Iulius Mall este un respectabil serele care functioneaza din noiembrie 1992. Potrivit site-ului Ministerului Finantelor, Iulius se ocupa de "Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare". Pana aici toate bune si frumoase.

Asa dupa cum bine stiti GAZETA de Cluj si Buna Ziua Ardeal v-au prezentat pe larg intregul demers al licitatiei organizate de Consiliul Judetean Cluj, in ceea ce priveste darea in concesiune a terenului de la Parcul Est (Univers T).

GAZETA v-a prezentat si dedesubturile acestor licitatii. Pe intreaga derulare a licitatiei GAZETA a prezentat doar faptele, fiind singura publicatie care a intrat in posesia Caietului de sarcini si a vorbit in cunostinta de cauza.

Iulius Mall - firma care intentioneaza sa construiasca la Cluj un mall pe terenul de la Univers T - are cu totul alte conceptii despre ceea ce insemana adevar. Astfel, cu numai cateva zile inaintea aparitiei materialului de mai jos Iulius Mall a cerut GAZETEI un material publicitar. Apoi, dupa aparitia materialului de mai jos, Iulius Mall s-a razgandit brusc.

Culmea este ca materialul cu pricina nu a fost deloc unul nefavorabil pentru Iulius Grup. Mai mult, el prezenta de fapt doar situatia existenta la cele doua licitatii organizate de Consiliul Judetean Cluj. Iulius Grup insa s-a facut foc si para. Cu alte cuvinte, daca nu jucati cum va cantam noi, ne luam jucariile si plecam.

Ei bine, Iulius Grup ia-ti jucariile si te du! GAZETA nu e santajabila!

Ce a deranjat pe Iulius Mall GAZETA de Cluj, nr. 185, 5-11 decembrie 2005

Suspiciuni la licitatii

Telenovela licitatiilor continua. In cursul saptamanii trecute reprezentantii Consiliului Judetean (CJ) au deschis plicurile cu ofertele aferente a doua licitatii extrem de controversate& cea de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie "Leon Daniello" si cea de la Univers T. GAZETA v-a informat pe larg despre aceste doua terenuri care urmeaza a fi concesionate. Deschiderea plicurilor cu oferte a fost una cu cantec.

Ofertele de la cele doua licitatii nu au fost facute publice asa cum de obicei se intampla, existand astfel posibilitatea modificarii ofertelor si, mai mult, la licitatia aferenta terenului din Parcul Est (Univers T), nu s-au citit firmele care au cumparat caietul de sarcini.

Cu toate ca reprezentatul firmei SC South –East Euromentor SRL, care a depus o oferta pentru terenul de la Univers T, a solicitat ca oferta sa se faca publica, comisia a refuzat acest lucru. Mai mult de atat, unul dintre membrii comisiei s-a aratat indignat de faptul de acesta a solicitat acest lucru si de faptul ca i-ar acuza de frauda.

Insa avand in vedere faptul ca ofertele sunt tinute secret, se poate banui orice. Rezultatele licitatiilor se vor afla la finele acestei saptamani.

Doi pentru mall

Al doilea teren scos la licitatie de CJ este cel din perimetrul Parcului Est, cartier Gheorgheni -langa Un"vers T. Suprafata respectivului teren este de 68.430 mp. Documentatia pentru ofertanti a costat 17 milioane lei vechi, iar garantia pentru participare la licitatie a fost in valoare de 200.000 euro.

Documentatia a fost achizitionata de 10 firme, dar oferte au depus doar doua dintre acestea. Asa cum GAZETA anticipa, unul dintre ofertanti este S.C. Julius Group SRL, din Iasi.

Ii atentionam pe cei de la Consiliu Judetean de faptul ca firma din Iasi este Iulius Group si nu Iulius Grup, asa cum apare pe lista oficiala de la CJ, societatea Iulius Grup nici macar nu figureaza pe site-ul Ministtrului de Finante. Cealalta societate care a depus o oferta pentru terenul de la Univers T este SC South East Euromentor SRL.

Consiliu Judetean, actionar unic la SC Univers T intentioneaza sa se ascocieze in vederea realizarii in Parcul de Est a unui complex multifunctional de tip Mall compus din spatii comerciale, complex cultural sportiv, alimentatie publica, spatii verzi, garage, drumuri, alei etc, perioada propusa pentru asociere fiind de 49 de ani.

