Rosia Montana, 18 decembrie 2005 – Alburnus Maior a luat la cunostinta faptul ca Gabriel Resources incearca sa cumpere sprijinul ONG-urilor pentru un Plan Socio-Economic ce va fi parte integranta din studiul de impact asupra mediului pentru proiectul de extragere a aurului de la Rosia Montana.

In cadrul acestor intalniri, Gabriel Resources incearca sa convinga ONG-urile ca sprijinul lor pentru Planul Socio-Economic le va aduce mai tarziu finantare pentru proiectele lor.

Gabriel Resources (TSX: GBU) este o companie miniera canadiana de mica dimensiune, limitata financiar si neexperimentata care intentioneaza sa stramute localnicii din Rosia Montana pentru a realiza cea mai mare mina de aur de suprafata din Europa. Compania miniera Newmont (NTSE: NEM) detine 18.8% din actiunile Gabriel Resources. Inca de la inceputul sau, acest aranjament a fost asaltat de scandaluri, probleme operationale si opozitie vehementa pe plan local, national si international. Potrivit unor sondaje de opinie (realizate de catre ZIUA, OTV), procentul cetatenilor romani care se opun proiectului Gabriel variaza intre 95% si 98%.

Conform declaratiei lui Dan Craioveanu de la ‘Strawberry Net’, o organizatie non-guvernamentala (ONG) care a luat recent parte la o asemenea intalnire cu reprezentantii Gabriel, cea mai mare parte a discutiilor a fost directionata spre opozantii proiectului: "Gabriel a facut acuzatii agresive la adresa opozantilor proiectului, in special impotriva Alburnus Maior; pretinzand ca sunt nazisti, ca au mai multi bani decat isi poate cineva imagina si corup judecatori."

Acuzele au fost indreptate si spre Academia Romana si ziarul ‘Ziua’.

Dan Craioveanu a afirmat de asemenea ca in timpul acestor intalniri Gabriel incearca sa convinga ONG-urile sa comenteze pe marginea planului socio-economic al proiectului, sub rezerva unui contract de confidentialitate.

In schimb, aceste organizatii ar deveni pe viitor "ghizi locali" pentru un proiect de dezvoltare in zona Rosia Montana finantat de Gabriel. Conform Gabriel, intreg studiul de impact asupra mediului va fi supus dezbaterii publice la sfarsitul lui martie 2006.

"A fost de asemenea foarte ingrijorator de vazut cum Gabriel ameninta pe fata ONG-urile, pretinzand ca daca sunt impotriva proiectului minier de la Rosia Montana inseamna ca sunt impotriva dezvoltarii. Cum poate cineva sa numeasca "dezvoltare" un proiect care implica distrugerea a 4 munti, 2 vai, vestigii arheologice unice, o comunitate cu 10 biserici si cimitirele lor si toate acestea pentru o mina care ar folosi in total 200.000 tone de cianura?", comenteaza Dan Craioveanu.

"Ei creeaza o falsa imagine de companie miniera responsabila, insa tot ceea ce urmaresc este sprijin pentru proiectul lor murdar, chiar si daca trebuie sa il cumpere. Si daca nu reusesc sa cumpere ONG-uri, atunci vor incerca sa-si infiinteze ei unele!" spune Eugen David, Presedinte al Alburnus Maior.

* * *

Pentru mai multe informatii va rugam contactati: Dan Craioveanu la 0788 416 409 si Alburnus Maior la 0740 342 104