsitul acestei saptamini, focsanenii vor primi bonurile cu care isi vor putea achita facturile la incalzire in aceasta iarna.

"Practic pentru noi este o operatiune de rutina asa ca intr-o zi vom putea distribui aceste bonuri. Pentru cei care isi incazesc apartamentele cu gaze naturale vom folosi serviciile postei, in timp ce abonatii ENET vor primi aceste bonuri direct de la administratori", ne-a precizat directorul Gheorghe Costin.