Conducerea Primariei orasului Ludus (judetul Mures) refuza sa plateasca despagubirile stabilite in instanta pentru familia lui Francisc Opris, care a fost expropriata abuziv de comunisti.

Mai mult, administratia locala a atacat in instanta demersurile de punere in executare a sentintei prin care membrii familiei erau indreptatiti sa primeasca de la Statul Roman despagubiri in valoare de peste 1,5 miliarde lei.

Astfel, conducerea Primariei a depus la Judecatoria Ludus o contestatie la poprirea infiintata de Francisc Opris pe conturile SC "Zaharul Ludus" SA. "Nu putem fi obligati la plata acestor despagubiri atata timp cat Legea 10/2001 nu prevede acest lucru. Obligatia de plata a acestor sume revine fondului "Proprietatea"", a declarat primarul orasului, social-democratul Ovidiu Dancu.

El a adaugat ca in bugetul local nu sunt prevazute sume cu aceasta destinatie, drept pentru care solicita desfiintarea popririi pusa de executorul angajat de familia Opris pe conturile SC "Zaharul" SA Ludus, unul dintre cei mai mari platitori de taxe si impozite din oras. Primarul a mai spus ca acuzatiile care se aduc administratiei locale sunt nefondate.

Nemultumiti de atitudinea autoritatilor locale, membrii familiei Opris ii acuza pe primarul si secretarul Primariei de rea-credinta. Acestia fac dezvaluiri in legatura cu asa-zise "atentii" acordate secretarului Laurean Turdean, care le-ar fi sugerat sa fie atenti si cu primarul Dancu.

"Consider contestatia promovata ca fiind introdusa cu totala rea-credinta, motiv pentru care solicit obligarea debitoarei contestatoare la plata de despagubiri intr-un cuantum care sa reprezinte masura pagubei provocate subsemnatului prin interzicerea executarii, precum si la plata unei amenzi", a mentionat Francisc Opris in intampinarea depusa in instanta.

La randul ei, sotia acestuia, Maria, s-a hotarat sa apeleze si la procurorii Anticoruptie din Targu-Mures. Acestia din urma au refuzat, insa, sa ii inregistreze plangerea si au trimis-o la Parchetul de pe langa Judecatoria Ludus.

"Mi-au spus ca ei nu au timp de asa ceva pentru ca se ocupa de marea coruptie", a spus Maria Opris. Mai mult, potrivit spuselor acesteia, secretarul Primariei, Laurean Turdean, i-a cerut sa ii vanda, fara a plati nici un leu, un teren de garaj, garantandu-le, astfel, ca vor primi restul suprafetei de pamant care li se cuvine.

Totodata, femeia a spus ca aceasta tranzactie a survenit la scurt timp dupa ce, sperand ca va scapa de piedicile puse de administratia locala, familia a donat o alta parcela de teren Primariei.

Pentru a ascunde intelegerea, Laurean Turdean a incheiat cu sotii Opris un contract de vanzare-cumparare pentru terenul primit de la acestia.

Cu toate acestea, pretul stipulat in document, de un milion de lei, tradeaza faptul ca terenul a fost primit drept cadou, si aceasta deoarece, in aceeasi perioada si pentru parcele situate in aceeasi zona si cu suprafete egale, familia Opris incasase de la alte persoane sume de pana la 20 de ori mai mari.

Nu in ultimul rand, sotii Opris reclama faptul ca Primaria a pretins impozite si taxe atat de la persoanele care ocupa abuziv terenul familiei, cat si de la proprietarii de drept.