Consiliul local Sighisoara a aprobat joi, intr-o sedinta extraordinara, protocolul de parteneriat cu Fundatia Mihai Eminescu Trust pentru custodia Platoului Breite.

Desi in final 16 consilieri din 17 prezenti si-au dat acordul pentru acest protocol, n-au lipsit schimburi dure de replici intre consilieri si reprezentantii MET prezenti la sedinta. Agentia pentru Protectia Mediului (APM) a aprobat ieri darea in custodie a Platoului Breite.

Primul repros a venit din partea consilierului Harald Gitschner care s-a aratat nedumerit de faptul ca intre partenerii care vor avea in custodie Platoul Breite nu se regasea si Forumul Democrat German, desi acesta facuse o solicitare in acest sens catre Jessica Douglas-Home, care a fost de acord.

Biologul Cosmin Ioan Moga, coordonatorul stiintific al proiectului de custodie, a explicat ca protocolul de parteneriat se incheie doar intre MET si Consiliul local, urmand ca in viitor sa se organizeze sedinte de aderare ale altor organizatii si ONG-uri.

Daca in dosarul depus la Agentia pentru Protectia Mediului Mures apar pe langa MET inca trei ONG-uri (Asociatia „Sighisoara Durabila", Eco-Breite si NABU), acest lucru se datoreaza faptului ca respectivele fundatii si-au adus contributia la elaborarea studiului stiintific care a insotit cererea de custodie,

dar aceste organizatii nu vor avea putere de decizie in cadrul parteneriatului.

Cine dirijeaza Breitele?

Un alt aspect care i-a nemultumit pe alesi a fost modul in care se vor lua deciziile in cadrul parteneriatului. Forul de decizie va fi format dintr-un reprezentant al MET, unul al Consiliului local si coordonatorul stiintific al proiectului.

Acesta din urma a fost deja numit de catre MET in persoana biologului Cosmin Ioan Moga, care a condus si intocmit studiul asupra Platoului Breite atasat cererii de custodie depusa la APM Mures.

Consilierul Mircea Purenciu a aratat ca acest fapt va pune Consiliul local Sighisoara in minoritate in momentul in care vor fi luate decizii importante pentru Breite, intrucat MET ar avea, practic, doi reprezentanti.

Moga a aratat ca el nu este angajatul MET si nici nu a fost platit de aceasta fundatie pentru intocmirea studiului, iar Consiliul Local nu va avea un rol decorativ in acest parteneriat ci, din contra, nu se vor putea cheltui fonduri pentru Platoul Breite fara contrasemnatura reprezentantului forului legislativ local.

In plus acest parteneriat trebuie sa mearga pe consens. Nici acest raspuns nu i-a multumit pe consilieri, care se asteptau sa fie cooptati la elaborarea protocolului de parteneriat. Mircea Purenciu a considerat ca „MET a hotarat sa existe acordul Consiliului Local" cu acest protocol.

Danesan, convingator

In cele din urma, punctul pe i a fost pus de primarul Dorin Danesan si viceprimarul Sorin Savu.

Primarul le-a atras atentia consilierilor ca legea (pe care o considera nedreapta) permite ca o arie protejata sau o rezervatie sa intre in custodia unui ONG sau altei organizatii care face dovada ca o poate proteja, si fara acordul proprietarului.

Prin urmare, cu sau fara Consiliul local partener, MET va obtine custodia Platoului Breite. De aceea a recomandat consilierilor sa aprobe protocolul.

Viceprimarul, desi nu foarte multumit de unele prevederi ale protocolului, a considerat ca MET a dat dovada de fair-play, solicitand Consiliului local sa intre in acest parteneriat desi intr-o prima faza consilierii au respins acest lucru.

De asemenea, a precizat ca autoritatile locale ar fi trebuit sa depuna un proiect separat pentru custodia platoului Breite, dar nu a avut specialisti pentru intocmirea acestuia.

Astfel ca si el a recomandat aprobarea protocolului pentru ca si Consiliul local, in calitate de proprietar sa aiba un cuvant de spus in administrarea rezervatiei.

Probabil ca interventia executivului i-a determinat pe consilieri sa accepte cu o larga majoritate protocolul de parteneriat cu MET pentru custodia rezervatiei de pe Breite.

Plan de un an

Protocolul a fost inaintat spre aprobare Comisiei de evaluare a cererilor de custodie din cadrul Agentiei PM, care l-a dezbatut ieri vreme de mai bine de doua ore. In final, cei cinci membri ai comisiei au fost de acord cu darea in custodie a Platoului Breite catre cele trei ONG-uri. Protocolul poate fi contestat in termen de cinci zile, dupa care va intra in vigoare.

Cel mai probabil, potrivit directorului APM, Danut {tefanescu, actul de custodie va fi inmanat ONG-urilor in luna martie, intr-un cadru festiv. Organizatiile de mediu care au primit in custodie Platoul Breite trebuie ca in termen de un an sa depuna planul de management.