Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins cererea de stramutare a cauzei depusa de fostul sef al Complexului de Vinificatie "Jidvei", Toader Ignat, judecat pentru inregistrarea fara drept a unor denumiri de vinuri.

Magistratii instantei supreme au apreciat ca motivele formulate de catre Toader Ignat, potrivit carora judecatorii din Alba ar putea fi subiectivi in solutionarea procesului sau, nu sunt intemeiate.

In urma respingerii cererii de stramutare, apelul declarat de catre Ignat impotriva sentintei de condamnare la 10 ani inchisoare pronuntata de Tribunal, se va judeca in continuare la Curtea de Apel Alba Iulia, cu urmatorul termen in 15 noiembrie.

Instanta de fond, Tribunalul Alba, l-a condamnat pe Toader Ignat la 10 ani inchisoare si l-a obligat la despagubiri de aproximativ 36 miliarde lei fata de SC "Jidvei" SRL - Filiala Alba.

Fostul sef al Complexului de vinificatie "Jidvei" a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, fiind acuzat de delapidare si inregistrarea fara drept, pe numele firmei pe care o patrona - SC "Stoian Ignat" SRL Capalna de Jos - a denumirii vinurilor "Romantine" si "Gewurztraminer".

De fapt, printr-o cerere inregistrata la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, Ignat a incercat sa preia pe firma sa toate denumirile sub care se comercializau vinuri de Jidvei, la numai o luna si 18 zile de la privatizarea firmei.

OSIM a aprobat inregistrarea denumirilor doar pentru cele doua produse mentionate, pe care SC "Jidvei" SRL - Filiala Alba, a fost obligata sa le retraga de pe piata, inregistrand pagube de circa 27 miliarde lei, pana cand Tribunalul si Curtea de Apel Bucuresti au dispus anularea inregistrarilor.

In fata judecatorilor, Toader Ignat se declara nevinovat, sustinand ca nu i se respecta dreptul elementar la aparare.