Comisia social-culturala din cadrul CJ Mures restrictioneaza accesul la informatii publice. Membrii comisiei, impreuna cu presedintele CJ Lokodi Edita, l-au umilit pe directorul Ansamblului Artistic Profesionist Muresul.

Votarea segregarii etnice a institutiei culturale in plenul sedintei CJ din aceasta luna este pusa sub semnul intrebarii la Comisia social-culturala a amanat ieri verdictul sau, din cauza presiunii mass-media

Comisia social-culturala din cadrul Consiliului Judetean Mures a amanat ieri verdictul in ceea ce priveste divizarea Ansamblului Artistic Profesionist Muresul. Decizia a fost argumentata oficial prin insuficienta detaliilor privind activitatea institutiei culturale, care sa reiasa din documentul prezentat membrilor.

In realitate, membrii comisiei n-au vrut sa discute sub presiunea mass-media.

Demonstrand inca o data dispretul fata de informarea publica in privinta deciziilor administrative, membrii comisiei au ales sa incalce Regulamentul de organizare si functionare al CJ, precum si limita bunului simt, atat fata de directorul Ansamblului Muresul, Titi Boanta, cat si fata de mass-media.

Problema spinoasa

In sedinta de ieri a Comisiei de Cultura a CJ Mures trebuia analizata separarea din punct de vedere juridica a sectiei maghiare din cadrul Ansamblului Artistic Profesionist Muresul, urmand sa existe doua ansambluri. Lucrarile au debutat cu stangul, membrii fiind stanjeniti de prezenta mass-media.

Cu o zi inainte, consilierul judetean Lazar Ladariu condamna aceasta initiativa si cerea prezenta mass-media la dezbateri. Ieri a pledat pentru prezenta mass-media, insa a cerut ca presa sa paraseasca sala pana la luarea unei decizii.

El a fost secondat de presedintele comisiei, consilierul PSD, Letitia Iacob, care a cerut ca presa sa astepte afara "cateva minute". Aceasta perioada s-a transformat in aproape o ora, iar intre timp s-a luat decizia amanarii discutarii problemei Ansamblului Muresul.

Presedintele CJ Lokodi Edita, care avea doar statut de invitat al sedintei, a completat spectacolul inutil, trantind usa in nasul reporterilor, pentru ca apoi s-o incuie cu yala.

Mai mult, in tot acest timp, insusi directorul institutiei culturale a "beneficiat" de acelasi tratament, fiind pus in situatia de a trage cu urechea alaturi de ziaristi, la discutiile unor consilieri asupra activitatii institutiei pe care o conduce.

Directorul Titi Boanta a putut doar sa mai spuna ca isi va preciza pozitia daca va mai conta pentru cineva.

Preistoria democratiei

Regulamentul de organizare si functioanare al CJ Mures prevede ca sedintele comisiei de specialitate sunt "de regula" publice. De asemenea "comisia poate hotari daca unele sedinte sau dezbaterea unor puncte de pe ordinea de zi, se desfasoara cu usile inchise".

Ieri insa membrii comisiei au inchis usile, au decis amanarea dezbaterii unui punct de pe Ordinea de zi si apoi au votat pentru accesul mass-media. Cum a fost posibil ca o comisie de specialitate sa dezbata soarta unei institutii fara parerea directorului acesteia, a explicat chiar presedintele Letitia Iacob.

"Nimeni altcineva n-a mai fost invitat", a declarat Iacob. Aceasta a mai precizat ca votarea in plen a proiectului de hotarare privind divizarea Ansamblului este incerta, din cauza lipsei avizului primei comisii de specialitate care a dezbatut acest proiect.

"Directorul Titi Boanta a fost tinut pe hol pentru ca nimeni nu a mai fost invitat. Decizia amanarii s-a discutat si votat, fiind argumentata prin faptul ca informarea privind activitatea Ansamblului Muresul nu a fost suficient de detaliata. Nu comisia a pregatit acest material", Letitia Iacob, presedintele Comisiei social-culturala

"Eu am ajuns printre primii. Situatia nu e prea roz avem probleme cu spatiul, si acum asta. Perspectiva separarii a aparut cam de doua saptamani. As avea si eu de prezentat date, daca va interesa pe cineva", Titi Boanta, directorul Ansamblului Profesionist Muresul

Membrii Comisiei social-culturala a CJ

1. Letitia Iacob - presedinte

2. Kakasi Alexandru - secretar

3. Maria Diaconescu- membru

4. Lazar Ladariu - membru

5. Simon Ioan - membru

6. Gheorghe Samarghitan - membru