Doi escroci constanteni, dupa ce au tras o teapa de peste 200.000 USD unei banci, au incercat sa preia lucrarile pentru tronsonul de autostrada Agigea – Cernavoda, nestiind ca de fapt, la randul lor, vor fi victimele unei inselatorii puse la cale de un consilier guvernamental al fostului Cabinet Nastase.

Astfel, pentru preluarea tronsonului in cauza, constantenii au dat spaga cei 200.000 USD luati pe cai neortodoxe de la banca si s-au ales, culmea ironiei, cu… o bucata de hartie fara valoare. In vara anului 2001, A. Iasar, folosindu-se de o serie de acte false, a ridicat de la Trezoreria Constanta documente cu regim special in numele unei societati comerciale locale.

Dupa care, cel in cauza a eliberat facturile si documentele respective pe piata pentru a putea justifica o activitate comerciala intensa cu ele. De aceasta justificare, cat si de alte falsuri, s-a folosit la Sucursala Constanta a Bancii Romanesti in vederea obtinerii a 12 credite de trezorerie in valoare totala de 240.000 USD. A.

Iasar nu a fost de fapt decat o mica veriga a unui lant intreg de escrocherii. Pentru obtinerea acestor credite, Banca Romaneasca a primit garantii, constand in file CEC, din partea unor societati comerciale, care s-au dovedit a fi inexistente, in spatele lor aflandu-se cunoscutul escroc de afaceri Doru Codereanu, condamnat de nenumarate ori pentru astfel de actiuni.

Intr-un final, fara a se justifica o astfel de tranzactie ca fiind urmarea unui serviciu efectuat, banii in cauza au fost virati in contul societatii SC Sellprod SRL, apartinand lui Cornel Marcu. Vazut cu banii in cont, Marcu a manifestat interes pentru obtinerea contractului de finantare a lucrarilor de la Autostrada Cernavoda – Agigea, contract in valoare de peste 100 milioane euro.

Cum o firma de apartament, asa cu e si Sellprod, nu ar fi putut obtine un astfel de contract, un „binevoitor" bucurestean l-a instiintat ca ar putea obtine si el un astfel de contract daca e atent cu cine trebuie, mai exact cu inalti functionari din diverse ministere.

Dispunand de ceva capital preluat fara efort de la Banca Romaneasca, Cornel Marcu a hotarat sa dea curs „sfaturilor" primite. Astfel, acesta a fost pus in legatura cu Eugen Voineagu, pe vremea aceea director al Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului Constanta.

Dosarul a ajuns pe masa DNA

La randul sau, Eugen Voineagu i-a facut legatura lui Marcu cu fostul consilier guvernamental in Cabinetul Nastase, Liana Stela Iacob. Cei doi au convenit ca Liana Iacob va trimite un sofer care va prelua „atentia" de 100.000 USD, suma pe care o va redirectiona catre inalti functionari de la ministere cheie.

Dupa acest moment, Cornel Marcu s-a intalnit cu o persoana care s-a prezentat a fi reprezentant al Directiei Nationale a Drumurilor si Podurilor, cu care a semnat contractul de obtinere a proiectului tronsonului de autostrada Cernavoda – Agigea. In urma semnarii, Marcu a mai achitat o „mica atentie", in valoare tot de 100.000 USD.

Dorind sa afle probabil ce se va intampla in continuare si cum va primi banii pentru finantarea proiectului, Marcu a contactat Directia Nationala a Drumurilor. Stupoare! Persoana cu care a semnat contractul nu numai ca nu exista in cadrul institutiei respective, dar contractul in cauza avea si are doar valoare de maculatura, fiind in realitate un fals.

S-a dovedit in final ca toata inselatoria a fost pusa la cale de consilierul guvernamental Liana Iacob. Dosarul, finalizat de politistii constanteni, se afla in acest moment in mainile procurorilor din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie. Acuzatiile pentru care sunt cercetati cei in cauza sunt dintre cele mai diverse, in fata lor ar pali, cu siguranta, multe retele de tip mafiot.