Desi au trecut mai bine de trei saptamani de cand virusul de tip H5N1 a fost depistat in Romania, muresenii nu par a fi speriati de riscul de a fi infectati. Totusi, se gandesc la asta inainte de a consuma carne de pui sau oua.

Crescatorii de pui de carne sau gaini ouatoare au anuntat, inca de la aparitia suspiciunii de gripa aviara in Romania, scaderi drastice ale vanzarilor, comenzilor sau preturilor. Zona Muresului, insa, nu se confrunta cu astfel de probleme.

Crescatorii de pui si gaini ouatoare din judetul Mures nu au avut de suferit de pe urma aparitiei virusului gripei aviare. Vanzarile au ramas la acelasi nivel, iar preturile nu au iesit din marja celor normale pentru aceasta perioada. "Noi avem doar gaini, iar produsul il desfacem pe piata din judetul Mures.

O cantitate nesemnificativa vindem si in Cluj, dar din cele peste 21.000 de oua pe zi, doar cateva sute merg spre Cluj. Noi nu avem stocuri de oua, le-am vandut pe toate. De fapt, nici nu putem face fata comenzilor.

Gripa aviara nu ne-a afectat vanzarile si nu i-a afectat nici pe clientii nostri, care ne sunt fideli si stiu ca ouale nu sunt infectate", ne-a declarat Vasile Duma, administratorul fermei SC Silvaur IMPEX SRL din Iernut.

Mai mult decat atat, administratorul fermei ne-a marturisit ca deja s-au demarat investitiile pentru instalarea unei statii de sortare a oualor, conform Ordonantei 145/2005. "Investitia a fost in valoare de 60.000 de euro, iar statia va fi gata in doua saptamani.

In afara de nivelul pretului, care a crescut, asa cum era de asteptat in aceasta perioada, care e cea mai buna pentru noi, preturile nu au suferit nici un fel de modificari", a explicat Vasile Duma.

Efectul virusului nu a fost resimtit la ferma din Iernut, iar administratorul spera ca nici pe viitor sa nu fie, intrucat aceasta ar insemna o pierdere foarte mare, mai ales dupa investitia realizata.

Nici un fel de probleme

Nici firma Evida SRL din Iernut nu a avut de suferit de pe urma virusului. "Gripa exista in sud, e departe de noi.

Comenzile au ramas aceleasi, clientii din Targu Mures si Campia Turzii nu au manifestat retineri in a cumpara produsele noastre, iar preturile sunt aproximativ la acelasi nivel cu cele din anii trecuti, aceasta perioada dinainte de sarbatori fiind cea mai profitabila pentru noi", ne-a declarat Ovidiu Hentes, administratorul Evida SRL Iernut.

Acesta a mai precizat ca nu se vor efectua investitii in vederea achizitionarii unei statii de sortare, intrucat ferma are doar 3.000 de gaini ouatoare, iar posibilitatile financiare sunt prea mici.

Ionel Ranja, proprietarul a doua ferme de gaini ouatoare, sustine ca fermele sunt verificate periodic de catre cei de la Directia Sanitar-Veterinara, iar pasarile si ouale nu pot fi purtatoare de virusi. "Mai ales ca sunt si doctor veterinar, va pot asigura ca nu exista nici un fel de probleme.

La una din ferme, SC Agroprodal SRL, din comuna Vatava, am 6.000 de pasari, iar la ce-a de-a doua, SC Rivet Med SRL, am 3.600 de pasari, dar nu am nici un fel de probleme. Iar o statie de sortare a produselor va fi achizitionata in cel mai scurt timp, una pentru ambele ferme", ne-a declarat Ionel Ranja.