Nu purtati bijuterii scumpe si telefoane mobile la vedere si nu circulati pe alei intunecate. Aceasta este recomandarea adresata iesenilor de catre politisti.

Ieri, la sediul Politiei Municipale, sefii Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) au prezentat rezultatele unui studiu al fenomenului infractional la Iasi, realizat pe statistica talhariilor raportate la Politie.

Fata de primele 9 luni ale anului 2004, cand au fost inregistrate 127 de talharii, anul acesta numarul acestora a crescut la 232.

Seful IJP, comisarul sef Gheorghi Plai, a declarat ca "fenomenul infractional a crescut vertiginos in acest an, cresterea datorandu-se faptului ca anul trecut unii politisti refuzau sa inregistreze plangerile cetatenilor".

Anul acesta, a crescut si numarul infractiunilor solutionate fata de anul trecut, de la 87 la 165. Numarul persoanelor cercetate a fost de 266 in 2005, fata de 145 anul trecut.

Atacuri in plina strada

In ce priveste clasificarea dupa locul in care sunt comise acestea, 154 de talharii au avut loc in spatii deschise (strazi, alei), iar 42 in spatii inchise (scara blocului, lift). Cele mai periculoase zone din oras sunt zona Garii, Podu-Ros, Nicolina, bld. Nicolae Iorga, Rapa Galbena, pasarela Nicolina, pasarela Alexandru, zona Bazarului.

Talharii smulg de regula bunurile victimelor, lantisoarele, telefoanele mobile, posetele. In 161 de cazuri, talharii au smuls pur si simplu bunurile, in 21 de cazuri au folosit amenintarea verbala, in 7 s-au folosit de amenintarea cu cutitul sau au uzat de spray paralizant, iar in 4 cazuri au apelat la violenta fizica.

In 45 % din cazuri, atentia agresorilor a fost atrasa de bijuteriile si telefoanele victimelor.

Portret: someri si fara educatie

Jumatate din talhari sunt minori, iar 26% au varsta sub 16 ani. In clasificarea in functie de varsta, 13 agresori au sub 14 ani, 25 - varste intre 15 si 16 ani, 39 - intre 17 si 18 ani, 52 - 19 si 25 de ani, 13 - 26 si 40 de ani.

Talharii provin in general din mediul persoanelor care nu au studii si un loc stabil de munca. Doar 2 agresori prinsi de politie au un loc de munca, 44 sunt inca elevi, iar 96 nu lucreaza nicaieri.

Doar 7 urmeaza sau au absolvit cursurile unui liceu, 28 au incheiat o scoala profesionala, 81 au terminat opt clase, 16 au doar scoala primara, iar zece sunt analfabeti.

Ochite sunt femeile

Cele mai expuse victime ale infractiunilor de talharie sunt femeile, 123 dintre acestea fiind agresate pentru a li se fura bunurile, iar 73 sunt barbati care au fost batuti pentru a li se lua portofelul cu bani.

Pe criterii de varsta, sunt "ochite" femeile cu varsta cuprinsa intre 19 si 40 de ani, care poarta in special bijuterii scumpe la vedere.

La tara se intra in casa

Fenomenul infractional este diferit in mediul rural, unde talhariile sunt mai rar intalnite, doar 24 fiind raportate in comunele din judet. In 24 % din cazuri, talharii au intrat in locuinta victimelor, folosind obiecte contondente pentru a le ameninta (cutit, topor).

In general, in mediul rural cad victime in mod special barbatii care consuma bauturi alcoolice si care scot banii la vedere in baruri.

Doar 30% au ajuns dupa gratii

Politistii se pling ca talharii prinsi pe strazi nu au ajuns in arest, judecatorii aratand clementa in aceste cazuri. Potrivit statisticilor Politiei, doar 30% din talharii prinsi de Politie au fost arestati. Din 236 de persoane acuzate de talharie, doar 71 au ajuns in arestul Politiei.

Pe categorii de varsta, doar unul din talharii cu varsta intre 14 si 16 ani a fost arestat, iar intr-un caz de talharie urmat de moartea victimei, judecatorii au decis cercetarea in stare de libertate.

In cazul infractorilor cu varste cuprinse intre 16 si 18 ani, din 73 de persoane, judecatorii au emis mandate pentru 24 de persoane, iar in cazul celor cu varste de peste 18 ani, din 115 persoane, au intrat in arest 46.

Pentru a reduce numarul talhariilor, sefii Politiei vor creste numarul patrulelor de pe strazile orasului, odata cu angajarea de noi agenti de ordine publica. In noiembrie, vor fi scoase la concurs 28 de posturi de agenti, iar in luna ianuarie alte 50.

De asemenea, IJP va primi autoturisme de patrulare, din cele 5.000 care vor fi achizitionate la nivel national.

Specimen prins chiar in fata redactiei "Flacara Iasului"

La numai cateva ore de la conferinta de presa de la Politie, pe soseaua Nationala, in fata redactiei "Flacara Iasului", in jurul orei 15, un tanar de 19 ani a fost agresat chiar in timp ce vorbea la telefonul mobil cu mama sa.

"Mergeam pe strada in momentul in care a venit in spatele meu, am simtit o lovitura puternica in cap si cineva mi-a smuls telefonul si a luat-o la fuga", a povestit acesta. Baiatul a strigat dupa ajutor, iar doi tineri, aflati pe trotuar, au fugit dupa agresor si l-au prins.

Bogdan Vartici, de 19 ani, a aruncat telefonul pe strada in momentul in care a fost ajuns din urma, spunand ca nu a luat nici un telefon si nu are nimeni nici o dovada. "Mi-au smuls lantul de la gat, unui prieten i-au smuls mobilul, hotii astia trebuie sa ajunga la inchisoare", a spus unul din tinerii care l-au imobilizat pe agresor.

Bogdan Vartici a fost ridicat de o patrula de Politie, iar cazul se afla in cercetari.