In municipiul Cluj-Napoca exista peste 100 de organizatii nonguvernamentale (ONG), care se ocupa cu diferite probleme ale societati secolului XI. Practic, nu exista nici un domeniu al activitatii umane care sa nu fie sustinut de un ONG.

Astfel, exista centre de reabilitare a tinerilor infractori, centre de sprijinire a diferitelor cauze, adaposturi pentru mame singure sau copii abandonati, reviste culturale sau ecologice, centre care organizeaza tabere internationale pentru copii cu diverse grade de handicap sau chiar asociatii care lupta impotriva alcoolului, drogurilor sau violentei

casnice de orice fel. Anul trecut, in baza Legii nr. 350/2005, 34 de ONG si opt asociatii sportive de masa si de performanta antidrog au "saracit" bugetul local cu suma de 15,517 miliarde de lei vechi.

GAZETA nu intentioneaza sa infiereze fenomenul ONG sau toate institutiile ONG din Cluj-Napoca, insa, uneori, in spatele dorintei de a face " bine" pe care o afiseaza un ONG se ascunde nepasare sau haos.

Conducerea unor institutii nonguvernamentale nu se poate lauda nici cu rezultate prea stralucite pe anul care a trecut si nici cu prea multe povesti cu happy-end.

Mai mult, cei care reprezinta o serie de ONG-uri nu stiu nici macar ce inseamna termenul de ONG, ce sa mai vorbim de suma de bani care au primit-o anul trecut din bugetul local al municipiului Cluj-Napoca.

ONG ca afacere

Potrivit Legii nr. 350/ 2005, orice ONG beneficiaza de finantare nerambursabila, adica de o alocatie financiara directa din fonduri publice, in vederea desfasurarii de catre persoane fizice sau juridice, fara scop patrimonial, al unor activitati nonprofit care sa contribuie la realizarea unor actiuni sau programe de interes public general, regional sau local.

Astfel, sumele primite anul trecut de ONG clujene se incadreaza intre 50 de milioane de lei vechi (Asociatia Pentru Europa Unita Eurosign) si 2 miliarde de lei vechi (Asociatia Pentru promovarea filmului romanesc).

Singura conditie pentru a putea participa la procedura privind atribuirea contractului de finantare nerambursabila din fonduri publice este ca solicitantii sa fie persoane fizice sau juridice fara scop patrimonial, asociatii, fundatii sau culte religioase constituite conform legii.

Intrucat administratia locala prea putin verifica activitatea unui ONG, functioneaza din plin vorba "daca esti baiat destept si ai oaresce pile, iti infiintezi un ONG si primaria te sustine financiar".

Vremuri cetoase

Pentru a verifica modul in care o serie de ONG clujene si-au administrat suma primita de la bugetul local in 2005, GAZETA a incercat sa contacteze telefonic, aleatoriu, cateva institutii nonguvernamentale.

Surpriza insa, unele nu raspundeau la telefonul institutiei indiferent de momentul zilei, iar altele nu figurau in baza de date a serviciului Romtelecom. Mare ajutor pentru clujeni, din moment ce acestia nici macar nu pot contacta ONG in cauza. Alocatiile din fondurile publice curg insa.

Pe langa poezia stiuta "pederost" cu " ONG nostru are ca scop…", am fost nevoiti sa apelam acelasi numar la nesfarsit: ba singura persona care stia ce se intampla in fundatie nu era de gasit, ba nu raspundea la telefon, ba raspundea si trebuia sa caute in arhiva suma de bani pe care ONG-ul pe care il reprezenta a primit-o in 2005.

GAZETA nu are intentia de a jigni pe nimeni, insa o suma rotunda si frumoasa de ordinul zecilor de milioane - primita cadou de la administratia locala - nu poate fi uitata atat de usor.

Lupta politica prin ONG

Exista insa si exceptii. La numarul de telefon al Asociatiei "Pro Iuventute" a raspuns consilierul local UDMR Molnos Lajos. Ca reprezentant al "Pro Iuventute" si in calitate de consilier local, acesta a stiut exact suma de bani pe care a primit-o organizatia sa in 2005.

"Asociatia pe care o reprezint a primit anul trecut suma de 90 de milioane de lei vechi pentru a trimite copii in tabere in Ungaria pentru a invata limba engleza. Anul acesta vom mai face o cerere pentru 2006 si chiar daca nu vom primi exact cat vom cere, sper ca vom putea sa ne desfasuram activitatea.

Trebuie sa va spun ca, atata timp cat fotoliul de primar a fost ocupat de Gheorghe Funar, Asociatia Pro Iuventute nu a primit nici un ban.

E adevarat ca intre noi doi era un razboi personal de care stie toata lumea, insa nu mi s-a parut corect ca cererea ONG pe care o reprezint sa nu fie nici macar discutata de catre comisia de evaluare a repartitiei banilor catre ONG.

S-ar putea ca Funar sa se fi razbunat pe mine prin intermediul ONG, dar acest lucru nu vreau sa-l comentez". Contactat telefonic, senatorul PRM Funar a declarat contrariul. "Domnul consilier vorbeste prostii. Asociatia sa a primit bani in fiecare an. Va rog chiar sa verificati in arhiva primariei, ca m-am saturat de acuzatii!".

Misterele ONG

Printre organizatiile nonguvernamentale contactate telefonic s-a numarat si Fundatia Prison Fellowship Romania. Potrivit datelor oferite de biroul mass media din cadrul Primariei Cluj-Napoca, fundatia a primit anul trecut un total de 1,8 miliarde lei vechi. Directorul fundatiei, Cornelia Azavoi, este insa in necunostinta de cauza.

"Sincer sa va spun, cred ca am primit undeva la 400 de milioane de lei vechi lunar. Dar de ce imi tot puneti asemenea intrebari, vreti sa faceti un reportaj prin telefon? Banii i-am gestionat in asa fel incat sa ajunga la toate cele sase centre administrate de catre fundatia noastra".

Un simplu calcul matematic demonstreaza ca Azavoi are impresia ca a primit mult mai multi bani decat i-au fost donati. Mai mult, in cererea redactata pentru a primi fonduri in 2005 figurau patru centre, pe cand Azavoi vorbeste de sase centre. Mister si aici…

Diferente inexplicabile

Urmatorul ONG apelat telefonic a fost Uniunea Scriitorilor Filiala Cluj, care, surprinzator, apare pe lista organizatiilor nonguvernamentale clujene care au beneficiat de alocatii bugetare, lista furnizata de Primaria Cluj-Napoca.

Ghinion si aici! Cu toate ca primaria a fost extrem de darnica, oferind Uniunii Scriitorilor o donatie de 650 de milioane de lei vechi, reprezentanta ONG in cauza nu stia nimic.

"ONG? Dar ce e acela ONG? Ahhh… in cazul acesta pot sa va spun ca am primit un miliard care s-a impartit egal intre revistele "Unirea" si "Steaua", Fondul Plastic si noi. In plus, Uniunea a mai primit ceva bani de la primarie pentru a efectua unele reparatii .

Noi suntem chiriasii primariei, asa ca am primit bani sa renovam sediul". Unde s-a pierdut diferenta de la 650 de milioane la 250 de milioane nu stie nimeni! In aceste conditii o serie de organizatii nonguvernamentale au devenit beneficiarele unor ajutoare de la stat, ajutoare de care insa putine ONG-uri sunt constiente.

De asemenea, ONG a devenit o afacere profitabila, organizatiile indepartandu-se considerabil de menirea pe care se presupune ca o au. Bineinteles insa, mai exista si exceptii.