O liceana din Sibiu a fost obligata sa isi semneze propriul transfer din cadrul Colegiului National „Andrei Saguna" pentru ca a pozat intr-o revista pentru tineri, revista recunoscuta in intreaga lume.

In ciuda protestelor colegilor ei si a rugamintilor familiei fetei, directoarea Colegiului National nu s-a lasat induplecata si s-a aratat indignata de faptul ca presa a asociat numele tinerei sibience cu cel al Colegiului „Andrei Saguna". In care, cu aprobarea directoarei, au loc selectii de modeling.

Sistemul de invatamant e intr-o continua fierbere. In timp ce in Capitala, elevele sunt injunghiate in birourile directorilor, iar violenta face ravagii in scolile din toata tara, la Sibiu, fetele de liceu sunt eliminate din scoala pentru ca indraznesc sa pozeze in reviste destinate tinerilor.

Acest lucru i s-a intamplat unei fete de 17 ani din Sibiu. Pentru a-i proteja identitatea si a o feri, pe cat posibil, de reprosurile nedrepte, ZIARUL de Sibiu a decis sa ascunda identitatea fetei sub pseudonimul Sandra Maier.

Inceputuri promitatoare

Sandra Maier este eleva in clasa a XI-a si, pana acum trei saptamani, invata la Colegiul Pedagogic „Andrei Saguna", sectia germana-engleza. Note bune si aprecieri din partea profesorilor.

In plus, Sandra putea fi mandra si pentru faptul ca, in urma unei intamplari, a ajuns pe coperta uneia dintre cele mai apreciate reviste pentru tineri – FHM.

Drumul pana pe coperta celebrei reviste a inceput din vara acestui an, cand un fotograf amator a ramas impresionat de naturaletea si pofta de viata a tinerei, de expresia vie a fetei ei si i-a propus sa pozeze. Sandra lucra pe atunci la o terasa din centrul orasului, pentru a castiga un ban pe perioada vacantei de vara.

Pozele facute in vara i-au convins pe cei de la FHM ca Sandra Maier merita un pictorial in paginile revistei, revista ce are editii locale in nu mai putin de opt tari. Drumul spre o cariera de manechin era ca si deschis. In paralel cu orele de curs.

Succes innoroiat

Performanta pe care Sandra a atins-o a transformat-o intr-o mica vedeta si la Sibiu, astfel ca presa locala i-a acordat atentie. Prejudecatile unora dintre sibieni au culminat, insa, cu amenintarile cu exmatricularea din partea conducerii liceului unde tanara invata.

Directoarea Colegiului National „Andrei Saguna", Elena Vlad, s-a facut „foc si para", pe motiv ca numele fetei ajunsa celebra a fost asociat cu numele Colegiului. Iar prima masura pe care a luat-o a fost aceea de a o ameninta pe fata.

„Daca nu iti depui cererea si nu te muti in trei zile, vei fi exmatriculata, fara drept de a te mai inscrie la vreun alt liceu de acest profil din tara. Strici imaginea liceului", a amenintat-o directoarea Colegiului. Constransa de imprejurari, fata a fost obligata sa se transfere in urma ultimatumului dat.

A incercat la mai multe licee din oras, insa nici unul nu a acceptat-o. „Da, am avut o astfel de cerere, insa nu am acceptat-o deoarece clasele noastre sunt complete. Iar transferurile se fac in vacantele intersemestriale, nu in cursul semestrului", sustine Dorina Lupu, directoarea Colegiului National "Octavin Goga".

Cu chiu cu vai, in cele din urma, cererea de transfer a fost primita la un alt liceu, de profil real. Conducerea Colegiului Pedagogic sustine ca un transfer se poate efectua in cursul semstrului la cererea personala a elevului, si daca liceul la care doreste sa se transfere accepta cererea.

Transferul nu a fost deloc o bucurie pentru Sandra Maier. Trecerea de la un liceu bun, de la o clasa cu profil engleza-germana, la unul care nu are acest profil, a fost un adevarat soc pentru tanara eleva.

Prejudecati false

Toata povestea a pornit de la un articol aparut in presa sibiana, in care numele elevei era legat de cel al Colegiului. „Ne-a deranjat foarte mult acest lucru deoarece a atins prestigiul scolii. Noi oferim un model de dascal, nu model de goliciune.

Noi formam cadre care vor forma la randul lor copiii, iar pentru aceasta meserie este nevoie de seriozitate, etica, morala, meseria de top model nu are nimic de-a face cu cea de dascal", a completat Eleva Vald.

Argumentele directoarei nu stau in picioare. Daca modelingul nu are nimic de-a face cu „dascalimea", se pare ca „dascalimea" are ceva de-a face cu modelingul. Acest lucru il dovedeste faptul ca nu mai departe de inceputul lunii noiembrie, in Sala Festiva a liceului, a avut loc o preselectie initiata de o agentie de modeling.

Pe fluturasul care a fost distribuit prin Sibiu, apareau doua fete tinere, eleve ale acestui liceu. Prin urmare, mai exista eleve ale acestui liceu care pozeaza.

