Compania "South-East Euromentor", controlata de omul de afaceri Arpad Paszkany, va contesta rezultatul licitatiei organizate de CJ Cluj pentru stabilirea firmei care va construi primul mall in municipiul resedinta de judet. Daca nu va obtine recalcularea punctajului, imputernicitii societatii, Florin Ciorca si Tudor Oniga, sustin ca sunt decisi sa apeleze la instantele de judecata.

Astfel, managerul companiei clujene, Arpad Paszkany, care este si patronul echipei de fotbal "CFR Ecomax", se va judeca cu presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara, cel care reprezinta legal institutia. Aceasta, desi Nicoara, care este si presedintele filialei PNL, nu a facut parte din comisia de licitatie.

Paszkany este unul dintre cei mai cunoscuti simpatizanti liberali din mediul de afaceri din judet. Initial, el a fost membru PNTCD, insa a plecat din acest partid impreuna ca actualul viceprimar Adrian Popa si cu fostul consilier local Tudor Oniga, in prezent angajat la una dintre firmele afaceristului.

Mare castigator al licitatiei organizate de CJ pentru concesionarea terenului pe care va fi ridicat primul mall din Cluj-Napoca este "Iulius Group" din Iasi. Aceasta societate este detinuta de omul de afaceri Iulian Dascalu, cel care a ridicat astfel de constructii in Iasi si Timisoara.

Reprezentantii companiei clujene sustin ca ar fi avut o oferta mai buna decat cea depusa de firma ieseana. Astfel, "South-East Euromentor" a oferit Consiliului Judetean 50 la suta din profitul brut, iar "Iulius Group" a oferit doar 25 la suta din profitul brut.

In plus, "South-East Euromentor" s-a angajat sa investeasca cel putin 70 de milioane de euro, in timp ce iesenii vor investi peste 45 de milioane de euro.

In schimb, "Iulius Mall" va plati o taxa de superficie, adica de utilizare a terenului, de 45.000 de euro lunar, in timp ce compania lui Paszkany a oferit doar 35.000 de euro.

Presedintele comisiei de licitatie, consilierul judetean PNL Ioan Petran, care este si directorul Inspectoratului Teritorial in Constructii, a spus, insa, ca noua din cei 11 membri ai comisiei au decis sa se asocieze cu iesenii pentru ca stiu ca un patron experimentat poate reduce in acte profitul companiei sale spre zero.

Florin Ciorca de la "South-East Euromentor" contesta acest argument. El a afirmat ca in planul de afaceri al firmei sale se prevedea ca profitul mediu anual al mall-ului ar fi fost de 12 milioane de euro, din care CJ ar fi obtinut jumatate.

El a adaugat ca suma pe care ar fi primit-o institutia intr-un an i-ar fi ajuns sa reabiliteze stradionul "Ion Moina", in conditiile in care valoarea lucrarilor la arena sportiva este estimata la sapte milioane de euro.

Radu Spanu - cheia afacerii

Ciorca a completat ca unul dintre amanuntele interesante se leaga de faptul ca in primavara acestui an, arhitectul-sef al Consiliului Judetean, Radu Spanu, a vizitat locul viitorului mall impreuna cu reprezentanti ai "Iulius Group". Mai mult, Spanu s-ar fi laudat ca va aduce "Iulius Mall" la Cluj-Napoca.

Tot reprezentantul "South East Euromentor" a mentionat ca firma din care face parte ar fi oferit cetatenilor o serie de facilitati, cum ar fi, de pilda, locuri de parcare pentru angajatii institutiilor publice, donatii facute diferitelor organizatii neguvernamentale din oras si carduri cu reduceri pentru studenti.

Totodata, reprezentantii companiei lui Paszkany contesta si modul in care a fost evaluata oferta financiara. Si anume, ei au calculat ca firma ar fi trebuit sa primeasca 110 puncte, in timp ce iesenii ar fi primit doar 55 de puncte. In realitate, "Iulius Group" a primit mai multe puncte decat "South East Euromentor".

Oniga a adaugat ca exista semne de intrebare legate de amanarile succesive prin care a fost intarziat rezultatul licitatiei, precum si faptul ca presedintele comisiei de licitatie a cumulat punctele date de fiecare membru in parte, in loc sa le ceara acestora sa isi exprime optiunea prin vot.