Criteriile de calificare pentru licitatie sunt cele obisnuite si tin de domeniul economico-financiar. GAZETA a intrat in posesia documentatiei privitoare la licitatia de la Parcul de Est, iar supriza acesta era incompleta si chiar aberanta.

In interiorul documentatiei nu era nici macar un cuvintel sau macar un desen referitor la fisa tehnica a zonei. Dupa achizitionarea caietului de sarcini care avea multe lipsuri pe adresa cumparatorilor au sosit fel de fel d ecompletari si erate la caietul d esarcini. Inclusiv fisa tehnica.

Mai mult de atat, ultimul plic sosit pe adresa cumparatorilor a sosit in data de 2.12.2005 si prin el se anunta ca deshiderea plicurilor va ave aloc in data de 30.11.2005, ora 15.00. Mari specialisti la CJ.

Nicoara stie!

In ciuda faptului ca in anunturile de licitatie nu se specifica viitoarea destinatie a terenurilor si in ciuda faptului ca de abia s-au deschis plicurile cu oferte presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara, stie deja ce se va construi.

"Pe terenul din Gheorgheni se va construi un mall, iar pe cel aflat in incinta spitalului se va construi in primul rand un parking in valoare de aproximativ 4 milioane de euro si probabil, magazine, farmacie sau cabinete medicale, asta intrucat dintr-un parking investitorul nu isi va putea amortiza investitia", a spus Nicoara.

"Eu nu m-am ocupat personal de aceste licitatii, tocmai pentru a nu crea discutii ca as avea vreun interes", a incheiat Marius Nicoara. Discutia cu presedintele CJ ridica insa multe semne de intrebare.

In primul rand, daca deja se stie ce se doreste a se construi pe terenurile respective, de ce acest lucru nu este specificat in anunturile de licitatie? Apoi, de unde se stie ca vor exista ofertanti pentru asemenea destinatii? De asemenea, ce se va intampla daca la licitatie se prezinta un investitor decis sa contruiasca in Gheorgheni un teren de golf sau in curtea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie un parc de distractii?!

Potrivit site-ului Ministerului Finatelor, firma Iulius Group avea in anul 2003 o cifra de afaceri de 126, 251 miliarde lei vechi si un profit de 3,5 miliarde lei vechi. Anul trecut aceeasi firma a avut o cifra de afaceri de 152 miliarde lei vechi si un profit de 4,5 .081.617 mii lei.

In ceea ce priveste cea de a doua firma care a depus oferta pentru concesionarea terenului de la Univers T, SC South-Est Euromentor SRL, din Cluj-Napoca, acesta avea in anul 2003 o cifra de afaceri de 260,3 milioane lei vechi si un profit de 169,6 mlioane lei vechi.

In 2004 South-Est Euromentor a avut o cifra de afaceri de 47,9 miliarde lei vechi si un profit de 45, 7 miliarde lei vechi. Firma SC Nisco Investment SRL care doreste concesionarea terenului din curtea Spitalului de Pneumoftiziologie avea in 2003 o cifra de afaceri de 3, 7 miliarde lei vechi si un profit de 187, 3 milioane lei.

Cifra de afaceri in anul 2004 a firmei SC Nisco Investment era de 66,4 miliarde lei vechi la un profit de 20,08 miliarde lei vechi.

Firma SC Eurocontact a inregistrat in anul 2003 o cfra de afaceri de 250, 04 milioane lei vechi si a suferit pierderi de 771,1 milioane lei vechi, iar in anul 2004 aceeasi firma avea o cifra de afaceri de 11,7 milioane lei vechi si un profit de 40,8 miliarde lei vechi.

Corespondenta dintre GAZETA si Iulius Grup – prin agentie

Iulius Grup

Ai atasata comanda pentru Iulius Mall. Clientul imi da banii in avans, deci ti-i voi da si eu la fel. Programarile exacte ale aparitiilor se stabilesc ulterior, in sensul ca le astept si eu dintr-un moment in altul.

Comanda catre Gazeta de Cluj& timbru policromie pagina 1

Iulius Grup

"Dragii mei, din motive obiective si la solicitarea clientului va rugam sa considerati anulate toate comenzile pentru clientul Iulius Mall. Ne cerem scuze pentru inconvenientele cauzate si va multumim pentru intelegere."