Exmatriculare cu fata de transfer

Directoarea Elena Vlad sustine ca Sandra Maier a depus cererea de transfer de buna voie, iar Consiliul Profesoral si cel Administrativ au fost de acord ca aceasta sa se transfere.

Faptul ca a pozat pentru FHM si a afirmat ca nu vrea sa devina un cadru didactic in viitor au fost motive foarte puternice pentru conducerea liceului de a accepta „cererea". „Fata nu poate sa preia o sarcina pedagogica. Ea trebuie sa predea copiiilor si sa aiba o anumita tinuta in fata elevilor", a mai declarat Elena Vlad.

Dar mama fetei are alta varianta. A fost chemata la scoala unde i s-a cerut sa isi transfere fata cat mai urgent. Incercarile de de a convinge directiunea sa revina asupra acestei decizii nu au avut nici un rezultat.

Singurul rezultat al acestor evenimente este acela ca Sandra nu mai este eleva la un liceu la care a intrat in urma sustinerii unor probe de aptitudini si a examenelor, loc obtinut prin munca proprie.

Miss Romania ia partea elevei

In ajutorul fetei a sarit si sibianca Cleopatra Popescu, desemnata Miss Romania, in 2002.

Cleopatra considera ca fetei i s-a facut o nedreptate si sustine ca institutiile de invatamant ar trebui sa impiedice alte lucruri grave care se intampla in scoli si care ajung in presa prin materiale filmate cu camere de la telefonul mobil. „Mie mi se pare o masura deplasata.

Conducerea liceului nu ar avea de ce sa o forteze sa plece pentru ca, cel putin din cate imi dau seama, nu a facut un lucru grav si nu a adus un prejudiciu institutiei", considera Miss Romania 2002. Cleopatra crede ca fetele care reusesc sa se impuna prin frumusetea lor trebuie admirate si sprijinite.

„Eu vad moda ca un hobby si cred ca daca poti sa faci mai mult cand esti tanar, trebuie sa continui si sa ai sprijinul celorlalti. Eu o felicit ca a ajuns sa pozeze intr-o revista importanta", mai spune Cleopatra.

De altfel, „frumoasa Romaniei" povesteste ca nu s-a confruntat cu probleme asemanatoare elevei de la Colegiul Pedagogic, in drumul ei spre celebritate. Miss Romania arata ca a reusit sa se impuna cu sprijinul prietenilor si cunoscutilor. „Eu nu am avut astfel de probleme cand eram in liceu sau la scoala.

Ba, mai mult, profesorii m-au sustinut si erau mandri de mine", mai spune Cleopatra.

Colegii o vor pe Sandra inapoi

Chiar daca a fost nevoita sa isi transfere fata la un alt liceu, chiar daca in momentul in care conducerea scolii a hotarat ca eleva sa se transfere, se pare ca directoarea nu era in scoala, chiar daca la alte licee din tara se intampla lucruri mult mai teribile intre minori, tanara vrea sa revina la fosta ei scoala.

Colegii de clasa de la Colegiul Pedagogic au rugat-o pe directoare sa o primeasca pe Sandra inapoi, dar au fost amenintati la randul lor cu exmatricularea.

Mama Sandrei nu vrea razboi. Ea spune ca intelege rolul directoarei, dar considera ca se putea gasi o alta rezolvare a situatiei. „Se putea recurge la o alta solutie, nu la transfer. Puteau sa-i scada nota la purtare, de exemplu", spune mama Sandrei.

De ani de zile revista FHM promoveaza tinere fete, dar, in nici un an, fetele nu au avut probleme la scoala din aceasta cauza. „Am fost cu ea la Bucuresti. A fost aleasa dintre alte o suta de fete. Am vrut sa ma conving ca nu face nimic indecent. Si totul a fost ok", adauga mama Sandrei.

O alta Margareta

Inspectorul scolar general adjunct Roberto Dietrich are cunostinta de acest caz. El crede ca nu este normal ca fata sa fie transferata, dar nu este de acord nici cu faptul ca fata a ales sa pozeze. „Este totusi minora. Si cred ca directoarea a procedat corect.

Am ramas totusi surprins de faptul ca a pozat, mai ales ca o cunosc personal. Probabil ca e mania Britney Spears, poate doreste sa se lanseze", spune Roberto Dietrich. Daca Sandra Maier a depus o cerere de transfer scrisa cu mana ei, asta inseamna ca fata a fost de acord, in opinia inspectorului, care da un exemplu din anii ’60.

„In anii ’60, Margareta Paslaru a avut probleme mari si a fost data afara din liceu", a amintit Roberto Dietrich.

„Daca a pozat intr-o postura indecenta, da, mi se pare normal sa fie astfel sanctionata. Doar nu a pozat in hainele cu care merge la scoala.

Aceasta hotarare s-a luat la nivelul scolii si este un mod de a o scoate dintr-un anturaj pe care l-ar putea influenta intr-un mod negativ", Paloma Petrescu, secretar de stat pentru invatamant preuniversitar